Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεοναζιστικό δίκτυο με δεκάδες sites φιλοξενούσε επί χρόνια το Facebook

Ένα ακρο­δε­ξιό δίκτυο με περισ­σό­τε­ρους από 80.000 οπα­δούς και συν­δέ­σμους της ακρο­δε­ξιάς στη Μεγά­λη Βρε­τα­νία, μετα­ξύ των οποί­ων έναν φοι­τη­τή που αντι­με­τω­πί­ζει κατη­γο­ρί­ες για τρο­μο­κρα­τία, φιλο­ξε­νεί­ται από το Facebook και το Instagram, θέτο­ντας το μεγα­λύ­τε­ρο κοι­νω­νι­κό δίκτυο του κόσμου υπό νέα πίε­ση για την αντι­με­τώ­πι­ση του εξτρεμισμού.

Το συγκε­κρι­μέ­νο δίκτυο περι­λαμ­βά­νει περισ­σό­τε­ρα από 40 νεο­να­ζι­στι­κά site, προ­σφέ­ρει προ­ϊ­ό­ντα με σύμ­βο­λα των SS και αυτο­κόλ­λη­τα που επαι­νούν τον Κάιλ Ριτενχάους.

Πρό­κει­ται για τον 17χρονο θαυ­μα­στή του Ντό­ναλντ Τραμπ και των σωμά­των ασφα­λεί­ας, που τον Αύγου­στο είχε σκο­τώ­σει με καρα­μπί­να δύο δια­δη­λω­τές του Black Lives Matter στην Κενό­σα του Ουι­σκόν­σιν με απο­τέ­λε­σμα να απαγ­γελ­θούν σε βάρος του κατη­γο­ρί­ες για ανθρω­πο­κτο­νία από πρόθεση.

Σύμ­φω­να με το Κέντρο για την Αντι­με­τώ­πι­ση του Ψηφια­κού Μίσους (CCDH), οι πωλή­σεις των προ­ϊ­ό­ντων χρη­μα­το­δο­τούν δύο νεο­να­ζι­στι­κά κινή­μα­τα από την Ουκρα­νία: Το τάγ­μα «Azov» και το «Misanthropic Division». Ακρο­δε­ξιοί από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο φέρο­νται να είχαν στρα­το­λο­γη­θεί από το πρώ­το για να πολε­μή­σουν στη σύγκρου­ση στην Ουκρανία.

Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι ένας Βρε­τα­νός φοι­τη­τής θα καθί­σει στο εδώ­λιο για 12 αδι­κή­μα­τα που σχε­τί­ζο­νται με τρο­μο­κρα­τία, αφού η αστυ­νο­μία βρή­κε στην κατο­χή του εξτρε­μι­στι­κό υλι­κό, όπως ρού­χα και σημαί­ες που συν­δέ­ο­νται με το «Misanthropic Division». Ο ίδιος αρνεί­ται τις κατηγορίες.

Η απο­κά­λυ­ψη έρχε­ται την ώρα που το Facebook, προ­σπα­θεί να δεί­ξει ότι αντι­με­τω­πί­ζει τη ρητο­ρι­κή μίσους και τον εξτρε­μι­σμό στην πλατ­φόρ­μα του. Ωστό­σο, η έκθε­ση της οργά­νω­σης CCDH με έδρα το Λον­δί­νο σε συνερ­γα­σία με το «Coalition for a Safer Web», ανα­φέ­ρει ότι ο αμε­ρι­κα­νι­κός κολοσ­σός προει­δο­ποι­ή­θη­κε πρώ­τη φορά πριν από δύο χρό­νια για το νεο­να­ζι­στι­κό δίκτυο, το οποίο όμως έχει μεγα­λώ­σει σημα­ντι­κά από τότε.

«Η ηγε­σία του Facebook έθε­σε σε κίν­δυ­νο τη δημό­σια ασφά­λεια αφή­νο­ντας τους νεο­να­ζί να χρη­μα­το­δο­τή­σουν τις δρα­στη­ριό­τη­τές τους μέσω Facebook και Instagram» σχο­λί­α­σε ο Imran Ahmed, διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της CCDH, σημειώ­νο­ντας ότι απέ­τυ­χε να δρά­σει εδώ και δύο χρόνια.

«Αυτή η απου­σία δρά­σης δεν θα πέρα­σε απα­ρα­τή­ρη­τη από τους εξτρε­μι­στές, οι οποί­οι τώρα γνω­ρί­ζουν ότι το Facebook τους επι­τρέ­πει να στρα­το­λο­γούν, να οργα­νώ­νουν και να συγκε­ντρώ­νουν κεφά­λαια χωρίς καμία παρέμβαση».

Την Πέμ­πτη, η Facebook γνω­στο­ποί­η­σε για πρώ­τη φορά στοι­χεία σχε­τι­κά με την εξά­πλω­ση της ρητο­ρι­κής μίσους στο κοι­νω­νι­κό μέσο, απο­κα­λύ­πτο­ντας ότι τον Ιού­λιο, τον Αύγου­στο και τον Σεπτέμ­βριο περί­που ένα στα 1.000 κομ­μά­τια περιε­χο­μέ­νου περιε­λάμ­βα­ναν ρητο­ρι­κή μίσους. Και υπο­στή­ρι­ξε ότι είχε πάρει μέτρα για 22,1 εκα­τομ­μύ­ρια κομ­μά­τια περιε­χο­μέ­νου ρητο­ρι­κής μίσους αυτούς τους τρεις μήνες.

Οι δύο νεο­να­ζι­στι­κές οργα­νώ­σεις φαί­νε­ται να προ­σπα­θούν να εξά­γουν την ιδε­ο­λο­γία τους στη Δύση, με ανα­φο­ρές για συν­δέ­σμους μετα­ξύ των ίδιων και των «ομοϊ­δε­ά­των» ομά­δων, όπως η απα­γο­ρευ­μέ­νη βρε­τα­νι­κή τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση National Action.

Το Soufan Center, ένα αντι­τρο­μο­κρα­τι­κό thinktank εκτι­μά ότι δέκα «ξένοι μαχη­τές» από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο έχουν υπη­ρε­τή­σει με την ουκρα­νι­κή πολι­το­φυ­λα­κή, όπως το τάγ­μα Azov, το οποίο κάνει προ­πα­γάν­δα με βίντεο και είναι γνω­στό ότι φιλο­ξέ­νη­σε το Rise Above Movement, μια ακρο­δε­ξιά ομά­δα των ΗΠΑ, μέλη της οποί­ας φυλα­κί­στη­καν εξαι­τί­ας της βίας σε δια­δή­λω­ση του 2017 στο Σάρλοτσβιλ.

Το CCDH δια­πί­στω­σε επί­σης οι εξτρε­μι­στές χρη­σι­μο­ποί­η­σαν την εφαρ­μο­γή μηνυ­μά­των Telegram για να οργα­νω­θούν σε άλλες πλατ­φόρ­μες, να κάνουν τις πλη­ρω­μές και να προπαγανδίσουν.

Μετά από επι­κοι­νω­νία με τον Observer, το Facebook άρχι­σε να καταρ­γεί το νεο­να­ζι­στι­κό υλι­κό. Ύστε­ρα, εκπρό­σω­πος της εται­ρεί­ας είπε: «Καταρ­γή­σα­με το περιε­χό­με­νο, το οποίο παρα­βιά­ζει τις πολι­τι­κές μας που απα­γο­ρεύ­ουν επι­κίν­δυ­νες οργα­νώ­σεις. Εργα­ζό­μα­στε συστη­μα­τι­κά για να βελ­τιώ­σου­με την τεχνο­λο­γία μας, να βρί­σκου­με και να καταρ­γού­με αυτό το περιε­χό­με­νο ταχύ­τε­ρα». «Έχου­με απα­γο­ρεύ­σει πάνω από 250 ρατσι­στι­κές οργα­νώ­σεις από το Facebook και το Instagram» πρόσθεσε.

Πηγή: efsyn.gr / The Guardian

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο