Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νικητές οι απεργοί της «Kellogg’s» μετά από 11 βδομάδες απεργίας

Η μάχη μηνών 10άδων χιλιά­δων εργα­ζό­με­νων στις ΗΠΑ, ενά­ντια σε χαμη­λούς μισθούς, εξα­ντλη­τι­κά ωρά­ρια, δυσμε­νείς συν­θή­κες εργα­σί­ας, έλλει­ψη ασφα­λι­στι­κής κάλυ­ψης  κλπ. δίνει τους πρώ­τους καρ­πούς: οι περί­που 1.400 απερ­γοί της «Kellogg’s», μέλη του σωμα­τεί­ου BCTGM, πέτυ­χαν την ικα­νο­ποί­η­ση των αιτη­μά­των τους από τη διοί­κη­ση του μεγά­λου μονο­πω­λί­ου δημη­τρια­κών και άλλων τροφίμων.

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν την Τρίτη το σχετικό σχέδιο συμφωνίας που καταλήχθηκε την περασμένη βδομάδα.

Σύμ­φω­να με όσα έχουν δημο­σιο­ποι­η­θεί, η 5ετής συμ­φω­νία περι­λαμ­βά­νει αυξή­σεις στους μισθούς πάνω από τον πλη­θω­ρι­σμό, ανα­γνώ­ρι­ση κλι­μα­κί­ων παλαιό­τη­τας — προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων με ανά­λο­γη προ­σαύ­ξη­ση μισθού, περισ­σό­τε­ρα επι­δό­μα­τα και κατο­χύ­ρω­ση καλύ­τε­ρων συντα­ξιο­δο­τι­κών δικαιω­μά­των.

Οι απεργοί, που είχαν ξεκινήσει την απεργία στις 5 Οκτώβρη, θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας από τις 27 Δεκέμβρη.

Η πολυ­ή­με­ρη απερ­γία στην «Kellogg’s» συνε­χί­στη­κε όλο αυτό το διά­στη­μα παρά τις εντει­νό­με­νες απει­λές της εργο­δο­σί­ας για απο­λύ­σεις των απερ­γών και τη μόνι­μη «αντι­κα­τά­στα­σή» τους από απεργοσπάστες.
Η κινη­το­ποί­η­ση έλα­βε χώρα σε εργο­στά­σια της «Kellogg’s» σε τέσ­σε­ρις μεγά­λες πόλεις των ΗΠΑ, μετά τις εξα­ντλη­τι­κές υπε­ρω­ρί­ες στις οποί­ες ανα­γκά­ζο­νταν οι εργά­τες από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, καθώς τους υπο­χρέ­ω­ναν σε 10 ή 12 ώρες δου­λειά τη μέρα χωρίς ρεπό, επτά μέρες τη βδο­μά­δα, για του­λά­χι­στον 100 συνε­χό­με­νες μέρες, με μισθούς — ψίχουλα.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο