Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ για τη ΔΕΗ | ΚΚΕ: Προωθείται η στρατηγική του κεφαλαίου με θύματα τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές

Οι ταξι­κές συν­δι­κα­λι­στι­κές δυνά­μεις στο χώρο της Ενέρ­γειας δίνουν αυτό το διά­στη­μα δυνα­μι­κό «παρών», πρω­το­στα­τώ­ντας στην ενη­μέ­ρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων και στις απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, ενά­ντια στο κυβερ­νη­τι­κό νομο­σχέ­διο που προ­ω­θεί επι­θε­τι­κά τη στρα­τη­γι­κή του κεφα­λαί­ου και της ΕΕ για την «απε­λευ­θέ­ρω­ση» της αγο­ράς Ενέρ­γειας, την οποία υπη­ρέ­τη­σαν προ­ση­λω­μέ­να όλες οι μέχρι σήμε­ρα κυβερνήσεις.

✔️  Από την πλευ­ρά του το ΚΚΕ δίνει τη δική του μάχη -μέσα και έξω από τη βου­λή στη­ρί­ζο­ντας τους αγώ­νες και ανα­δει­κνύ­ο­ντας το πρό­βλη­μα στην ουσία του αλλά και «κρυ­φές» πλευ­ρές του, όπως πχ. το «προ­πέ­τα­σμα καπνού» για την επέ­κτα­ση των άθλιων εργα­σια­κών σχέ­σε­ων στο σύνο­λο των ΔΕΚΟ, καθώς και επί μέρους ζητή­μα­τα όπως τη λεγό­με­νη «απο­λι­γνι­το­ποί­η­ση» που η κυβέρ­νη­ση χρη­σι­μο­ποιεί σαν εφαλ­τή­ριο για να ενι­σχύ­σει την εισα­γω­γή καυ­σί­μων και αντί­στοι­χα τα κέρ­δη των εται­ρειών εμπο­ρί­ας, αφή­νο­ντας ανα­ξιο­ποί­η­τες τις εγχώ­ριες πηγές. Επί­σης για τα χρέη της ΔΕΗ, τα οποία έχουν γίνει «σημαία» της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης, που απο­τε­λούν άμε­ση συνέ­πεια της πολι­τι­κής της «απε­λευ­θέ­ρω­σης», που ανά­με­σα σε άλλα ανά­γκα­ζε τη ΔΕΗ να χορη­γεί ηλε­κτρι­κό φορ­τίο στους ιδιώ­τες προ­μη­θευ­τές κάτω του κόστους και την ίδια στιγ­μή οι τελευ­ταί­οι να που­λούν ακρι­βά στους κατα­να­λω­τές. 

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ

«Με την ευκαι­ρία της σημε­ρι­νής συζή­τη­σης στη Βου­λή θα ήθε­λα να εκφρά­σω και την αλλη­λεγ­γύη μας στον αλβα­νι­κό λαό, που δοκι­μά­ζε­ται σκλη­ρά μετά τον μεγά­λο κατα­στρο­φι­κό σει­σμό, αλλά και τη συμπα­ρά­στα­ση στον δύσκο­λο αγώ­να που έχει μπρο­στά του, προ­κει­μέ­νου να στα­θεί στα πόδια του.

Μεγά­λη είναι όμως και η δοκι­μα­σία που περ­νά­νε και δω στη χώρα μας χιλιά­δες λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, σε πολ­λές περιο­χές, καθώς μετρούν τις πλη­γές τους μετά τις κατα­στρο­φι­κές πλημ­μύ­ρες. Από τη Χαλ­κι­δι­κή έως τη Ρόδο και από τη Θάσο έως τη Δυτι­κή Αττι­κή, την Κινέ­τα, οι κατα­στρο­φές είναι μεγά­λες και τα προ­βλή­μα­τα που έχουν δημιουρ­γη­θεί πολύ σοβαρά.

Οι τηλε­ο­πτι­κές εικό­νες δεν απο­τυ­πώ­νουν πάντα ολό­κλη­ρη την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Θα ήθε­λα ενδει­κτι­κά να ανα­φέ­ρω ορι­σμέ­να από τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα που έχουν δημιουρ­γη­θεί στις περιο­χές που έχουν πληγεί.

Για παρά­δειγ­μα στη Χαλ­κι­δι­κή: Δεκά­δες κατοι­κί­ες παρα­μέ­νουν καλυμ­μέ­νες με τόνους λάσπης, δρό­μοι έχουν κατα­στρα­φεί, με απο­τέ­λε­σμα πάρα πολύ σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα στο οδι­κό δίκτυο, σοβα­ρές βλά­βες έχει υπο­στεί το δίκτυο ύδρευ­σης και ρεύ­μα­τος. Η Ολυ­μπιά­δα παρα­μέ­νει χωρίς ρεύ­μα, νερό, οι επι­κοι­νω­νί­ες είναι προβληματικές.

Στη Θάσο οι κατα­στρο­φές αφο­ρούν κύρια υπο­δο­μές, αλλά και περιου­σί­ες, σπί­τια, του­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις, σε αγρο­τι­κές και κτη­νο­τρο­φι­κές εκμε­ταλ­λεύ­σεις. Έχει κατα­στρα­φεί τμή­μα του δρό­μου και της γέφυ­ρας στο χωριό Ποτα­μιά, αλλά και σημα­ντι­κό μέρος της αγρο­τι­κής οδο­ποι­ί­ας. Έχει επί­σης κατα­στρα­φεί τμή­μα των υπαρ­χό­ντων “αντι­πλημ­μυ­ρι­κών λάκ­κων”. Το ίδιο ισχύ­ει και σε τμή­μα του απο­χε­τευ­τι­κού δικτύ­ου και του δικτύ­ου ύδρευσης.

Μεγά­λες είναι οι κατα­στρο­φές σε ελαιό­δε­ντρα, αλλά και σε χωρά­φια, ενώ ακό­μα δεν έχει ολο­κλη­ρω­θεί η κατα­γρα­φή των κατα­στρο­φών σε ζωι­κό κεφά­λαιο και σε στάβλους.

Στη Ρόδο, το ότι το νησί κηρύ­χτη­κε σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης απο­δει­κνύ­ει το μέγε­θος των κατα­στρο­φών, αφού οι πλημ­μύ­ρες ουσια­στι­κά επη­ρέ­α­σαν όλο το νησί, με εκτε­τα­μέ­νες ζημιές σε υπο­δο­μές στο οδι­κό δίκτυο, σε γέφυ­ρες, σε σπί­τια και καταστήματα.

Στην Κινέ­τα: Ζημιές έχουν υπο­στεί 230 κατοι­κί­ες, 80 επαγ­γελ­μα­τι­κοί χώροι, ακό­μα και το μονα­δι­κό ιατρείο της περιο­χής. Μάλι­στα, η πλειο­ψη­φία αυτών είχαν πλη­γεί και σε προη­γού­με­νη πλημ­μύ­ρα, χωρίς να πάρουν ακό­μα απο­ζη­μιώ­σεις, ενώ τώρα οι κατα­στρο­φές είναι πιο μεγά­λες. Μεγά­λες ζημιές έχει υπο­στεί ‑το ξέρου­με- και το οδι­κό δίκτυο. Όλοι οι δρό­μοι κάτω από τη Νέα Εθνι­κή Οδό μέχρι την παρα­λία έχουν υπο­στεί μεγά­λες κατα­στρο­φές, συνο­λι­κή κατα­στρο­φή, μένουν κλει­στοί. Συνο­λι­κά γύρω στους 40 δρό­μους χρή­ζουν εργα­σί­ας άμε­σης επι­σκευ­ής και διάνοιξης.

Όλα όσα περιέ­γρα­ψα, τα πλημ­μυ­ρι­σμέ­να σπί­τια, οι κατε­στραμ­μέ­νοι δρό­μοι, τα γκρε­μι­σμέ­να γεφύ­ρια, οι σοβα­ρές βλά­βες στα δίκτυα ύδρευ­σης και ηλε­κτρο­δό­τη­σης, είναι το απο­τέ­λε­σμα της πολι­τι­κής όλων των μέχρι σήμε­ρα κυβερ­νή­σε­ων, η οποία φυσι­κά πολι­τι­κή, δεν έχει ως προ­τε­ραιό­τη­τα τις λαϊ­κές ανά­γκες, όπως είναι η προ­στα­σία της ζωής του λαού μας.

Για­τί σε όλες αυτές τις περιο­χές τα έργα αντι­πλημ­μυ­ρι­κής προ­στα­σί­ας, τα έργα διευ­θέ­τη­σης των ρεμά­των, έπρε­πε να είχαν γίνει πολ­λά χρό­νια πριν. Αυτό που τώρα επεί­γει, για να μπο­ρέ­σουν να ορθο­πο­δή­σουν οι οικο­γέ­νειες που έχουν πλη­γεί, είναι να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα όλα τα επεί­γο­ντα έργα απο­κα­τά­στα­σης των ζημιών, να κατα­γρα­φούν γρή­γο­ρα οι ζημιές από ό,τι στο παρελ­θόν και να δοθούν με ταχείς ρυθ­μούς οι απο­ζη­μιώ­σεις στο 100% των ζημιών. Σε όλες αυτές τις περιο­χές, αλλά και σε όλη την Ελλά­δα, τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα απο­κτούν πλέ­ον επεί­γο­ντα χαρακτήρα.

✔️   Για να έρθω τώρα και στο σημε­ρι­νό νομοσχέδιο.

Κυρί­ες και κύριοι,

Το νομο­σχέ­διο που φέρ­νε­τε, με πρό­σχη­μα την τάχα “σωτη­ρίατης ΔΕΗ, είναι ένας ακό­μα κρί­κος στην αλυ­σί­δα της απε­λευ­θέ­ρω­σης, της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης της Ενέρ­γειας, που υλο­ποιεί­ται δια­χρο­νι­κά από όλες τις κυβερ­νή­σεις.

Ο λαός γνω­ρί­ζει ποιοι ήταν και είναι οι μονα­δι­κοί κερ­δι­σμέ­νοι, όλα αυτά τα χρό­νια, με δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ κέρ­δη, οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι στην Ενέρ­γεια και πως χαμέ­νοι είναι οι εργα­ζό­με­νοι, τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα σε ολό­κλη­ρη τη χώρα.

Η πολι­τι­κή σας κινεί­ται στην ίδια αντι­λαϊ­κή κατεύ­θυν­ση: Περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Ενέρ­γειας, δια­μόρ­φω­ση ακό­μα καλύ­τε­ρων όρων για τη λει­τουρ­γία της “αγο­ράς Ενέρ­γειας”, δια­σφά­λι­ση της “αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας” για όλους τους επεν­δυ­τές στην Ενέργεια.

Ποιο είναι το νέο στοι­χείο; Η προ­ώ­θη­ση του στό­χου της “πρά­σι­νης” Ενέρ­γειας, της λεγό­με­νης μετα­λι­γνι­τι­κής επο­χής. Το λέτε πια, χωρίς καμιά περι­στρο­φή. Μέχρι το 2028 κατάρ­γη­ση του λιγνί­τη ως καυσίμου.

Στη πραγ­μα­τι­κό­τη­τα σχε­διά­ζε­τε το κλεί­σι­μο των λιγνι­τι­κών μονά­δων πολύ νωρί­τε­ρα απ’ τις σχε­τι­κές δια­κη­ρύ­ξεις σας.

Και πρέ­πει εδώ να ακου­στούν επι­τέ­λους αλήθειες.

Ποιος είναι ο στό­χος; Για­τί έχε­τε “φαγω­θεί” με τον λιγνί­τη, τη βαριά βιο­μη­χα­νία της χώρας;

Προωθείτε την “πράσινη” ανάπτυξη, με στόχο να διαμορφώσετε νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων Προωθείτε τη στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.

Σ’ ολό­κλη­ρο τον κόσμο, απ’ τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερ­μα­νία και τη Γαλ­λία, ένα μεγά­λο κομ­μά­τι του κεφα­λαί­ου υπο­στη­ρί­ζει την λύση αυτή, που θέλε­τε και εσείς: Το περι­βό­η­το Green New Deal, το μεγά­λο επεν­δυ­τι­κό πρό­γραμ­μα που θα αντι­κα­τα­στή­σει τις παλαιές υπο­δο­μές με και­νούρ­γιες, “πρά­σι­νες” υπο­δο­μές. Αλλά, οι και­νούρ­γιες υπο­δο­μές κοστίζουν.

Και οι “πρά­σι­νες” υπο­δο­μές κοστί­ζουν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο.
Οι νέες “πρά­σι­νες” υπο­δο­μές μετα­φρά­ζο­νται σε πανά­κρι­βο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, σημαί­νουν λιγό­τε­ρη θέρ­μαν­ση, ακρι­βές νέες εγκα­τα­στά­σεις.

Θυμί­ζου­με εδώ, πως η ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή του λιγνί­τη, κοστί­ζει 5 λεπτά η κιλο­βα­τώ­ρα, ενώ οι ΑΠΕ, 3 με 4 φορές παρα­πά­νω το ελά­χι­στο, φυσι­κά η ανα­λο­γία αλλά­ζει τεχνη­τά με τα “πρά­σι­νατέλη και την πολι­τι­κή εμπο­ρί­ου ρύπων που επι­βάλ­λει η ΕΕ.

Θυμί­ζου­με, πως μόνο για το σταθ­μό τηςΠτολεμαΐδας‑5″, των 660 μεγα­βάτ, που θυσιά­ζε­ται στο δρό­μο της “πρά­σι­νης” ανά­πτυ­ξης, χρειά­ζο­νται να εγκα­τα­στα­θούν περί­που δυο χιλιά­δες τερά­στιες ανε­μο­γεν­νή­τριες των 80 μέτρων, όσες περί­που υπάρ­χουν στα σχέ­δια των ομί­λων και ανα­μέ­νουν να αδειοδοτηθούν.

ΔΕΗ μεταλιγνιτικό Green New Deal

✔️  Και φυσικά, η “πράσινη” ανάπτυξη έχει κερδισμένους και χαμένους.

Κερ­δι­σμέ­νοι είναι οι “επεν­δυ­τές” στην ηλε­κτρο­πα­ρα­γω­γή και στις νέες “πρά­σι­νες” τεχνο­λο­γί­ες, που θα δουν δισε­κα­τομ­μύ­ρια κέρ­δη. Χαμέ­νοι είναι οι εργα­ζό­με­νοι του κλά­δου που γνω­ρί­ζουν την αύξη­ση του βαθ­μού εκμε­τάλ­λευ­σης και η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια βέβαια, που θα πλη­ρώ­νει πανά­κρι­βο ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα. Χαμέ­νο είναι και εκεί­νο το τμή­μα του κεφα­λαί­ου που έχει επεν­δύ­σει σε παλαιό­τε­ρες τεχνο­λο­γί­ες, που οι “πρά­σι­νες” λύσεις το κατα­στρέ­φουν.

✔️  Εδώ, είναι κατά βάση η ΔΕΗ που έχει αυτές τις υποδομές.

Και δεν έχε­τε ιδιαί­τε­ρο θέμα, να “πετά­ξε­τε” 1,5 δισ. ευρώ μόνο απ’ την “Πτο­λε­μα­ΐ­δα ‑5”..
Ο λαός τα πλήρωσε.
ΟΧΙ οι όμι­λοι που ενι­σχύ­ο­νται ξανά και ξανά συνε­χώς. Άλλω­στε, κάτι θα σκε­φτεί­τε να την κάνετε.
Αλλά κάπως πρέ­πει να “πει­στούν” οι εργα­ζό­με­νοι σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέ­πη για αυτές τις “πρά­σι­νες” τεχνολογίες.

✔️  Και φέρνετε τον “μπαμπούλα” της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ η επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα ακό­μα δεν έχει κατα­λή­ξει για το εύρος, την εξέ­λι­ξη, τις επι­πτώ­σεις του φαι­νό­με­νου, εσείς εδώ, το έχε­τε κάνει κυριο­λε­κτι­κά “καρα­μέ­λα”. Ενώ υπάρ­χει δια­πά­λη μετα­ξύ των μελών της ΕΕ που δια­θέ­τουν από­θε­μα στε­ρε­ών καυ­σί­μων και της Κομι­σιόν, δια­πά­λη των ομί­λων στο εσω­τε­ρι­κό των ΗΠΑ, εσείς προ­βάλ­λε­τε ότι η πολι­τι­κή σας απο­τε­λεί διε­θνώς τον σύγ­χρο­νο μονόδρομο.

  • Μας λέτε πως πρέ­πει να μειω­θούν οι εκπο­μπές διο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα (CO2) για να “σωθεί ο πλανήτης”.
  • Πως πρέ­πει να πλη­ρώ­νου­με το ρεύ­μα 4 και 5 φορές πάνω, για­τί κινδυνεύουμε.
  • Πως η Κοζά­νη και η Μεγα­λό­πο­λη πρέ­πει να γίνουν έρη­μες πόλεις, να ζήσου­με ένα νέο Μαντούδι.
  • Μας λέτε ότι “είναι προοδευτικό”:
  • Να χαθούν χιλιά­δες θέσεις εργα­σί­ας. Να εντα­θεί η “ενερ­γεια­κή φτώ­χεια” του λαού. Να αυξη­θούν ακό­μα περισ­σό­τε­ρο τα τιμο­λό­για ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Πως είναι προ­ο­δευ­τι­κό να δημιουρ­γη­θούν προ­βλή­μα­τα με την τηλε­θέρ­μαν­ση σε ολό­κλη­ρες περιοχές.

✔️  Αλλά κι εδώ, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Αν θέλα­τε πραγ­μα­τι­κά να μειω­θούν οι εκπο­μπές, τα τελευ­ταία 20 χρό­νια, θα μπο­ρού­σα­τε να το πετύ­χε­τε, με νέα μεγά­λα υδροη­λε­κτρι­κά εργο­στά­σια, με μεγά­λους και­νούρ­γιους σταθ­μούς καύ­σης λιγνί­τη, που αντι­κα­θι­στούν τους παλαιούς και παρά­γουν το μισό περί­που διο­ξεί­διο του άνθρακα.

✔️  Δεν το κάνετε. Γιατί οι επενδυτές θέλουν μεγάλα κέρδη, γρήγορη απόσβεση, πολλές επενδύσεις για να διευκολύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

✔️  Δεν το κάνετε, γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ο καπιταλισμός το σύστημα που υπηρετείτε, απαιτεί τεράστια καταστροφή κεφαλαίου για να ξαναβρεί κέρδη.

Και τι κάνα­τε αντ’ αυτού;

Φορο­λο­γή­σα­τε την παρα­γω­γή CO2 με τα περι­βό­η­τα τέλη, που μάλι­στα αυξά­νο­νται κατά το δοκούν, ώστε να “βγαί­νουν” ασύμ­φο­ρες οι λιγνι­τι­κές μονά­δες και να αυξά­νε­τε τεχνη­τά η τιμή του ρεύ­μα­τος στην χον­δρε­μπο­ρι­κή αγο­ρά, ώστε να εμφα­νί­ζο­νται οι ΑΠΕ ως “αντα­γω­νι­στι­κές”.

Αλήθεια ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

Γι’ αυτό και η λύση των NOME, της νέας οργά­νω­σης αγο­ράς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, των δημο­πρα­σιών της λιγνι­τι­κής παρα­γω­γής, σε τιμή κάτω του κόστους, σε ιδιω­τι­κούς ομί­λους και η απαί­τη­ση μεί­ω­σης του μερι­δί­ου της ΔΕΗ στο 50%, που ψηφί­σα­τε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρ­νη­ση το έφε­ρε, δεν αρκούν πια.

Η ανά­γκη του καπι­τα­λι­σμού για νέες επεν­δύ­σεις είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη, και καλεί­τε το λαό να απο­δε­χτεί ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρες θυσίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα είναι πάλι στα κάγκε­λα, για­τί εσείς τώρα ξεπου­λά­τε τη ΔΕΗ, ενώ αυτός τάχα είναι αθώ­ος του εγκλή­μα­τος, τελι­κά είναι ταγ­μέ­νος κι αυτός στην ίδια πολι­τι­κή. Προ­ω­θεί την ίδια “πρά­σι­νη” πολι­τι­κή με εσάς.

Μιλού­σε ευθαρ­σώς για την ανά­γκη επι­πλέ­ον 2 γιγα­βάτ ανε­μο­γεν­νη­τριών, έμμε­σα, έλε­γε δηλα­δή, πως δεν θέλει τη λιγνι­τι­κή παραγωγή.

Κυρί­ως όμως, με τη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση της ΔΕΗ, που απο­τε­λεί για εσάς το βολι­κό­τε­ρο σχή­μα για να “εξη­γή­σε­τε” στον κόσμο πως πρέ­πει να συμ­μα­ζευ­τεί η ΔΕΗ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είστε εξί­σου υπεύθυνοι.

Οι δημο­πρα­σί­ες Ενέρ­γειας οδή­γη­σαν απλά σε μια τερά­στια μετα­κί­νη­ση κεφα­λαί­ου από τη ΔΕΗ, που τώρα έχει χρέη, στις ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες, που κατα­γρά­φουν τερά­στια κέρδη.

Τα χρέη στη ΔΕΗ υπάρχουν, απλά, γιατί η δική σας πολιτική, η πολιτική της απελευθέρωσης έχει αυξήσει τόσο το κόστος της Ενέργειας που έχει καταδικάσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια και σε χρέη προς τη ΔΕΗ.

Τώρα έρχε­στε και λέτε, πως η ΔΕΗ πρέ­πει να γίνει αντα­γω­νι­στι­κή.

Και ποια είναι η λύση σας; Μήπως να στα­μα­τή­σει να που­λά­ει φθη­νά το ρεύ­μα και να το μετα­που­λά­νε πανά­κρι­βα οι “επεν­δυ­τές”; Μήπως να στα­μα­τή­σει την παρα­γω­γή με πανά­κρι­βα εισα­γό­με­να καύ­σι­μα; Μήπως να μη δεχτεί την κατα­στρο­φή πολ­λών δισ. ευρώ με τη μορ­φή λιγνι­τι­κών σταθ­μών; Μήπως να στα­μα­τή­σει να πλη­ρώ­νει τα πανά­κρι­βα “πρά­σι­να τέλη”; Όχι φυσι­κά

✔️  Η λύση που προτείνετε είναι άλλη. Η γνωστή δοκιμασμένη λύση της φθηνής εργατικής δύναμης.

Και τι κάνε­τε; Εργο­λα­βι­κοί που θα αντι­κα­τα­στή­σουν τους μόνι­μους εργα­ζό­με­νους και μια εκ των υστέ­ρων μεί­ω­ση του μισθού των εργα­ζο­μέ­νων, με τη μεί­ω­ση της έκπτω­σης στο ρεύ­μα, που αφο­ρά και τους συνταξιούχους.

Κι απο­δει­κνύ­ε­ται και έτσι ότι το αστι­κό κρά­τος δεν “έχει καμία μπέ­σα”. Και γι’ αυτό και οι εργα­ζό­με­νοι στη ΔΕΗ ξέρουν πως οι εθε­λού­σιες σήμε­ρα και οι συντά­ξεις, που θα τους υπο­σχε­θεί­τε, θα μεί­νουν υποσχέσεις.

Το σχέ­διο νόμου σας φέρ­νει νέα προ­κλη­τι­κή στή­ρι­ξη για τις λεγό­με­νες ΑΠΕ και τις ονο­μά­ζω λεγό­με­νες, για­τί προ­σπα­θεί­τε να κρύ­ψε­τε, πως ακό­μα και αν δεχτού­με τη δική σας λογι­κή για την ανά­γκη “προ­στα­σί­ας του περι­βάλ­λο­ντος”, οι δυο χιλιά­δες ανε­μο­γεν­νή­τριες του 1 MW, για να μην πού­με 2.5 χιλιά­δες, μόνο για την “Πτολεμαΐδα‑5”, μετα­φρά­ζο­νται σε πραγ­μα­τι­κή κατα­στρο­φή εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων στρεμ­μά­των στις κορυ­φές των βουνών.

Και για να υλο­ποι­η­θούν τα σχέ­δια αυτά, το αστι­κό κρά­τος -πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα εσείς- αλλά­ζε­τε τις χρή­σεις γης, τα ιδιο­κτη­σια­κά δικαιώ­μα­τα, τους όρους σύν­δε­σης στο δίκτυο, ώστε να μπο­ρούν οι επεν­δυ­τές να δια­σφα­λί­ζουν τα τερά­στια κέρ­δη τους.

Τον ίδιο χαρα­κτή­ρα έχουν και οι αλλα­γές που φέρ­νε­τε στο φυσι­κό αέριο. Ποιος είναι ο στό­χος σας; Να που­λη­θούν τα δίκτυα δια­νο­μής, ώστε να ανοί­ξει ο αντα­γω­νι­σμός και δίπλα σ’ αυτό να που­λή­σε­τε και την ΔΕΠΑ, αφού την κομματιάσετε.

Ποιο θα είναι το απο­τέ­λε­σμα; Νέες επι­βα­ρύν­σεις για τους κατα­να­λω­τές, τερά­στια δια­σφα­λι­σμέ­να κέρ­δη για επεν­δυ­τές στο φυσι­κό αέριο.

✔️   Δεν πρωτοτυπείτε!

Η πολι­τι­κή σας στην Ενέρ­γεια, η πολι­τι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης είναι ίδια και απα­ράλ­λα­κτη με την πολι­τι­κή που στη­ρί­ζει η βολι­κή για σας αντι­πο­λί­τευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπό­σχε­ται τερά­στια κέρ­δη στους επεν­δυ­τές και στους ομί­λους και τερά­στιες θυσί­ες για τους εργα­ζό­με­νους και το λαό μας. Είναι ατελέσφορη.

✔️   Επιβεβαιώνεται και έτσι πως το σύστημά σας “έφαγε τα ψωμιά του”…

Μας λέτε για πρό­ο­δο, πως το σύστη­μα αυτό και η αγο­ρά σας μπο­ρούν να φέρουν κάτι και­νούρ­γιο. Αλλά τελι­κά δεν μπορούν.

Τα κέρ­δη των ομί­λων, που είστε ταγ­μέ­νοι να στη­ρί­ζε­τε, απαι­τούν κατα­στρο­φή κεφα­λαί­ων, φθη­νή εργα­τι­κή δύνα­μη, μεί­ω­ση του εισο­δή­μα­τος του μισθού του εργα­ζό­με­νου, εξα­θλί­ω­ση των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού.

Η απε­λευ­θέ­ρω­ση της Ενέρ­γειας και οι ΑΠΕ δεν έφε­ραν τον παρά­δει­σο της φθη­νής καθα­ρής Ενέρ­γειας που υποσχόσασταν.

Φέρ­νουν τερά­στια κέρ­δη για τους ομί­λους στην Ενέρ­γεια και τους ευρω­παϊ­κούς ομί­λους που παρά­γουν τις ανε­μο­γεν­νή­τριες, πάνω στην ενερ­γεια­κή φτώ­χεια, τους χαμη­λούς μισθούς σε όλο τον κλά­δο της Ενέρ­γειας, τα κατε­στραμ­μέ­να βουνά.

Ισχυ­ρι­ζό­μα­στε και αυτό θα απο­δει­χτεί από την ίδια την ζωή, ότι ‑ακό­μα και αν κατα­φέ­ρε­τε να προ­χω­ρή­σε­τε αυτόν τον σχε­δια­σμό- τελι­κά θα είναι ατελέσφορος.

Ακό­μα και το περι­βό­η­το Green New Deal θα δώσει, το πολύ — πολύ, μερι­κά χρό­νια ακό­μα υπαρ­ξια­κής ανά­σας, προ­τού η υπερ­συσ­σώ­ρευ­ση κεφα­λαί­ου εμφα­νι­στεί και πάλι.

✔️   Το σύστημα έχει σαπίσει, δεν διορθώνεται, δεν αλλάζει.

✔️   Τα κέρδη των ομίλων και η ανάγκη διασφάλισής τους πνίγουν την κοινωνία.

Η λύση βρί­σκε­ται στον αντί­πο­δα. Στον ριζι­κά δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης, μιας άλλης εξου­σί­ας, της κοι­νω­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας των συγκε­ντρω­μέ­νων μέσων παρα­γω­γής, που σκο­πός της παρα­γω­γής θα είναι η κάλυ­ψη των πραγ­μα­τι­κών ανα­γκών όλων των εργαζομένων.

Αυτό το πλαί­σιο, μπο­ρεί να εγγυηθεί:

  • Την ικα­νο­ποί­η­ση του συνό­λου των ανα­γκών του λαού μας.
  • Τη μεί­ω­ση της ενερ­γεια­κής εξάρ­τη­σης της χώρας μας.
  • Στα­θε­ρές θέσεις ασφα­λούς εργα­σί­ας για τους εργα­ζό­με­νους του κλάδου.
  • Να δώσει ώθη­ση στην ισό­με­τρη ανά­πτυ­ξη όλων των περιο­χών της χώρας.
  • Καλού­με, λοι­πόν, και απ’ αυτό το βήμα, τους εργα­ζό­με­νους, τον ελλη­νι­κό λαό
  • Να αντι­στα­θούν στους σχε­δια­σμούς σας για τη ΔΕΗ και συνο­λι­κό­τε­ρα την Ενέργεια.
  • Να αντι­πα­λέ­ψουν συνο­λι­κά την πολι­τι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης της Ενέρ­γειας, της περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σής της, των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και στην Ενέρ­γεια συνολικά.
  • Να παλέ­ψουν για φθη­νό­τε­ρο ρεύ­μα για το λαό μας, έχο­ντας πια ξεκά­θα­ρο πως δεν υπάρ­χει πισω­γύ­ρι­σμα, πως ο σημε­ρι­νός αγώ­νας δεν μπο­ρεί να γίνει με τις σημαί­ες του χτες, αλλά για να έχει απο­τε­λέ­σμα­τα πρέ­πει να γίνει με τις σημαί­ες του αύριο.

Σ’ αυτήν την κατεύ­θυν­ση μπαί­νου­με μπρο­στά για να οργα­νω­θεί ο αγώ­νας για τα δίκαια αιτή­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων του κλά­δου, όπως:

  • Στην αντί­στα­ση στην ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση ΑΔΜΗΕ — ΔΕΔΗΕ και ΔΕΗ και στην πολι­τι­κή απελευθέρωσης.
  • Καμία πώλη­ση, παρά­δο­ση μονά­δων ορυ­χεί­ων και ορυ­κτού πλού­του σε ιδιω­τι­κούς ομίλους.
  • Αυξή­σεις σε μισθούς και συντά­ξεις, 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο.
  • Μόνι­μη στα­θε­ρή δου­λειά για όλους με μονι­μο­ποί­η­ση όλου του έκτα­κτου προσωπικού.
  • Μέτρα ασφα­λεί­ας στους χώρους δουλειάς.
  • Φθη­νό ρεύ­μα για το λαό και καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε εργα­τι­κή λαϊ­κή οικο­γέ­νεια».

 

Βλ & Χατζη­δά­κης – ΝΔ |> Όπως προ­χώ­ρη­σα με τη ΔΕΗ …

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο