Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νορβηγία: Η πλούσια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει εσώρουχα, κάλτσες και άρβυλα να μοιράσει στους στρατιώτες της

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

-Χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­να εσώ­ρου­χα στον στρα­τό της Νορ­βη­γί­ας και μόνο ένα ζευ­γά­ρι μάλ­λι­νες κάλτσες.

Περισ­σό­τε­ρα από 100 αντι­κεί­με­να περι­λαμ­βά­νο­νται στον κατά­λο­γο εξο­πλι­σμού των στρα­τιω­τών όταν κατα­τάσ­σο­νται. Τώρα θα πρέ­πει να πάρουν εσώ­ρου­χα και μάλ­λι­να ρού­χα που έχουν φορε­θεί από στρα­τιώ­τες πριν από αυτούς.

– Ο ρου­χι­σμός πλέ­νε­ται, καθα­ρί­ζε­ται και ελέγ­χε­ται. Θα είναι εντε­λώς καθα­ρά αυτά που θα μοι­ρά­ζου­με λέει ο Hans Meisingset, διευ­θυ­ντής επι­κοι­νω­νί­ας στον Οργα­νι­σμό Εφο­δια­σμού των Νορ­βη­γι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων (FLO).

Πέρυ­σι, ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι στους νέους και νέες στρα­τιώ­τες θα παρα­δο­θούν χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­να εσώ­ρου­χα ανδρι­κά και γυναι­κεία, κάλ­τσες και σου­τιέν κατά την κατάταξη.

Στο παρελ­θόν, οι στρα­τιώ­τες έπαιρ­ναν τον ρου­χι­σμό τους μετά την κατά­τα­ξη χωρίς να χρειά­ζε­ται να τον επιστρέψουν.

Αλλά εν μέρει επει­δή η παν­δη­μία έχει οδη­γή­σει σε καθυ­στε­ρή­σεις στην παρά­δο­ση ορι­σμέ­νων ρού­χων στις Ένο­πλες Δυνά­μεις, σύμ­φω­να με την δικαιο­λο­γία που επι­κα­λέ­στη­καν, ζητή­θη­κε πέρυ­σι από τους στρα­τιώ­τες να παρα­δώ­σουν τα ρού­χα τους μετά την ολο­κλή­ρω­ση της θητείας.

Από εθε­λο­ντι­κό σε υποχρεωτικό 

Η ιδέα ήταν ότι αυτή θα ήταν μια προ­σω­ρι­νή λύση μέχρι το καλο­καί­ρι του 2021. Τότε ήταν επί­σης εθε­λο­ντι­κό αν ήθε­λε κανείς να αφή­σει τα ρού­χα ή όχι. Υπο­τί­θε­ται ότι θα ήταν μια προ­σω­ρι­νή λύση να παρα­δώ­σει κανείς χρη­σι­μο­ποι­η­μέ­να εσώ­ρου­χα, σου­τιέν και κάλ­τσες. Τώρα έχει γίνει υποχρεωτικό.

“Αυτή η διευ­θέ­τη­ση του ρου­χι­σμού απο­φα­σί­στη­κε επει­δή ήταν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κή από την άπο­ψη του εφο­δια­σμού και των οικο­νο­μι­κών. Τώρα που επι­λέ­ξα­με να επα­να­χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με αυτό το μέρος των ενδυ­μά­των, μας βοη­θά να έχου­με περισ­σό­τε­ρα ρού­χα για παρά­δο­ση. Έχου­με πολύ λίγα απο­θέ­μα­τα. Αυτό μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σει την ετοι­μό­τη­τα έκτα­κτης ανάγκης».

Ο Meisingset προ­σθέ­τει ότι είναι πολύ νωρίς για να γνω­ρί­ζου­με εάν αυτή θα είναι μια μόνι­μη ρύθμιση.

Ο εκπρό­σω­πος της Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ένω­σης στις Ένο­πλες Δυνά­μεις (TVO), Eirik Sjøhelle Eiksund, αντι­δρά στο γεγο­νός ότι πρέ­πει να επα­να­χρη­σι­μο­ποι­η­θεί προ­σω­πι­κός ρου­χι­σμός, προ­κει­μέ­νου να υπάρ­χουν αρκε­τά ρού­χα για τους νέους στρατιώτες.

“Η επα­να­χρη­σι­μο­ποί­η­ση ρού­χων είναι προ­βλη­μα­τι­κή. Η έλλει­ψη επαρ­κούς καθα­ριό­τη­τας θα έχει επι­πτώ­σεις στους στρα­τιώ­τες”, δηλώνει.

Μετα­ξύ άλλων, μειώ­νε­ται ο αριθ­μός των μάλ­λι­νων καλ­τσών για τους νεο­σύλ­λε­κτους που ξεκι­νούν αυτό το μήνα. Μια επα­να­λαμ­βα­νό­με­νη πρό­κλη­ση είναι ότι υπάρ­χουν πολύ λίγα παπού­τσια σε μικρά και μεγά­λα μεγέθη.

Κάλ­τσες με τρύπες

“Σου δίνουν  ένα μόνο ζευ­γά­ρι που θα κρα­τή­σει όλη την θητεία. Αν υπάρ­χει τρύ­πα, δεν μπο­ρείς να την αντι­κα­τα­στή­σεις με άλλο ζευ­γά­ρι. Ειδι­κά στο βορ­ρά, έχου­με αυτό το πρό­βλη­μα» λέει ο Eiksund.

Στη φρου­ρά στο Sør-Varanger στο Finnmark υπήρ­ξαν παρα­δείγ­μα­τα όπου οι στρα­τιώ­τες φορούν μάλ­λι­να ρού­χα γεμά­τα τρύ­πες. Στην απο­θή­κη δεν υπάρ­χουν άλλα μάλ­λι­να ρού­χα για να αντι­κα­τα­στα­θούν. Και όμως οι στρα­τιώ­τες στο βορ­ρά έχουν θεω­ρη­τι­κά προ­τε­ραιό­τη­τα όσον αφο­ρά τα χει­με­ρι­νά ρού­χα λόγω του κλίματος.

Ο Hans Meisingset της FLO λέει ότι αυτό ακρι­βώς θέλουν να απο­φύ­γουν θεσπί­ζο­ντας το υπο­χρε­ω­τι­κό σύστη­μα επι­στρο­φής ενδυ­μά­των που έρχο­νται σε επα­φή με το σώμα.

“Βλέ­που­με ότι έχου­με πολύ μικρό από­θε­μα ορι­σμέ­νων στοι­χεί­ων εξο­πλι­σμού, για τα οποία λαμ­βά­νου­με τώρα μέτρα για να παρα­δώ­σου­με όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρα”, αναφέρει.

Τα μέτρα μπο­ρεί να είναι η εύρε­ση άλλων ενδυ­μά­των που μπο­ρούν να αντι­κα­τα­στή­σουν αυτό που λεί­πει ή μπο­ρεί κανείς να πάρει ένα μεγα­λύ­τε­ρο ή μικρό­τε­ρο μέγε­θος. Μπο­ρεί επί­σης να μοι­ρα­στεί μικρό­τε­ρος αριθ­μός ενδυ­μά­των από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Στη συνέ­χεια, θα υπάρ­ξουν συμπλη­ρώ­μα­τα σε μετα­γε­νέ­στε­ρη ημε­ρο­μη­νία, ισχυ­ρί­ζο­νται οι υπεύθυνοι.

Μόνι­μες ελλείψεις

Ο Οργα­νι­σμός Εφο­δια­σμού των Νορ­βη­γι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων (FLO) αντι­με­τω­πί­ζει προ­κλή­σεις στην παρο­χή επαρ­κούς εξο­πλι­σμού εδώ και αρκε­τά χρόνια.

Ωστό­σο, η TVO δεν είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νη με τη λύση. Αν και η παν­δη­μία έχει οδη­γή­σει σε καθυ­στε­ρή­σεις στις παρα­δό­σεις, ο εκπρό­σω­πος της χώρας Eiksund επι­ση­μαί­νει ότι αυτή ήταν μια πρό­κλη­ση πολύ πριν από τον COVID-19.

Επι­ση­μαί­νει ότι οι στρα­τιώ­τες έχουν επι­λε­γεί δύο χρό­νια πριν από την ανά­λη­ψη των υπη­ρε­σιών τους και ότι οι Ένο­πλες Δυνά­μεις και η (FLO) είχε αρκε­τό χρό­νο για να βρουν λύση.

“Συμ­φω­νού­με όλοι ότι απο­τε­λεί πρό­βλη­μα, ωστό­σο δεν φαί­νε­ται αρκε­τά επεί­γον για τους υπεύ­θυ­νους να γίνει κάτι γι’ αυτό. Τώρα ανα­μέ­νου­με από την FLO και τις Ένο­πλες Δυνά­μεις να βρουν από κοι­νού μια λύση στο πρό­βλη­μα. Δεν μπο­ρούν να κάνουν οι στρα­τιώ­τες περισ­σό­τε­ρο από ό, τι έχουν ήδη κάνει”, λέει ο Eiksund.

Η FLO επι­βε­βαιώ­νει ότι είχαν προ­κλή­σεις στην παρά­δο­ση επαρ­κούς εξο­πλι­σμού για αρκε­τά χρό­νια. “Υπάρ­χει μια σύν­θε­τη εξή­γη­ση που περι­λαμ­βά­νει το εύρος των ειδών, το κόστος της απο­θή­κευ­σης και την κάλυ­ψη της συμ­φω­νί­ας-πλαι­σί­ου. Εργα­ζό­μα­στε για να το βελ­τιώ­σου­με αυτό εδώ και αρκε­τά χρό­νια» λέει ο Meisingset.

Αν το θέμα δεν ήταν σοβα­ρό θα ήταν για γέλια όπως παρου­σιά­ζε­ται σε διά­φο­ρα ΜΜΕ.

Η Νορ­βη­γία όμως κατα­τάσ­σε­ται στις 3–4 πιο πλού­σιες χώρες του κόσμου με μεγά­λο κατά κεφα­λήν εισόδημα.

Δίνει στο ΝΑΤΟ περί τα 7 δις δολά­ρια τον χρό­νο, έχει εξο­πλι­στεί με απαί­τη­ση του ΝΑΤΟ με φρε­γά­τες, υπο­βρύ­χια, ελι­κό­πτε­ρα για να προ­στα­τεύ­σει τα βόρια σύνο­ρα από την Ρωσία και δεν έχει βρα­κιά, σου­τιέν, κάλ­τσες και παπού­τσια να δώσει στα νέα παι­διά που θα γίνουν στην βορά των κανο­νιών για λογα­ρια­σμό του ιμπε­ρια­λι­στι­κού αντα­γω­νι­σμού. Επι­κα­λεί­ται την παν­δη­μία για να κάνει οικονομίες.

Από αυτήν την σαπί­λα πρέ­πει να απαλ­λα­γού­με και εμείς και οι Νορ­βη­γοί εργα­ζό­με­νοι όσο γίνε­ται πιο γρήγορα.

Πηγή: Ραδιο­φω­νία και τηλε­ό­ρα­ση Νορ­βη­γί­ας (ΝRΚ)

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο