Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νορβηγία: “Μάστιγα” οι συγκρούσεις των τρένων με… ταράνδους — Σε μία βδομάδα σκοτώθηκαν 127

Η εται­ρεία σιδη­ρο­δρό­μων της Νορ­βη­γί­ας Bane NOR απο­φά­σι­σε σήμε­ρα να επι­τα­χύ­νει την εγκα­τά­στα­ση ενός συρ­μά­τι­νου πλέγ­μα­τος κατά μήκος του σιδη­ρο­δρο­μι­κού δικτύ­ου στο βόρειο τμή­μα της χώρας μετά το νέο περι­στα­τι­κό «σύγκρου­σης» μιας αμα­ξο­στοι­χί­ας με κοπά­δια… ταράνδων.

Δέκα επτά τάραν­δοι σκο­τώ­θη­καν σήμε­ρα το πρωί αφού παρα­σύρ­θη­καν από ένα τρέ­νο στη γραμ­μή που συν­δέ­ει τις πόλεις Τρο­ντ­χάιμ και Μπό­ντε στη βόρεια Νορ­βη­γία. Με τους θανά­τους αυτούς, ο αριθ­μός των ζώων που έχουν σκο­τω­θεί υπό παρό­μοιες συν­θή­κες σε διά­στη­μα μίας εβδο­μά­δας στην περιο­χή ανήλ­θε σε 127.

Οι εικό­νες των νεκρών ζώων προ­κά­λε­σαν αίσθη­ση παγκο­σμί­ως έπει­τα μάλι­στα από το ατύ­χη­μα που σημειώ­θη­κε το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το, όπου σκο­τώ­θη­καν 65 τάρανδοι.

Μπρο­στά σε ένα φαι­νό­με­νο που τεί­νει να εξε­λι­χθεί σε «μάστι­γα», η κρα­τι­κή εται­ρεία Bane NOR ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα την ανέ­γερ­ση, στις περιο­χές υψη­λού κιν­δύ­νου, από το 2018, ενός φρά­κτη μήκους 25 χιλιο­μέ­τρων, αν και ο αρχι­κός σχε­δια­σμός προ­έ­βλε­πε την ολο­κλή­ρω­ση του έργου για το 2019 ή το 2020.

«Οι συγκρού­σεις με τα ζώα μας επη­ρε­ά­ζουν» εξή­γη­σε η υπεύ­θυ­νη υπο­δο­μών της Bane NOR, Φιμπέ­κε Άαρ­νες, σε ένα δελ­τίο τύπου.

«Κατα­νο­ού­με για­τί οι εκτρο­φείς ταράν­δων και άλλοι αντι­δρούν έντο­να σε ό,τι συμβαίνει».

Από τις 22 Νοεμ­βρί­ου, στην ίδια γραμ­μή σημειώ­θη­καν τέσ­σε­ρα σιδη­ρο­δρο­μι­κά ατυ­χή­μα­τα, με απο­τέ­λε­σμα τον θάνα­το ζώων, προ­κα­λώ­ντας την οργή των Σαά­μι. Αυτός ο αυτό­χθο­νος πλη­θυ­σμός (ή αλλιώς οι Λάπω­νες) ζει κυρί­ως από την εκτρο­φή ταράνδων.

«Δεν πρό­κει­ται για ένα συνη­θι­σμέ­νο επάγ­γελ­μα, είναι ένα στυλ ζωής και η ίδια η κουλ­τού­ρα των Σαά­μι του νότου βασί­ζε­ται στην εκτρο­φή των ταράν­δων» είπε στο ραδιο­φω­νι­κό δίκτυο NRK ο εκτρο­φέ­ας Όλεκ Χέν­ρικ Κάπ­φτζελ, ο οποί­ος ανα­γκά­στη­κε να θανα­τώ­σει τρία από τα ζώα του που τραυ­μα­τί­στη­καν σήμερα.

«Εάν το αφή­σου­με έτσι όλο αυτό, θα πρέ­πει να εγκα­τα­λεί­ψου­με την ίδια μας την κουλ­τού­ρα» συμπλή­ρω­σε ο ίδιος.

Η Bane NOR απο­φά­σι­σε επί­σης να διευ­ρύ­νει τη ζώνη όπου οι συρ­μοί της θα κινού­νται με αργές ταχύ­τη­τες. Επι­πλέ­ον, η εται­ρεία εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο να εγκα­τα­στή­σει συστή­μα­τα αυτό­μα­του εντο­πι­σμού αλλά και να εντεί­νει τον διά­λο­γο με τους εκτροφείς.

Τα σιδη­ρο­δρο­μι­κά ατυ­χή­μα­τα με την εμπλο­κή ζώων είναι αρκε­τά συχνά στη Νορ­βη­γία, όπου περισ­σό­τε­ρα από 2.000 ζώα, ιδί­ως ελά­φια, τάραν­δοι και πρό­βα­τα, σκο­τώ­θη­καν το 2016 σε συγκρού­σεις με τρένα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο