Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νορβηγία: Νατοϊκοί στρατιώτες συνέλαβαν αυτιστικό άνδρα

 

Έναν άνθρω­πο με διά­γνω­ση αυτι­σμού συνέ­λα­βαν, έβα­λαν χει­ρο­πέ­δες και του κάναν σωμα­τι­κό έλεγ­χο τα στρα­τεύ­μα­τα του ΝΑΤΟ, που συμ­με­τέ­χουν στην άσκη­ση Trident Juncture στην Νορ­βη­γία επει­δή περ­πα­τού­σε γρή­γο­ρα και δεν σταμάτησε!!!

Το περι­στα­τι­κό συνέ­βη στην περιο­χή Namsos την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη στις 31 Οκτώβρη.

nato norge1

Ο άνθρω­πος, ο οποί­ος έχει δια­γνω­στεί με αυτι­σμό, έκα­νε τον συνη­θι­σμέ­νο του περί­πα­το κοντά στα εγκα­τε­λειμ­μέ­να κτί­ρια Sirgmustafa, τα οποία έχουν γίνει βάση για 200 στρα­τιώ­τες που συμ­με­τέ­χουν στην ΝΑΤΟι­κή άσκη­ση Trident, γρά­φει η Νορ­βη­γι­κή εφη­με­ρί­δα Namdalsavisa.

Μόλις πλη­σί­α­σε στα κτή­ρια οι στρα­τιώ­τες του έδω­σαν εντο­λή να στα­μα­τή­σει. Όταν δεν υπά­κου­σε, η συμπε­ρι­φο­ρά του θεω­ρή­θη­κε «ύπο­πτη» οι βαριά οπλι­σμέ­νοι στρα­τιώ­τες τον έπια­σαν, του βάλαν χει­ρο­πέ­δες, και τον υπέ­βα­λαν σε σωμα­τι­κό έλεγχο

«Δεν ήμουν εντε­λώς ακί­νη­τος, αλλά δεν απο­μα­κρύν­θη­κα. Είχαν όπλα στα χέρια τους. Οι στρα­τιώ­τες μου άρπα­ξαν τα χέρια μου, με κρά­τη­σαν βίαια και μου είπαν ότι έπρε­πε να έχω τα χέρια μου πίσω στην πλά­τη. Στη συνέ­χεια μου έβα­λαν χει­ρο­πέ­δες στα δύο χέρια μου και αργό­τε­ρα χρη­σι­μο­ποί­η­σαν κλει­διά για να τις ξεκλει­δώ­σουν. Ήταν απαί­σια. Έχω μώλω­πες», είπε ο 46χρονος στην τοπι­κή εφη­με­ρί­δα και έδει­ξε τον αρι­στε­ρό καρ­πό του.

Οι συγ­γε­νείς του άνδρα είπαν ότι έχει πρό­βλη­μα με τον ύπνο και το περι­στα­τι­κό του δημιούρ­γη­σε τραύμα.

Εξη­γούν ότι η διά­γνω­σή του, μετα­ξύ άλλων, του δημιουρ­γεί αγχω­τι­κές κατα­στά­σεις και έχει δυσκο­λία να ηρε­μή­σει. Ο ίδιος πάντως λέει πως δεν προ­σπά­θη­σε να ξεφύ­γει από τους στρατιώτες.

Nato norge

Οι Ένο­πλες δυνά­μεις εκφρά­ζουν την λύπη τους αλλά καλύ­πτουν τους στρατιώτες

Ο Διοι­κη­τής Frank Staurset επι­βε­βαιώ­νει ότι υπήρ­ξε ένα περι­στα­τι­κό την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη. Λέει ότι ο άνθρω­πος δεν υπά­κου­σε στις δια­τα­γές, αλλά αντί­θε­τα προ­σπά­θη­σε να απο­μα­κρυν­θεί γρή­γο­ρα από την περιο­χή. Θεω­ρή­θη­κε ύπο­πτος, αλλά «λυπά­μαι που αυτός ο άνθρω­πος συνελήφθη».

«Λυπού­με­θα που είχε αυτή την εμπει­ρία, και θα κάνου­με ό, τι μπο­ρού­με για να ανα­κτή­σει την εμπι­στο­σύ­νη του σε εμάς. Την ίδια στιγ­μή, θα ήθε­λα να τονί­σω ότι στρα­τιώ­τες μας έχουν κάνει τη δου­λειά για την οποία είναι ταγ­μέ­νοι», λέει στην εφημερίδα.

Πάνω από 50.000 στρα­τιώ­τες από 30 χώρες και η Ελλά­δα με 4 μαχη­τι­κά αερο­πλά­να, συμ­με­τέ­χουν στη μεγα­λύ­τε­ρη άσκη­ση του ΝΑΤΟ εδώ και 30 χρόνια.

Άλλα λέει ο παθών και άλλα ο Διοι­κη­τής. Η ουσία είναι πως η Νατοι­κή άσκη­ση έχει ανα­στα­τώ­σει και κατα­τρο­μο­κρα­τή­σει την κοι­νή γνώ­μη της Νορ­βη­γί­ας ιδιαί­τε­ρα σε περι­στα­τι­κά σαν κι αυτό όπου οι δυνά­μεις του ΝΑΤΟ συμπε­ρι­φέ­ρο­νται ακρι­βώς όπως είναι “ταγ­μέ­νοι”. Σαν δυνά­μεις κατοχής!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο