Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νορβηγία: Τρεις υγειονομικοί που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca νοσηλεύονται με θρόμβωση

Τρεις υγειο­νο­μι­κοί που πρό­σφα­τα έκα­ναν το εμβό­λιο της AstraZeneca για την Covid-19 στη Νορ­βη­γία νοση­λεύ­ο­νται με θρόμ­βω­ση, ανα­κοί­νω­σε το Νορ­βη­γι­κό Ινστι­τού­το Δημό­σιας Υγεί­ας σήμερα.

Η Νορ­βη­γία ανέ­στει­λε την Πέμ­πτη τους εμβο­λια­σμούς με το εμβό­λιο της AstraZeneca, ακο­λου­θώ­ντας το παρά­δειγ­μα της Δανί­ας, ενώ στη συνέ­χεια ανέ­στει­λε τη χορή­γη­ση του σκευά­σμα­τος και η Ισλανδία.

«Δεν ξέρου­με αν οι περι­πτώ­σεις αυτές συν­δέ­ο­νται με το εμβό­λιο», δήλω­σε ο δρ Σίγκουρντ Χορ­τέ­μο σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε. Πρό­σθε­σε ότι το θέμα θα ερευ­νη­θεί από τον Ευρω­παϊ­κό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων (ΕΜΑ). Και οι τρεις ασθε­νείς είναι ηλι­κί­ας κάτω των 50 ετών.

Εκτός από τα τρία περι­στα­τι­κά στη Νορ­βη­γία, έχουν κατα­γρα­φεί περι­πτώ­σεις θρομ­βώ­σε­ων και σε άλλες χώρες, ωστό­σο δεν υπάρ­χουν τελι­κά συμπε­ρά­σμα­τα για σύν­δε­ση του εμβο­λί­ου με τις παρε­νέρ­γειες αυτές.

Τη Δευ­τέ­ρα η Αυστρία ανα­κοί­νω­σε ότι μια 49χρονη νοση­λεύ­τρια πέθα­νε από σοβα­ρές θρομ­βω­τι­κές δια­τα­ρα­χές αφού είχε λάβει το εμβό­λιο της AstraZeneca, ενώ μια 35χρονη έπα­θε πνευ­μο­νι­κή εμβο­λή και νοσηλεύεται.

Η Ιτα­λία ανα­κοί­νω­σε ότι μελε­τά «σοβα­ρές ανε­πι­θύ­μη­τες ενέρ­γειες» της παρ­τί­δας ABV2856 του εμβο­λί­ου. Ανά­με­σα σε αυτές είναι δύο περι­πτώ­σεις θανά­του που σημειώ­θη­καν τις τελευ­ταί­ες ώρες στη Σικε­λία. Πρό­κει­ται για ένα 43χρονο αξιω­μα­τι­κό του Ναυ­τι­κού που πέθα­νε από καρ­δια­κή προ­σβο­λή, 12 ώρες μετά τον εμβο­λια­σμό του, και για ένα επι­θε­ω­ρη­τή της αστυ­νο­μί­ας. Ήδη για τον θάνα­το του πρώ­του η εισαγ­γε­λία στις Συρα­κού­σες έχει ξεκι­νή­σει έρευ­να μετά τη μήνυ­ση της οικο­γε­νεί­ας του και η αυτο­ψία ανα­μέ­νε­ται τις επό­με­νες ώρες.

Την Πέμ­πτη ωστό­σο ο ΕΜΑ δια­βε­βαί­ω­σε ότι τα οφέ­λη από το εμβό­λιο υπερ­τε­ρούν του κιν­δύ­νου και πρέ­πει να συνε­χί­σει η χορή­γη­σή του.

Από την Πέμ­πτη, οι χώρες που απο­φά­σι­σαν να στα­μα­τή­σουν τους εμβο­λια­σμούς με το συγκε­κρι­μέ­νο παρα­σκεύ­α­σμα έφτα­σαν τις 10, στην Ευρώ­πη και αλλού. Στη χώρα μας ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι οι εμβο­λια­σμοί θα συνε­χι­στούν κανονικά.

(Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το ΑΠΕ)

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο