Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νοτιοανατολική Ασία: 15 χρόνια από το φονικό τσουνάμι που κόστισε τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους

Κοι­νό­τη­τες σε πολ­λές χώρες στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία τιμούν σήμε­ρα τη μνή­μη των 250.000 θυμά­των του τσου­νά­μι που χτύ­πη­σε κρά­τη που βρέ­χο­νται από τον Ινδι­κό Ωκε­α­νό, στην 15η επέ­τειο μιας εκ των φονι­κό­τε­ρων κατα­στρο­φών σε όλο τον κόσμο.

Το πρωί της 26ης Δεκεμ­βρί­ου 2004, στις 7:58 π.μ., ένα ρήγ­μα κατά μήκος του θαλασ­σί­ου ύδα­τος 250 χιλιό­με­τρα νοτιο­α­να­το­λι­κά της Banda Aceh, στην πολι­τεία Σου­μά­τρα της Ινδο­νη­σί­ας, μετα­κι­νή­θη­κε ξαφ­νι­κά. Ένας τερά­στιος σει­σμός, μεγέ­θους 9,1 της κλί­μα­κας Ρίχτερ ταρα­κού­νη­σε την περιο­χή, μετα­το­πί­ζο­ντας τμή­μα­τα του θαλάσ­σιου πυθ­μέ­να προς τα πάνω κατά 20 μέτρα και ανοί­γο­ντας ένα νέο ρήγ­μα βάθους 10 μέτρων.

Η σει­σμι­κή δόνη­ση προ­κά­λε­σε τσου­νά­μι με κύμα­τα ύψους έως 17,4 μέτρων, που έπλη­ξαν παρά­κτιες περιο­χές στην Ινδο­νη­σία, τη Σρι Λάν­κα, την Ινδία, την Ταϊ­λάν­δη και εννέα άλλες χώρες.

Επι­μνη­μό­συ­νες τελε­τές είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί στην επαρ­χία Άτσε της Ινδο­νη­σί­ας, όπου ολό­κλη­ρα χωριά ισο­πε­δώ­θη­καν και πάνω από 125.000 άνθρω­ποι χάθη­καν στα γιγά­ντια κύματα.

Έκτο­τε, η περιο­χή ανοι­κο­δο­μή­θη­κε σε μεγά­λο βαθ­μό με πάνω από 25.000 κτί­ρια κατοι­κιών, επι­χει­ρή­σε­ων, κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών και σχο­λεί­ων να ανε­γεί­ρο­νται στη ζώνη υψη­λού κιν­δύ­νου, που το 2004 υπέ­στη ουσια­στι­κά ολι­κή καταστροφή.

Στην Ταϊ­λάν­δη, όπου πάνω από 5.300 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους, μετα­ξύ των οποί­ων και του­ρί­στες σε δημο­φι­λή νησιά στη Θάλασ­σα Αντα­μάν, αξιω­μα­τού­χοι πραγ­μα­το­ποί­η­σαν τελε­τή στη μνή­μη των θυμά­των και ζήτη­σαν να υπάρ­χει μεγα­λύ­τε­ρη ευαι­σθη­το­ποί­η­ση και ετοι­μό­τη­τα για καταστροφές.

«Η κυβέρ­νη­ση θέλει να ανα­βαθ­μί­σει τα πρό­τυ­πα για την ασφά­λεια (…) και να ενι­σχύ­σει την ευαι­σθη­το­ποί­η­ση σε όλους τους τομείς σε ό,τι αφο­ρά την προ­ε­τοι­μα­σία και την προ­στα­σία των ανθρώ­πων απέ­να­ντι στις κατα­στρο­φές», δήλω­σε ο υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Νίπον Μπουν­για­μα­νέ στην τελε­τή αυτή. Δήλω­σε ότι η 26η Δεκεμ­βρί­ου έχει ανα­κη­ρυ­χθεί εθνι­κή ημέ­ρα απο­τρο­πής καταστροφών.

Στη συνέ­χεια, αξιω­μα­τού­χοι κατέ­θε­σαν στε­φά­νι σε μνη­μείο στην επαρ­χία Πανγκ Νγκα για να τιμή­σουν τον ανι­ψιό του βασι­λιά Μάχα Βατζι­ρα­λον­γκόρν, τον Μπού­μι Γιέν­σεν, που τελευ­ταία φορά τον είδαν ζωντα­νό να κάνει τζετ σκι στα ανοι­κτά όταν χτύ­πη­σε το τσου­νά­μι. Πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε επί­σης τελε­τή για τα θύμα­τα που ήταν μου­σουλ­μά­νοι, χρι­στια­νοί και βουδιστές.

Οι επι­ζή­σα­ντες στο Μπαν Ναμ Κεμ, το χωριό της Ταϊ­λάν­δης που επλή­γη πιο σκλη­ρά, θα πάρουν μέρος το βρά­δυ (τοπι­κή ώρα) σε τελε­τή στην οποία θα στέ­κουν σιω­πη­λοί κρα­τώ­ντας αναμ­μέ­να κεριά. Του­λά­χι­στον 1.400 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους όταν τα κύμα­τα χτύ­πη­σαν το ψαρο­χώ­ρι αυτό.

Στην Ινδία, όπου πάνω από 10.000 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στο τσου­νά­μι, οι επι­ζή­σα­ντες θα πάρουν μέρος σε επι­μνη­μό­συ­νες τελε­τές. Πάνω από 35.000 άνθρω­ποι πέθα­ναν στη Σρι Λάνκα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο