Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νοτοπούλου-Ταχιάος, τα «διδυμάκια της ιδιωτικοποίησης»

Σχό­λιο για τις — όπως τις χαρα­κτη­ρί­ζει — «πραγ­μα­τι­κές, μαύ­ρες και άρα­χνες προ­θέ­σεις και τη θλι­βε­ρή ομοιό­τη­τα» των διεκ­δι­κη­τών της δημαρ­χί­ας Θεσ­σα­λο­νί­κης, έκα­νε η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση»

Ανα­φέ­ρει συγκεκριμένα:

«Στο στί­βο της κού­φιας δημο­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, πίσω από τις θεα­τρι­κές και φωνα­κλά­δι­κες “αντι­πα­ρα­θέ­σεις” κάθε μέρα σκο­ντά­φτει κανείς στις πραγ­μα­τι­κές, μαύ­ρες κι άρα­χνες, προ­θέ­σεις και τη θλι­βε­ρή ομοιό­τη­τα των διεκ­δι­κη­τών της Δημαρχίας.

Τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες ο εκλε­κτός της ΝΔ κ. Ταχιά­ος μας δήλω­σε ότι θα φέρει εργο­λά­βο στην καθα­ριό­τη­τα ξεκι­νώ­ντας λέει από την Τού­μπα (για να διπλα­σια­στούν και τα σχε­τι­κά τέλη για τους Του­μπιώ­τες που κατά τον κ. Ταχιάο θα τους περισ­σεύ­ουν). Καμία έκπλη­ξη εδώ που τα λέμε: Η ΝΔ “διέ­πρε­ψε” και σαν κυβέρ­νη­ση, αλλά και σαν δημο­τι­κή διοί­κη­ση στην απα­ξί­ω­ση των δημο­σί­ων υπη­ρε­σιών, στο να στρώ­νει το χαλί σε ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, σε πολι­τι­κές που βαθαί­νουν τη φτώ­χεια και διο­γκώ­νουν την ανερ­γία (και κατό­πιν τα στε­λέ­χη της φωτο­γρα­φί­ζο­νται σε συσσίτια…).

Ακο­λού­θη­σε η εκλε­κτή της κυβέρ­νη­σης Τσί­πρα κ. Νοτο­πού­λου, που “υπο­σχέ­θη­κε” ακρι­βώς το ίδιο: Θα φέρει επί­σης εργο­λά­βο στην καθα­ριό­τη­τα, μόνο που, λέει, δεν θα είναι εργο­λά­βος αλλά ΚΟΙΝΣΕΠ.

Όχι Γιάν­νης — Γιαν­νά­κης, που λέμε.

Για­τί η νομι­κή μορ­φή των Κοι­νω­νι­κών Συνε­ται­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΚΟΙΝΣΕΠ) που θεσμο­θε­τή­θη­καν από το ΠΑΣΟΚ ως φορέ­ας της “κοι­νω­νι­κής οικο­νο­μί­ας”, σύμ­φω­να με τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, και επε­κτά­θη­καν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016 σε δρά­σεις για “όλους τους δυνα­τούς τομείς οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας”, δεν είναι τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο από μια συνή­θη επι­χεί­ρη­ση ντυ­μέ­νη όμως με το μαν­δύα της “κοι­νω­νι­κής οικο­νο­μί­ας” — κάτι που πάει να κρύ­ψει μια ακό­μα μορ­φή εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων σε αυτές. Οι ΚΟΙΝΣΕΠ προ­σφέ­ρουν φθη­νό ευέ­λι­κτο εργα­τι­κό δυνα­μι­κό, που δου­λεύ­ει για ορι­σμέ­νο χρό­νο με μειω­μέ­να μισθο­λο­γι­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, αφού σύμ­φω­να με τους νόμους που διέ­πουν τη λει­τουρ­γία τους, “ο φορέ­ας κοι­νω­νι­κής και αλλη­λέγ­γυας οικο­νο­μί­ας δεν έχει ασφα­λι­στι­κές υπο­χρε­ώ­σεις προς τους εργα­ζό­με­νους μη μέλη που λει­τουρ­γούν ως εθε­λο­ντές”, ενώ και “η συμ­με­το­χή ενός φυσι­κού προ­σώ­που μόνο με την ιδιό­τη­τα του μέλους σε ΚΟΙΝΣΕΠ δεν δημιουρ­γεί ασφα­λι­στι­κές ή φορο­λο­γι­κές υπο­χρε­ώ­σεις”. Δίνε­ται επί­σης η δυνα­τό­τη­τα παρο­χής προς τις ΚΟΙΝΣΕΠ μη αμει­βό­με­νης εργα­σί­ας από μέλη της χωρίς να βρί­σκο­νται σε εργα­σια­κή σχέ­ση με αυτές. Οι επι­χει­ρή­σεις αυτές μπο­ρούν παρε­μπι­πτό­ντως να απο­λαμ­βά­νουν και τα οφέ­λη επι­δό­τη­σης εργα­σί­ας από προ­γράμ­μα­τα του ΟΑΕΔ, δηλα­δή από χρή­μα­τα που προ­έρ­χο­νται από τη λαϊ­κή φορολογία.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ, που λει­τουρ­γούν στη χώρα από το 2011, στη­ρί­ζο­νται σε “ανα­κυ­κλω­μέ­νους” και “φτη­νούς” εργα­ζό­με­νους, με άθλιους μισθούς, χωρίς ουσια­στι­κά εργα­σια­κά, ασφα­λι­στι­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα. Οι άνερ­γοι “βαφτί­ζο­νται” επι­χει­ρη­μα­τί­ες με δυο λόγια και όπως ήδη δεί­χνει η πεί­ρα σε σει­ρά δήμων της χώρας μέσα από αυτή τη μορ­φή οι ιδιώ­τες, βιο­μή­χα­νοι και όμι­λοι “μπου­κά­ρουν” σε αρμο­διό­τη­τες και υπη­ρε­σί­ες του δημό­σιου τομέα.

Η κ. Νοτο­πού­λου πάντως θα μπο­ρού­σε να μάθει περισ­σό­τε­ρα για το πώς λει­τουρ­γούν οι εργο­λά­βοι, οι ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ. στο χώρο της καθα­ριό­τη­τας αν ρώτα­γε κάποιον ή κάποια συνο­μή­λι­κό της που δεν είχε την “τύχη” να γίνει υπουρ­γός και που ξέρει από πρώ­το χέρι το καθε­στώς τρο­μο­κρα­τί­ας και απα­ξί­ω­σης, την απλη­ρω­σιά και την απου­σία κάθε είδους δικαιώ­μα­τος που βασι­λεύ­ει σ’ αυτούς τους χώρους στην πόλη μας και όχι μόνο.

Θα επα­να­λά­βου­με και σήμε­ρα: Η αντι­πα­ρά­θε­ση ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ είναι σικέ. Μία γραμ­μή έχουν, τα μνη­μό­νια και τους εφαρ­μο­στι­κούς νόμους, κι ένα σκο­πό, την κερ­δο­φο­ρία του κεφαλαίου.

Θέση μας, η άμε­ση μετα­τρο­πή όλων των συμ­βά­σε­ων σε αορί­στου χρό­νου, μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε όλες τις υπη­ρε­σί­ες των δήμων και καμιά από­λυ­ση συμ­βα­σιού­χου. Μόνι­μη και στα­θε­ρή δου­λειά για όλους, με πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα!».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο