Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ντελιβεράδες & Επισιτισμός: Μοτοπορεία και συγκέντρωση στο Σύνταγμα με στάση εργασίας

🔻«Ενα χρόνο τώρα διαλύεται κάθε εργασιακό μας δικαίωμα. Φτάνει!»
Λένε οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού — τουρισμού, προετοιμάζοντας κινητοποιήσεις για τις 31/3 και τις 9/4

ΣΕ.ΤΕ.ΠΕ
Σε κινη­το­ποί­η­ση, διεκ­δι­κώ­ντας μέτρα προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της ασφά­λειάς τους στους χώρους δου­λειάς, έντα­ξη μιας σει­ράς ειδι­κο­τή­των στα ΒΑΕ, Συλ­λο­γι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας που να εξα­σφα­λί­ζει τους μισθούς και τα δικαιώ­μα­τά τους, προ­χω­ρούν την Τετάρ­τη 31 Μάρ­τη οι εργα­ζό­με­νοι στον Επι­σι­τι­σμό στην Αττική.
Το Συν­δι­κά­το Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού — Ξενο­δο­χεί­ων Αττι­κής έχει προ­κη­ρύ­ξει τη συγκε­κρι­μέ­νη μέρα τετρά­ω­ρη στά­ση εργα­σί­ας (10 π.μ. — 2 μ.μ.) και καλεί σε συγκέ­ντρω­ση στις 12 μ. στο Σύνταγ­μα και μοτο­πο­ρεία.

Την ίδια μέρα, το παράρ­τη­μα Νοτιο­α­να­το­λι­κής Αττι­κής του Συν­δι­κά­του, μαζί με το Εργα­τι­κό Κέντρο Λαυ­ρί­ου — Ανα­το­λι­κής Αττι­κής, οργα­νώ­νουν, επί­σης στις 12 μ., συγκέ­ντρω­ση στην πλα­τεία Ραφή­νας και μοτοπορεία.

Εδώ και έναν χρό­νο οι εργα­ζό­με­νοι βρί­σκο­νται ανά­με­σα στη …Σκύλ­λα της παν­δη­μί­ας και στη …Χάρυ­βδη της ανερ­γί­ας και της λεη­λα­σί­ας του εισο­δή­μα­τός τους.
Η έλλει­ψη μέτρων προ­στα­σί­ας, η εντα­τι­κο­ποί­η­ση, τα εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα», από τη μια, και οι απο­λύ­σεις, οι ανα­στο­λές των συμ­βά­σε­ων, ο απο­κλει­σμός από κάθε μέτρο στή­ρι­ξης, από την άλλη, απο­τε­λούν τις δύο όψεις της πολι­τι­κής δια­χεί­ρι­σης της παν­δη­μί­ας σε όφε­λος των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων, μιας πολι­τι­κής που φορ­τώ­νει στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων τα βάρη της νέας κρίσης.

Οι δια­βου­λεύ­σεις κυβέρ­νη­σης και εργο­δο­τών για την «επα­νεκ­κί­νη­ση» της εστί­α­σης, και πολύ περισ­σό­τε­ρο οι πυρε­τώ­δεις προ­ε­τοι­μα­σί­ες για την έναρ­ξη της του­ρι­στι­κής σεζόν, σημα­το­δο­τούν το επό­με­νο βήμα στην επί­θε­ση στις συν­θή­κες και τους όρους δου­λειάς, στα δικαιώ­μα­τα των εργαζομένων.

Στο έδα­φος αυτό, η κινη­το­ποί­η­ση της Τετάρ­της θα δώσει τη σκυ­τά­λη σε νέες αγω­νι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες στις 9 Απρί­λη από τα σωμα­τεία σε Επι­σι­τι­σμό — Του­ρι­σμό σε όλη τη χώρα. Με τις συγκε­ντρώ­σεις και παρεμ­βά­σεις που οργα­νώ­νουν 21 κλα­δι­κά σωμα­τεία, μπρο­στά στην έναρ­ξη της νέας του­ρι­στι­κής σεζόν, στέλ­νουν το δικό τους μήνυ­μα σε κυβέρ­νη­ση και εργο­δο­σία: «Ούτε ένας λιγό­τε­ρος στη δου­λειά! Ούτε ένα ευρώ λιγό­τε­ρος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παρα­πά­νω εργα­σία! Μέτρα υγεί­ας και ασφά­λειας για όλους!».ΣΕ ΤΕ ΠΕ logo

Στη μάχη για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας, την υγεία και τα δικαιώματα

Μεγά­λο μέρος των εργα­ζο­μέ­νων βρί­σκο­νται σε καθε­στώς ανα­στο­λής των συμ­βά­σε­ών τους, με απο­τέ­λε­σμα μια πραγ­μα­τι­κή «αιμορ­ρα­γία» στο εισό­δη­μά τους. Ορι­σμέ­νοι έχουν ήδη κλεί­σει έναν ολό­κλη­ρο χρό­νο επι­βί­ω­σης με το μηναίο επί­δο­μα των 534 ευρώ, άλλοι «πηγαι­νο­έρ­χο­νται» από τη δου­λειά στην ανα­στο­λή και αντί­στρο­φα, ανά­λο­γα με τα περιο­ρι­στι­κά μέτρα αλλά και τα σχέ­δια της εργο­δο­σί­ας. Σε συρ­ρί­κνω­ση του μισθού οδη­γεί και το πρό­γραμ­μα «Συν-Εργα­σία», ενώ παράλ­λη­λα μετα­τρέ­πει τη ζωή των εργα­ζο­μέ­νων σε λάστι­χο, καθώς το ωρά­ριο υφί­στα­ται ένα ακα­τά­παυ­στο «ανα­κά­τε­μα» προ­κει­μέ­νου να προ­σαρ­μο­στεί στις ανά­γκες των επι­χει­ρή­σε­ων. Σε δει­νή θέση έχουν βρε­θεί οι επο­χι­κοί στον Επι­σι­τι­σμό, για τους οποί­ους δεν προ­βλέ­πε­ται ούτε επα­να­πρό­σλη­ψη ούτε «επί­δο­μα ειδι­κού σκο­πού», ενώ το επί­δο­μα ανερ­γί­ας για όσους το δικαιού­νταν έχει προ πολ­λού εξαντληθεί.

Σε σημα­ντι­κό κομ­μά­τι της εστί­α­σης, κυρί­ως στις επι­χει­ρή­σεις και τις μεγά­λες αλυ­σί­δες που εστιά­ζουν στο κομ­μά­τι της δια­νο­μής, η δου­λειά όχι μόνο δεν έχει μπει «στον πάγο», αλλά αντί­θε­τα έχει πάρει …φωτιά. Εκεί, οι εργα­ζό­με­νοι έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με την εντα­τι­κο­ποί­η­ση, τη δου­λειά σε δυο και τρία πόστα, τα ατε­λεί­ω­τα ωρά­ρια, τα ελλι­πή μέτρα προ­στα­σί­ας από την παν­δη­μία, την ανη­συ­χία για την προ­στα­σία της υγεί­ας των ίδιων αλλά και των οικο­γε­νειών τους. Εκτός από τον κίν­δυ­νο της παν­δη­μί­ας, είναι εκτε­θει­μέ­νοι και στα εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα», όπως έχει απο­τυ­πω­θεί με χαρα­κτη­ρι­στι­κό τρό­πο στην περί­πτω­ση των διανομέων.

Οι δια­νο­μείς δου­λεύ­ουν με τα δικά τους οχή­μα­τα, είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τα συντη­ρούν και να εφο­διά­ζο­νται με μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις με δικά τους έξο­δα. Δου­λεύ­ουν σε συν­θή­κες εντα­τι­κο­ποί­η­σης, με το «χρο­νό­με­τρο» της εργο­δο­σί­ας, ακό­μα και στις πιο αντί­ξο­ες και­ρι­κές συν­θή­κες. Οι ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες δια­νο­μής έχουν εισά­γει και νέες μορ­φές εκμε­τάλ­λευ­σης, απα­σχο­λώ­ντας δια­νο­μείς ως «συνερ­γά­τες», δηλα­δή χωρίς ένση­μα και ασφα­λι­στι­κές καλύ­ψεις, σε ένα επάγ­γελ­μα που τους εκθέ­τει καθη­με­ρι­νά σε κινδύνους.delivery 2

Συγκέντρωση και στη Ραφήνα

«Με τη συμ­με­το­χή μας στην κινη­το­ποί­η­ση δίνου­με απά­ντη­ση στην επί­θε­ση κυβέρ­νη­σης και εργο­δο­σί­ας. Κάνου­με δική μας υπό­θε­ση την προ­στα­σία της υγεί­ας και των δικαιω­μά­των μας», σημειώ­νει η Αγά­πη Καρού­ση, αντι­πρό­ε­δρος του κλα­δι­κού Συν­δι­κά­του και μέλος της Διοί­κη­σης του Εργα­τι­κού Κέντρου Λαυ­ρί­ου — Ανα­το­λι­κής Αττικής.

Delivery Καλησπέρα αδερφέ ...

Η πρω­το­βου­λία για συγκέ­ντρω­ση και μοτο­πο­ρεία στη Ραφή­να, όπως εξη­γεί, απο­φα­σί­στη­κε λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη και τα πρό­σφα­τα «ατυ­χή­μα­τα» δια­νο­μέ­ων στην περιο­χή. Συγκε­κρι­μέ­να, ένας νεα­ρός δια­νο­μέ­ας έχα­σε τη ζωή του στη Ραφή­να την ώρα της δου­λειάς, ενώ ακο­λού­θη­σε και νέο «ατύ­χη­μα» με τραυ­μα­τι­σμό εργα­ζό­με­νου στη Λού­τσα. Τα περι­στα­τι­κά αυτά έγι­ναν αφορ­μή για να ανοί­ξει η συζή­τη­ση με νέους εργα­ζό­με­νους για τις συν­θή­κες δου­λειάς, για τις τρο­μα­κτι­κές ελλεί­ψεις στα Κέντρα Υγεί­ας της περιο­χής, για την επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να δημιουρ­γη­θεί δημό­σιο νοσο­κο­μείο στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Αττι­κής. Στην περιο­χή έχουν αρχί­σει να κάνουν την εμφά­νι­σή τους μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στη δια­νο­μή, με τους εργα­ζό­με­νους να καλού­νται να καλύ­ψουν τερά­στιες χιλιο­με­τρι­κές απο­στά­σεις, από τον Γέρα­κα μέχρι το Πικέρ­μι, για να παρα­δώ­σουν παραγγελίες.

Delilivery σωματείοΤο κάλε­σμα της κινη­το­ποί­η­σης απευ­θύ­νε­ται και στους εργα­ζό­με­νους στις επι­σι­τι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο Αερο­δρό­μιο Αθη­νών, που αντι­με­τω­πί­ζουν την ανα­στο­λή των συμ­βά­σε­ων, την επί­θε­ση στις θέσεις εργα­σί­ας αλλά και τη δου­λειά χωρίς μέτρα προ­στα­σί­ας. «Μετά από έναν χρό­νο ανα­στο­λής συμ­βά­σε­ων συνά­δελ­φοι δεν μπο­ρούν να καλύ­ψουν βασι­κές ανά­γκες, αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν σε ενοί­κια και λογα­ρια­σμούς», σημειώ­νει η Αγ. Καρού­ση, ενώ προ­σθέ­τει πως στη «Newrest», εται­ρεία που μονο­πω­λεί την τρο­φο­δο­σία των αερο­σκα­φών, δεκά­δες εργα­ζό­με­νοι με συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου πέρα­σαν τους προη­γού­με­νους μήνες από την ανα­στο­λή στην ανερ­γία. Επι­πλέ­ον, σε έναν εργα­σια­κό χώρο με αυξη­μέ­νη επι­κιν­δυ­νό­τη­τα για τη δια­σπο­ρά της παν­δη­μί­ας, «σχε­δόν το σύνο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων δεν προ­βαί­νει σε προ­λη­πτι­κά τεστ», ενώ ακό­μα και μετά από την επι­βε­βαί­ω­ση κρου­σμά­των τα τεστ γίνο­νται «με το στα­γο­νό­με­τρο και αργο­πο­ρη­μέ­να». Το ζήτη­μα αυτό ανα­δει­κνύ­ει η κοι­νή ανα­κοί­νω­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου με τα Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ» Αττι­κής και στην εται­ρεία «NEWREST HELLΑS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΑΕ», καθώς και άλλων συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων εργα­ζο­μέ­νων στο αεροδρόμιο.

«Την Τετάρ­τη στα­μα­τά­με τη δου­λειά και τη δια­νο­μή. Συμ­με­τέ­χου­με στη στά­ση εργα­σί­ας και τη συγκέ­ντρω­ση», είναι το κάλε­σμα που απευ­θύ­νει ο Γιώρ­γος Στε­φα­νά­κης, πρό­ε­δρος του κλα­δι­κού Συν­δι­κά­του της Αττι­κής. «Ενα χρό­νο τώρα είμα­στε εκτε­θει­μέ­νοι στην παν­δη­μία, εργα­ζό­μα­στε με ανύ­παρ­κτα μέτρα προ­στα­σί­ας και ερχό­μα­στε καθη­με­ρι­νά σε επα­φή με εκα­το­ντά­δες πελά­τες. Οι εται­ρεί­ες μαζι­κής εστί­α­σης και δια­νο­μής φαγη­τού έχουν αυξή­σει την κερ­δο­φο­ρία τους δια­λύ­ο­ντας κάθε εργα­σια­κό δικαί­ω­μα, αξιο­ποιώ­ντας τους νόμους όλων των κυβερ­νή­σε­ων. Οι ηλε­κτρο­νι­κές πλατ­φόρ­μες δια­νο­μής μάς βαφτί­ζουν “συνε­ταί­ρους” για να κρύ­ψουν την εκμε­τάλ­λευ­ση, την εξαρ­τη­μέ­νη σχέ­ση εργα­σί­ας και τις ευθύ­νες για τις επι­κίν­δυ­νες δου­λειές», σημειώ­νει. «Το Συν­δι­κά­το και οι εργα­ζό­με­νοι όλων των ειδι­κο­τή­των, δια­νο­μείς, σερ­βι­τό­ροι, μάγει­ρες, μπου­φε­τζή­δες, κάνου­με την Τετάρ­τη το επό­με­νο βήμα στις κινη­το­ποι­ή­σεις μας και προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε για νέο κύκλο αγώ­νων», τονί­ζει.

Delivery

Τα αιτή­μα­τα της κινητοποίησης
  • Εντα­ξη της ειδι­κό­τη­τας των δια­νο­μέ­ων, μαγεί­ρων, σερ­βι­τό­ρων στα Βαρέα και Ανθυ­γιει­νά Επαγγέλματα.
  • Υπο­χρε­ω­τι­κή Κλα­δι­κή Σύμ­βα­ση Εργα­σί­ας με αυξή­σεις για όλους τους εργα­ζό­με­νους σε επι­σι­τι­στι­κά καταστήματα.
  • Στα­θε­ρή εργα­σία, 5ήμερο — 7ωρο με απο­δο­χές 8ωρου και πλή­ρη ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα. Να καταρ­γη­θούν όλες οι ελα­στι­κές μορ­φές απα­σχό­λη­σης. Καμία άλλη ανο­χή στην εργο­δο­τι­κή αυθαιρεσία.
  • Επί­δο­μα ανερ­γί­ας 600 ευρώ για όλους τους ανέρ­γους χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις για όλο το διά­στη­μα της ανερ­γί­ας, με δια­σφά­λι­ση όλων των ασφα­λι­στι­κών δικαιωμάτων.
  • Να εντα­χτούν στο μηχα­νι­σμό στή­ρι­ξης όλοι οι επο­χι­κά απα­σχο­λού­με­νοι στον Επι­σι­τι­σμό που δεν θα δου­λέ­ψουν το καλο­καί­ρι του 2021.
  • Μηχα­νά­κια, εξο­πλι­σμός, συντή­ρη­ση και έξο­δα μετα­κί­νη­σης να παρέ­χο­νται από την επι­χεί­ρη­ση, να συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται το κρά­νος για τους διανομείς.
  • Μέτρα προ­στα­σί­ας της Υγεί­ας, παρο­χή εξο­πλι­σμού ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας για μάγει­ρες, σερ­βι­τό­ρους, λάν­τζα κ.λπ.
  • Να απα­γο­ρευ­τεί η δια­νο­μή με δίκυ­κλο σε επι­κίν­δυ­νες και­ρι­κές συν­θή­κες, στη βάση των δια­τά­ξε­ων που προ­βλέ­πουν μέχρι σήμε­ρα και για άλλες ειδι­κό­τη­τες. Να οριο­θε­τη­θεί χιλιο­με­τρι­κά η εμβέ­λεια δια­νο­μής των καταστημάτων.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο