Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: «Να οργανωθή συστηματική παρακολούθησις των μαθητών και να γίνεται αυστηρός έλεγχος των πράξεων αυτών εν τε τω σχολείω και εκτός αυτού»

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Δια­χρο­νι­κή είναι η πολύ­μορ­φη προ­σπά­θεια του συστή­μα­τος μέσω των μηχα­νι­σμών του, ελέγ­χου του φρο­νή­μα­τος αλλά και της γενι­κό­τε­ρης δρά­σης των εκπαι­δευ­τών αλλά και των μαθη­τών μέσα και έξω από τη σχο­λι­κή αίθουσα.

Κατά την μετά τη Βάρ­κι­ζα επο­χή η «Λευ­κή Τρο­μο­κρα­τία» εισέ­βα­λε και στα σχολεία

Με απο­λύ­σεις, φυλα­κές και εξο­ρί­ες εκπαι­δευ­τι­κών που συμ­με­τεί­χαν στη αντί­στα­ση αλλά και μέσω χει­ρα­γώ­γη­σης της ίδιας της μαθη­τι­κής νεο­λαί­ας, μια και η δρά­ση της ΕΠΟΝ αλλά και τα ιδε­ο­λο­γι­κά-πολι­τι­κά της μηνύ­μα­τα ήταν ζωντα­νά και επί­και­ρα και κυρί­ως φλό­γι­ζαν τις καρ­διές και το νου τους, απο­τε­λού­σαν «κίν­δυ­νο» για τα σάπια θεμέ­λια του αστι­κού καθε­στώ­τος. Και αυτά κοντά στις γενι­κό­τε­ρες επι­διώ­ξεις της άρχου­σας τάξης μέσω των ανα­λυ­τι­κών προ­γραμ­μά­των, των βιβλί­ων αλλά και συνο­λι­κά του τρό­που λει­τουρ­γί­ας του εκπαι­δευ­τι­κού συστή­μα­τος να ανα­πα­ρά­γουν την κυρί­αρ­χη ιδε­ο­λο­γία που (και) τότε είχε ως προ­με­τω­πί­δα της τον αντι­κο­μου­νι­σμό «ντυ­μέ­νο» με το τα κλασ­σι­κά κηρύγ­μα­τα για «έθνος», «πατρί­δα», «θρη­σκεία» κ.α

Το έγγρα­φο που παρου­σιά­ζου­με (προ­έρ­χε­ται από τα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας-αρχείο της νομαρ­χί­ας) χαρα­κτη­ρί­ζε­ται ως «εμπι­στευ­τι­κό» και είναι του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας προς τους «κ.κ Γυμνα­σιάρ­χας των εν Κρά­τει Γυμνα­σί­ων» με ημε­ρο­μη­νία  20/3/1948. Μέσω αυτού γίνε­ται προ­σπά­θεια με μοχλό τους εκά­στο­τε γυμνα­σιάρ­χες αφε­νός οι καθη­γη­τές να παρα­κο­λου­θούν-ελέγ­χουν-τιμω­ρούν τους μαθη­τές που είναι «ύπο­πτοι» για κομ­μου­νι­στι­κή δρά­ση και προ­πα­γάν­δα μέσα και έξω από το σχο­λείο . Ακό­μη επι­χει­ρούν τον έλεγ­χο των ίδιων των καθη­γη­τών τόσο για το καθή­κον αυτό αλλά και ευρύ­τε­ρα. Ταυ­τό­χρο­να το έγγρα­φο αυτό δεί­χνει ότι το κύρος του ΚΚΕ και του ΔΣΕ παρά τις διώ­ξεις παρέ­με­νε ισχυ­ρό στα σχολεία.

alekos4

Το έγγρα­φο

«Αφορ­μήν λαβό­ντες εκ μεμο­νο­μέ­νων κρου­σμά­των κομ­μου­νι­στι­κής κινή­σε­ως παρα­τη­ρη­θεί­σης μετα­ξύ ελα­χί­στων μαθη­τών ενερ­γού­ντων προ­πα­γάν­δαν και ερά­νους υπέρ των συμ­μο­ρι­τών  ευρι­σκό­με­θεα εις την ανά­γκην να επι­στή­σο­μεν την προ­σο­χήν σας επί του σοβα­ρού τού­του κιν­δύ­νου του απει­λού­ντος της μαθη­τιώ­σαν νεο­λαί­αν , αυτήν ταύ­την την υπό­στα­σιν του έθνους μας. Διό­τι παρά το γεγο­νός ότι, η ως ανω­τέ­ρω κίνη­σις ολι­γω­στών ευτυ­χώς μαθη­τών έχει χαρα­κτή­ρα όλως περιο­ρι­σμέ­νον ουχ’ ήττον όμως αφή­νει να νοη­θή ότι η αντε­θνι­κή προ­πα­γάν­δα έχει στρα­φή προς την εύπλα­στον ψυχήν των μαθη­τών και δυστυ­χώς ευρί­σκει  πρό­σφο­ρον έδα­φος προς εξά­πλω­σιν των ψυχο­φθό­ρων κηρυγ­μά­των και επί­τευ­ξιν των κατα­χθό­νιων σκο­πών της.

Προς ματαί­ω­σιν του αντε­θνι­κού τού­του έργου οφεί­λο­μεν και ημείς να λάβω­μεν τα κατάλ­λη­λα μέτρα τοιαύ­τα δε νομί­ζο­μεν ότι είναι τα εξής:

  1. Δια καταλ­λή­λου και συχνής ομι­λί­ας επ’ ευκαι­ρία ιδία της διδα­σκα­λί­ας των φρο­νι­μα­τι­στ­κών μαθη­μά­των να εξαί­ρω­νται αι υψη­λαί ιδέ­αι , της Πατρί­δος, της Θρη­σκεί­ας και της Ελευ­θε­ρί­ας με τας οποί­ας εγα­λου­χή­θη­σαν αι Ελλη­νι­καί γεναιαί και μεγά­λοι αγώ­νες διε­ξή­χθη­σαν δια την επι­κρά­τη­σιν και εξά­πλω­σιν αυτών εις σύμπα­ντα κόσμον.
  2. Εκ παραλ­λή­λου να κατα­δει­κνύ­ω­νται οι κίν­δυ­νοι της συντρι­βής των υψη­λών τού­των ιδε­ών υπό ταπει­νών προ­δο­τών και μισθάρ­νων οργά­νων των εχθρών της Ελλη­νι­κής φυλής και τα απο­τε­λέ­σμα­τα τα οποία θα επελ­θώ­σι εκ της επι­κρα­τή­σε­ως των αναρ­χι­κώ ιδε­ών εκ των εαμοσλαυοκομμουνστών.
  3. Να οργα­νω­θή συστη­μα­τι­κή παρα­κο­λού­θη­σις των μαθη­τών και να γίνε­ται αυστη­ρός έλεγ­χος των πρά­ξε­ων αυτών εν τε τω σχο­λείω και εκτός αυτού.
  4. Προς πρό­λη­ψιν εισχω­ρή­σε­ως κομ­μου­νι­στι­κών στοι­χεί­ων και ενερ­γεί­ας προ­πα­γάν­δας να απο­γο­ρεύ­ε­ται εις πρό­σω­πα ξένα  προς το σχο­λεί­ον να εισέρ­χο­νται εις αυτόν και ν’ ανα­στρέ­φω­νται μετά μαθητών.
  5. Εις περί­πτω­σιν καθ’ ην ήθε­λεν απο­δει­χθή η ενο­χή μαθη­τών εις αντε­θνι­κάς κινή­σεις ας α καθ’ οιον­δή­πο­τε τρό­πον ήθε­λε εκδη­λώ­σει  θα συγκα­λεί­ται αμέ­σως ο σύλ­λο­γος καθη­γη­τών  προς επι­βο­λήν αυστη­ρο­τά­των κυρώσεων.

Τελευ­τώ­ντες εντε­λό­με­θα όπως εις το τέλος εκά­στου μηνός υπο­βάλ­λη­ται ημίν δια ων οικεί­ων Γεν. Επι­θε­ω­ρη­τών έκθε­σις ανα­φέ­ρου­σα λεπτο­με­ρώς περί της κινή­σε­ως των διδα­σκό­ντων και διδα­σκο­μέ­νων του υπό την διεύ­θυν­σιν υμών σχο­λεί­ου, των λαμ­βα­νο­μέ­νων και της ενερ­γεί­ας  αυστη­ρού ελέγ­χου επί των μαθη­τών εν τω σχο­λι­κώ και εξω­σχο­λι­κώ αυτών βίω.

Είμε­θα βέβαιοι ότι άπα­ντες οι εκπαι­δευ­τι­κοί λει­τουρ­γοί αντι­λαμ­βα­νό­με­νοι πλή­ρως το δυσχε­ρές έργον όπερ έχου­σι να διε­ξά­γω­σι  κατά τας σημε­ρι­νάς κρι­σι­μω­τέ­ρας στιγ­μάς τας οποί­ας διέρ­χε­ται η Πατρίς μας θα θελή­σω­σι ν’ αρθρώ­σι εις το ύψος των περι­στά­σε­ων τού­των και θα επι­τε­λέ­σω­σιν εις το ακέ­ραιον και άνευ δισταγ­μού τινός τας υπο­χρε­ώ­σεις των….

Ο Υπουρ­γός Α. Παπαδήμος»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο