Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ντ. Τουσκ: Παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020

Οι 27 χώρες της ΕΕ συμ­φώ­νη­σαν σε νέα, τρί­μη­νη ανα­βο­λή του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουα­ρί­ου 2020, ανα­κοί­νω­σε ο πρό­ε­δρος του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τουσκ.

«Οι 27 συμ­φώ­νη­σαν να δεχθούν το αίτη­μα της Βρε­τα­νί­ας για μια ευέ­λι­κτη ανα­βο­λή του Brexit ως τις 31 Ιανουα­ρί­ου 2020», επε­σή­μα­νε ο Τουσκ στο Twitter.

Διευ­κρί­νι­σε μάλι­στα ότι η από­φα­ση αυτή θα επι­ση­μο­ποι­η­θεί με γρα­πτή διαδικασία.

Η Γαλ­λία, η χώρα που εμφα­νι­ζό­ταν πιο επι­φυ­λα­κτι­κή στην παρο­χή νέας, της τρί­της, μακράς παρά­τα­σης στη Βρε­τα­νία, συμ­φώ­νη­σε τελι­κά, θέτο­ντας όμως όρους.

Η πρό­τα­ση που βρί­σκε­ται στο τρα­πέ­ζι προ­βλέ­πει την 31η Ιανουα­ρί­ου 2020 ως κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρε­τα­νία τη δυνα­τό­τη­τα να απο­χω­ρή­σει από την ΕΕ στις 30 Νοεμ­βρί­ου ή τις 31 Δεκεμ­βρί­ου σε περί­πτω­ση που το βρε­τα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο εγκρί­νει εγκαί­ρως τη συμ­φω­νία δια­ζυ­γί­ου, σύμ­φω­να με το έγγρα­φο που έχει περιέλ­θει στην κατο­χή του AFP.

Εξάλ­λου το κεί­με­νο συνο­δεύ­ε­ται από μία πολι­τι­κή δια­κή­ρυ­ξη στην οποία η ΕΕ δικαιο­λο­γεί την από­φα­σή της, απο­κλεί­ει κάθε επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­ση της συμ­φω­νί­ας απο­χώ­ρη­σης και ζητεί τον διο­ρι­σμό ενός Ευρω­παί­ου επι­τρό­που από τη Βρετανία.

Η συνε­δρί­α­ση των πρε­σβευ­τών των 27 χωρών μελών της ΕΕ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα στις Βρυ­ξέλ­λες έπει­τα από ένα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο έντο­νων δια­βου­λεύ­σε­ων, κυρί­ως μετα­ξύ του Γάλ­λου προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μακρόν και του Βρε­τα­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπό­ρις Τζόν­σον που συνο­μί­λη­σαν τηλεφωνικά.

Οι 27 απο­φά­σι­σαν να μην ανα­μέ­νουν την από­φα­ση των Βρε­τα­νών βου­λευ­τών, οι οποί­οι σήμε­ρα το από­γευ­μα ανα­μέ­νε­ται να απο­φα­σί­σουν για τη διε­ξα­γω­γή ή μη πρό­ω­ρων εκλο­γών, κάτι που επι­θυ­μεί ο Τζόνσον.

«Η ΕΕ δεν θέλει να αντι­δρά, αλλά να δια­τη­ρή­σει την πίε­ση για την έγκρι­ση της συμ­φω­νί­ας απο­χώ­ρη­σης», επε­σή­μα­νε διπλω­μα­τι­κή πηγή.

Οι 27 χώρες έχουν συμ­φω­νή­σει να απο­φα­σί­σουν για τη νέα ανα­βο­λή του Brexit με γρα­πτή δια­δι­κα­σία μετα­ξύ των ηγε­τών των χωρών, χωρίς να απαι­τεί­ται η σύγκλη­ση έκτα­κτης συνό­δου κορυφής.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο