Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νότια Αφρική: Πέθανε ο Γιώργος Μπίζος, ο ομογενής δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα

Έφυ­γε από τη ζωή την Τετάρ­τη 9 Σεπτέμ­βρη, ο δικη­γό­ρος Γιώρ­γος Μπί­ζος, μια εμβλη­μα­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα της ελλη­νι­κής ομο­γέ­νειας ο οποί­ος υπε­ρα­σπί­στη­κε τον στε­νό φίλο του, τον Νέλ­σον Μαντέ­λα, γλι­τώ­νο­ντάς τον από τη θανα­τι­κή κατα­δί­κη. Ήταν 92 ετών.

Τα αίτια του θανά­του του Μπί­ζου, ο οποί­ος απο­φά­σι­σε να συντα­ξιο­δο­τη­θεί μόλις πριν από λίγα χρό­νια, δεν έχουν διευκρινιστεί.

«Μόλις πλη­ρο­φο­ρή­θη­κα ότι ο αετός των δικα­στη­ρί­ων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπί­ζος, απε­βί­ω­σε», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­ω­ση του ο πρό­ε­δρος της Νότιας Αφρι­κής Σίριλ Ραμα­φό­ζα προς στους δημο­σιο­γρά­φους, χαι­ρε­τί­ζο­ντας αυτό το «κοφτε­ρό μυαλό».

«Είναι μια πολύ θλι­βε­ρή ημέ­ρα για τη χώρα μας», πρό­σθε­σε. «Ο Τζορτζ Μπί­ζος ήταν ένας δικη­γό­ρος που συνέ­βα­λε τρο­με­ρά στην επί­τευ­ξη της δημο­κρα­τί­ας μας», συνέχισε.

george bizos nelson mandela

Κατά τη διάρ­κεια των ετών του απαρτ­χάιντ ο Μπί­ζος υπε­ρα­σπι­ζό­ταν στα δικα­στή­ρια τα μέλη του Εθνι­κού Αφρι­κα­νι­κού Κογκρέ­σου (ANC). Και όταν έφτα­σε η ώρα της πτώ­σης του καθε­στώ­τος, συμ­με­τεί­χε στη σύντα­ξη του νέου, δημο­κρα­τι­κού Συντάγ­μα­τος της χώρας.

Μετά την κατάρ­γη­ση του απαρτ­χάιντ, ο Μπί­ζος συνέ­βα­λε στη συγκρό­τη­ση της Επι­τρο­πής Αλή­θειας και Συμ­φι­λί­ω­σης, έργο της οποί­ας ήταν να ερευ­νή­σει τα πολι­τι­κά εγκλή­μα­τα του προη­γού­με­νου καθεστώτος.

Ο Γιώρ­γος Μπί­ζος γεν­νή­θη­κε το 1927 στο Βασι­λί­τσι Μεσ­ση­νί­ας. Έφυ­γε το 1941 μαζί με τον πατέ­ρα του και έφτα­σαν ως πρό­σφυ­γες στη Νότια Αφρι­κή, όπου αργό­τε­ρα σπού­δα­σε νομι­κά και άρχι­σε να δικη­γο­ρεί το 1954. Για τους αγώ­νες του τιμή­θη­κε από πολ­λούς διε­θνείς οργα­νι­σμούς. Το 2010 κυκλο­φό­ρη­σε η αυτο­βιο­γρα­φία του, «Οδύσ­σεια προς την ελευθερία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο