Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νύχτα αγωνίας στην Αχαΐα: Σε ύφεση η φωτιά στην περιοχή Ελεκίστρα — Σε εξέλιξη η φωτιά στη Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου

Σε ύφε­ση είναι, σύμ­φω­να με την Πυρο­σβε­στι­κή, η φωτιά που εκδη­λώ­θη­κε σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι στην περιο­χή Ελε­κί­στρα της Πάτρας, ενώ μετά τη δύση του Ήλιου, στο σημείο επι­χει­ρούν μόνο επί­γειες πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις, που απο­τε­λού­νται από 70 πυρο­σβέ­στες με δύο ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 25 οχήματα.

Παράλ­λη­λα, το έργο των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων συν­δρά­μουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου της Περι­φέ­ρειας Δυτι­κής Ελλά­δας και του δήμου Πατρέων.

Στο μετα­ξύ, σύμ­φω­να με μία πρώ­τη ενη­μέ­ρω­ση που έγι­νε κατά τη διάρ­κεια έκτα­κτης σύσκε­ψης στο επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο των πυρο­σβε­στι­κών υπη­ρε­σιών στην Πάτρα, του­λά­χι­στον πέντε σπί­τια υπέ­στη­σαν ζημιές από τη φωτιά, όπως και εκτά­σεις με καλλιέργειες.

Από την πλευ­ρά του, ο δήμος Πατρέ­ων απο­φά­σι­σε την παρο­χή βοή­θειας και φιλο­ξε­νί­ας στους πλη­γέ­ντες από τη φωτιά στην Ελεκίστρα.

Το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στη Δροσιά.

Όσον αφο­ρά στη φωτιά που εκδη­λώ­θη­κε σήμε­ρα το πρωί σε δασι­κή έκτα­ση στη Δρο­σιά του δήμου Ερυ­μάν­θου Αχα­ΐ­ας, εξα­κο­λου­θεί, σύμ­φω­να πάντα με την Πυρο­σβε­στι­κή, να είναι σε εξέ­λι­ξη, ενώ έκλει­σε για λόγους ασφα­λεί­ας τμή­μα της εθνι­κής οδού Πατρών ‑Τρί­πο­λης, από τα Κρι­θα­ρά­κια μέχρι την κοι­νό­τη­τα Πανόπουλου.

Η κατά­στα­ση στην περιο­χή κρί­νε­ται δύσκο­λη με τους θυελ­λώ­δεις ανέ­μους να έχουν οδη­γή­σει σε επέ­κτα­ση της πυρκαγιάς.

Νωρί­τε­ρα, εκτός της Δρο­σιάς εκκε­νώ­θη­κε και το χωριό Πτέ­ρη, με την φωτιά να έχει φτά­σει στα πρώ­τα σπίτια.

Σε επι­φυ­λα­κή βρί­σκο­νται οι κάτοι­κοι άλλων εννέα χωριών της Αχαί­ας και της Ηλεί­ας. Πρό­κει­ται για τους κατοί­κους των περιο­χών Κάτω Δρο­σιά, Πηγά­δια, Μπα­ρά­κες, Σκια­δά, Ξηρο­χώ­ρι, Σταυ­ρο­δρό­μι, Σκού­ρας, Καρ­δά­σι, και Καρ­πε­τά­κι Αγί­ας Τριά­δας, οι οποί­οι έλα­βαν μήνυ­μα από το 112 από τη Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας,  να απο­μα­κρυν­θούν προς Χαλανδρίτσα.

Στο μέτω­πο της φωτιάς επι­χει­ρούν πλέ­ον μόνο επί­γειες δυνά­μεις, απο­τε­λού­με­νες από 95 πυρο­σβέ­στες με έξι ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 35 οχή­μα­τα, ενώ παρέ­χουν βοή­θεια, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου της αυτοδιοίκησης.

Νωρί­τε­ρα, γυναί­κα κάτοι­κος του Σου­λί­ου Πάτρας και ένας πυρο­σβέ­στης, μετα­φέρ­θη­καν με τη βοή­θεια του ΕΚΑΒ στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο του Ρίο, προ­κει­μέ­νου να τους παρα­σχε­θούν οι πρώ­τες βοή­θειες. Οι δύο άνθρω­ποι αισθάν­θη­καν δυσφο­ρία (λιπο­θυ­μία και ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα) λόγω των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών που επι­κρα­τούν στην περιο­χή εξαι­τί­ας της πυρκαγιάς.

Ένας ακό­μη πυρο­σβέ­στης μετα­φέρ­θη­κε από την περιο­χή της Ερυ­μάν­θειας στο Κέντρο Υγεί­ας της περιο­χής και στη συνέ­χεια στο Πανε­πι­στη­μια­κό Νοσο­κο­μείο Πατρών. Επί­σης, στο Κέντρο Υγεί­ας Νοτί­ου Τομέα Πατρών παρα­σχέ­θη­καν οι πρώ­τες βοή­θειες σε κάτοι­κο της περιο­χής με θλα­στι­κό τραύμα.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο