Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Η υπονόμευση της δημόσιας υγείας ήταν διαχρονική επιλογή

«Η αντι­με­τώ­πι­ση του κορω­νοϊ­ού δεν μπο­ρεί να είναι η λογι­κή ‘ό,τι μπο­ρού­με κάνου­με’», ανέ­φε­ρε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, που κατήγ­γει­λε ότι «η υπο­νό­μευ­ση των υπο­δο­μών της δημό­σιας υγεί­ας και του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού ήταν επιλογή».

Ήταν δια­χρο­νι­κή επι­λο­γή όλων των κυβερ­νή­σε­ων η υπό­νο­μευ­ση της δημό­σιας υγεί­ας, επέ­μει­νε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, σημειώ­νο­ντας μάλι­στα, ότι «αυτή η επι­λο­γή έγι­νε με τη λογι­κή ότι η υγεία απο­τε­λεί ατο­μι­κή ευθύ­νη, έγι­νε με την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση, η οποία, προ­κει­μέ­νου να ενι­σχυ­θεί, υπο­βαθ­μί­στη­κε ο τομέ­ας τα δημό­σιας υγείας».

«Οι προ­τε­ραιό­τη­τες πρέ­πει να είναι η θωρά­κι­ση και η προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας, με όλα τα μέτρα που πρέ­πει να ληφθούν, και η στή­ρι­ξη της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας», είπε ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, σημειώ­νο­ντας ότι αυτές είναι οι δύο προ­τε­ραιό­τη­τες που βάζει το ΚΚΕ, όσον αφο­ρά τα άμε­σα μέτρα για την προ­στα­σία από την επι­δη­μία. Αυτό πρα­κτι­κά σημαί­νει, όπως είπε, ότι πρέ­πει να ανοί­ξουν όλες οι κλει­στές ΜΕΘ, να λει­τουρ­γή­σουν όλες οι ανε­νερ­γές δομές υγεί­ας, όπως για παρά­δειγ­μα, το νοσο­κο­μείο Θώρα­κος, που το έκλει­σε η κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγ­χω­νεύ­σει με το «Άγιος Ανδρέας».

Ο βου­λευ­τής είπε ότι πρέ­πει να δια­σφα­λι­στεί 24ωρη λει­τουρ­γία των μονά­δων πρω­το­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας, να υπάρ­ξει άμε­σα πρό­σλη­ψη προ­σω­πι­κού πλή­ρους και απο­κλει­στι­κής απα­σχό­λη­σης σε όλες τις βαθ­μί­δες της υγεί­ας, και επί­σης μονι­μο­ποί­η­ση όλου του ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού που εργά­ζε­ται σήμε­ρα στα νοσο­κο­μεία με ελα­στι­κές μορ­φές απα­σχό­λη­σης. Ζήτη­σε να δια­σφα­λι­στεί από το κρά­τος η προ­μή­θεια των ανα­γκαί­ων υλι­κών, τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης (μάσκες, αντι­ση­πτι­κά κλπ) να παρέ­χο­νται δωρε­άν από το κρά­τος σε όλο τον πλη­θυ­σμό για να πατα­χθεί η αισχρο­κέρ­δεια, να εξα­σφα­λι­στεί η ιατρι­κή παρα­κο­λού­θη­ση όλων των προ­νοια­κών ιδρυ­μά­των, των βρε­φο­νη­πια­κών σταθ­μών και των σχο­λεί­ων, των στρα­τιω­τι­κών μονά­δων, των προ­σφυ­γι­κών δομών. Είπε επί­σης, ότι τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης στους χώρους ανα­γκα­στι­κής συνά­θροι­σης (μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, λατρευ­τι­κοί χώροι κλπ) είναι ευθύ­νη του κρά­τους, «για­τί τα μέτρα προ­στα­σί­ας τα καθο­ρί­ζει η επι­στή­μη και όχι η πίστη». Ιδί­ως έθε­σε την ανά­γκη μέτρων προ­στα­σί­ας για τους εργα­ζό­με­νους, διό­τι όπως επι­σή­μα­νε, υλο­ποιού­νται αντερ­γα­τι­κά μέτρα εξαι­τί­ας της επι­δεί­νω­σης της κατά­στα­σης της δημό­σιας υγεί­ας λόγω του κορονοϊού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο