Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον πλειστηριασμό και η ΝΔ την έξωση» (VIDEO)

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν απύθ­με­νο θρά­σος απέ­να­ντι στα υπερ­χρε­ω­μέ­να νοι­κο­κυ­ριά που τους «κατα­στρέ­ψα­τε τις ζωές» με τους μνη­μο­νια­κούς νόμους και τώρα παρου­σιά­ζο­νται ως προ­στά­τες από τις κατα­σχέ­σεις, τόνι­σε ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μιλώ­ντας στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, στη συζή­τη­ση για το «μίνι» ασφα­λι­στι­κό νομοσχέδιο.

Όπως επι­σή­μα­νε, όλες οι κυβερ­νή­σεις δια­μόρ­φω­σαν το νομι­κό πλαί­σιο που δεν προ­στα­τεύ­ει την πρώ­τη κατοι­κία, θυμί­ζο­ντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί­νος που έδω­σε τα δάνεια στα funds και μετά έκα­νε ιδιώ­νυ­μο αδί­κη­μα τη συμ­με­το­χή σε κινη­το­ποί­η­ση ενά­ντια στους πλει­στη­ρια­σμούς για να προ­στα­τέ­ψει τις τράπεζες.

Όσο για την πρό­σφα­τη από­πει­ρα έξω­σης της χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χου στου Ζωγρά­φου, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έκα­νε τον πλει­στη­ρια­σμό και η ΝΔ την έξω­ση», μιας και ο πλει­στη­ρια­σμός έγι­νε το 2019. Ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος επα­νέ­φε­ρε στη συζή­τη­ση την πρό­τα­ση του ΚΚΕ, για κού­ρε­μα των δανεί­ων των λαϊ­κών στρω­μά­των, τονί­ζο­ντας ότι πρέ­πει να πλη­ρώ­σουν οι μεγα­λο­μέ­το­χοι των τρα­πε­ζών που κέρ­δι­ζαν με τα υπέ­ρο­γκα επι­τό­κια και τις υπο­θή­κες πάνω από την αξία των σπιτιών.

Ανα­φε­ρό­με­νος στο ασφα­λι­στι­κό, είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι «δεν έχου­με μνή­μη χρυ­σό­ψα­ρου», καθώς το ασφα­λι­στι­κό το έστη­σαν οι εργα­ζό­με­νοι με την πάλη τους για να μπο­ρούν να ζήσουν με αξιο­πρέ­πεια όταν στα­μα­τή­σουν να δουλεύουν.

Γι’ αυτό χαρα­κτή­ρι­σε «ληστεία του αιώ­να» τα όσα έκα­ναν το αστι­κό κρά­τος και οι μεγα­λο­ερ­γο­δό­τες στα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, θυμί­ζο­ντας τα θαλασ­σο­δά­νεια προς τους μεγά­λους ομί­λους και το τζο­γά­ρι­σμα των απο­θε­μα­τι­κών στο χρη­μα­τι­στή­ριο. Ενώ τώρα, διε­ξά­γε­ται το «δεύ­τε­ρο έγκλη­μα», όπως είπε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ, καθώς στο όνο­μα της «βιω­σι­μό­τη­τας» των ασφα­λι­στι­κών ταμεί­ων μειώ­νο­νται συνε­χώς οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, δηλα­δή το λεγό­με­νο μη μισθο­λο­γι­κό κόστος, ώστε να εξα­σφα­λι­στεί η αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα των επι­χει­ρή­σε­ων, να επω­φε­λού­νται δηλα­δή οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι. Άρα, μειώ­νε­ται ο μισθός τους εργα­ζό­με­νου και αυξά­νο­νται τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Ανα­φέρ­θη­κε ακό­μα στη μεί­ω­ση των συντά­ξε­ων όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια, στην «κλο­πή» της κατάρ­γη­ση της 13ης και 14ης σύντα­ξης, με απο­κο­ρύ­φω­μα τον νόμο Κατρού­γκα­λου που μεί­ω­σε κι άλλο τις συντά­ξεις, αύξη­σε τα όρια ηλι­κί­ας και καθιέ­ρω­σε τη σύντα­ξη φτώ­χειας για τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία του λαού. Υπεν­θύ­μι­σε ακό­μα το νόμο Τσα­κλό­γλου, της τωρι­νής κυβέρ­νη­σης που κάνει τα επι­κου­ρι­κά ταμεία, επεν­δυ­τι­κό εργαλείο.

«Τους τσα­κί­ζε­τε την αξιο­πρέ­πεια για πολ­λο­στή φορά», είπε ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος, ανα­φε­ρό­με­νος στα 250 ευρώ που δίνο­νται στους μικρο­συ­ντα­ξιού­χους ως έκτα­κτο επί­δο­μα, στη­λι­τεύ­ο­ντας τη στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που απλά ζητά­νε αύξη­ση της ελεημοσύνης.

«Είστε συνυ­πεύ­θυ­νοι», σημεί­ω­σε ο Ν. Καρα­θα­να­σό­που­λος, προ­σθέ­το­ντας ότι πρέ­πει να πλη­ρώ­σει το αστι­κό κρά­τος για τις υπέ­ρο­γκες χρε­ώ­σεις, να μειω­θούν οι φόροι, να υπάρ­ξει διμε­ρής χρη­μα­το­δό­τη­ση από το κρά­τος και τους εργο­δό­τες για τα ασφα­λι­στι­κά ταμεία, όπως προ­τεί­νει το ΚΚΕ, καθώς και πλή­ρης απο­κα­τά­στα­ση του συνό­λου των απω­λειών που είχαν αυτά τα χρό­νια οι εργα­ζό­με­νοι και οι συνταξιούχοι.

Κλεί­νο­ντας επι­σή­μα­νε ότι δεν υπάρ­χουν πλέ­ον σωτή­ρες για τον λαό και όσοι παρου­σιά­ζο­νται ως τέτοιοι προ­σπα­θούν να αθω­ώ­σουν μια πολι­τι­κή και ένα σύστη­μα που βασί­ζε­ται στην εκμε­τάλ­λευ­ση. Το ΚΚΕ, τόνι­σε, λέει στο λαό «πάρε την υπό­θε­ση στα χέρια σου» με σύγκρου­ση με τις αιτί­ες και τους υπεύθυνους.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο