Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Να μην αξιοποιηθεί η δολοφονία του 35χρονου ομογενούς σε εκατέρωθεν παιχνίδια κλιμάκωσης του εθνικισμού

Η δολο­φο­νία του 35χρονου ομο­γε­νούς πρέ­πει να διε­ρευ­νη­θεί «σε βάθος και επί της ουσί­ας και όχι να εμπλα­κεί σε παι­χνί­δια κλι­μά­κω­σης του εθνι­κι­σμού είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευ­ρά», τόνι­σε ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος σε συνέ­ντευ­ξή του στον ρ/σ “News 24/7”.

Επι­σή­μα­νε ότι μιλά­με για μια περιο­χή “ήδη ευαί­σθη­τη, τα Δυτι­κά Βαλ­κά­νια, όπου οι σχε­δια­σμοί του ΝΑΤΟ και των Αμε­ρι­κά­νων αξιο­ποιούν αυτόν τον εθνι­κι­σμό στη λογι­κή του διαί­ρει και βασί­λευε και ενδε­χο­μέ­νως και στην πολύ επι­κίν­δυ­νη λογι­κή της αλλα­γής συνόρων”.

Επι­σή­μα­νε ότι τα υπαρ­κτά προ­βλή­μα­τα της ελλη­νι­κής μειο­νό­τη­τας στην Αλβα­νία ‑γλώσ­σα, μόρ­φω­ση, σχο­λεία που πρέ­πει να λει­τουρ­γούν, περιου­σια­κά ζητή­μα­τα κ.λπ.-, δεν αντι­με­τω­πί­ζο­νται ούτε λύνο­νται με τον εθνι­κι­σμό “αντί­θε­τα, δημιουρ­γού­νται οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις να φαλ­κι­δευ­τούν τα όποια δικαιώ­μα­τα της μειο­νό­τη­τας”.

“Από αυτή την άπο­ψη τέτοιου είδους λογι­κές και δρα­στη­ριό­τη­τες λει­τουρ­γούν προ­βο­κα­τό­ρι­κα για να επι­τεί­νουν και να οξύ­νουν την αντι­πα­ρά­θε­ση και ανά­με­σα στους λαούς για να μπο­ρέ­σει να υλο­ποι­η­θεί πολύ πιο εύκο­λα η αντι­δρα­στι­κή πολι­τι­κή και υπο­νο­μεύ­ουν και τα δικαιώ­μα­τα” πρόσθεσε.

Ως προς την Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, ανέ­φε­ρε ότι αυτή “δεν έγι­νε για να εξο­μα­λυν­θούν οι σχέ­σεις ανά­με­σα στα δύο κρά­τη, αλλά για να εντα­χθεί η γει­το­νι­κή χώρα στο ΝΑΤΟ και έτσι να ισχυ­ρο­ποι­η­θεί η παρου­σία των ΗΠΑ στα Δυτι­κά Βαλκάνια”.

“Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση πρω­το­στα­τεί σε αυτό μετα­τρέ­πο­ντας την Ελλά­δα σε σημαιο­φό­ρο αυτών των σχε­δια­σμών –και, πολύ φοβό­μα­στε, και σε στό­χο απέ­να­ντι σε γενι­κό­τε­ρες εμπλο­κές τις οποί­ες μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει η ενι­σχυ­μέ­νη παρου­σία των Αμε­ρι­κά­νων και του ΝΑΤΟ στα Βαλ­κά­νια. Άλλω­στε οι δηλώ­σεις του υπουρ­γού Άμυ­νας της Ρωσί­ας, είναι πάρα πολύ αποκαλυπτικές”.

Ερω­τη­θείς για το ενδε­χό­με­νο ανα­σύν­θε­σης της κυβερ­νη­τι­κής πλειο­ψη­φί­ας, αφού ανέ­φε­ρε ότι το πολι­τι­κό σκη­νι­κό στη χώρα είναι ρευ­στό, επι­σή­μα­νε ότι “η συγκε­κρι­μέ­νη συμ­φω­νία (σ.σ. των Πρε­σπών) είναι στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας για την κατεύ­θυν­ση που έχει η αστι­κή τάξη της χώρας για τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της Ελλά­δας στη ευρύ­τε­ρη περιο­χή και με αυτή τη λογι­κή, επί της ουσί­ας δεν δια­φω­νούν και τα άλλα κόμματα”.

“Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θέλουν να εντα­χθεί η πΓΔΜ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, θέλουν γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της Ελλά­δας, άρα σε αυτό το πλαί­σιο θα υπάρ­ξει συμ­βι­βα­σμός για να υλο­ποι­η­θεί η συμ­φω­νία. Αν αυτό θα γίνει με την ανο­χή των ΑΝΕΛ, με την σιω­πη­ρή στή­ρι­ξη, θα εξαρ­τη­θεί στην πορεία επι­κύ­ρω­σης της συμ­φω­νί­ας και με βάση και τις πιέ­σεις που θα ασκη­θούν από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τους Αμε­ρι­κά­νους” τόνι­σε, προ­σθέ­το­ντας: “Το ποια μορ­φή θα πάρει πρα­κτι­κά τόσο σε κυβερ­νη­τι­κό επί­πε­δο όσο και μετά είναι ζήτη­μα που θα εξαρ­τη­θεί από το πώς θα υλο­ποι­η­θεί η συμ­φω­νία και πώς θα εγκλω­βι­στούν λαϊ­κές συνει­δή­σεις στην κατεύ­θυν­ση απο­δο­χής αυτής της συμφωνίας”.

Ως προς το “αν υπάρ­χει δόγ­μα Πολά­κη” και “αν υπάρ­χει συντο­νι­σμέ­νη, οργα­νω­μέ­νη κίνη­ση να ανοί­ξουν δικα­στι­κές υπο­θέ­σεις, παρα­μο­νές εκλο­γών, για να εμπλα­κούν πολι­τι­κά πρό­σω­πα”, σημεί­ω­σε καταρ­χήν ότι “γενι­κό­τε­ρα μια σει­ρά ζητη­μά­των ‑και πολύ περισ­σό­τε­ρο σκαν­δά­λων- έχουν αξιο­ποι­η­θεί και στο παρελ­θόν στην κατεύ­θυν­ση χει­ρα­γώ­γη­σης της λαϊ­κής συνείδησης”.

Είπε ότι μια σει­ρά ζητή­μα­τα που διε­ρευ­νώ­νται αυτή την περί­ο­δο “θα αξιο­ποι­η­θούν προ­ε­κλο­γι­κά όχι στην κατεύ­θυν­ση δια­λεύ­καν­σης, αλλά για να ξεσπά­σει ένας κάλ­πι­κος καβγάς ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση και στα άλλα κόμματα”.

Πρό­σθε­σε ότι το ΚΚΕ επι­μέ­νει στην ανά­γκη διε­ρεύ­νη­σης των ζητη­μά­των, “αλλά αυτή η διε­ρεύ­νη­ση δεν πρέ­πει να απο­κρύ­ψει την ουσία που είναι ότι τα σκάν­δα­λα, η δια­πλο­κή και η δια­φθο­ρά οφεί­λο­νται στην πολι­τι­κή που με συνει­δη­τό τρό­πο υπη­ρέ­τη­σαν οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις και η σημε­ρι­νή, πολι­τι­κή που εξυ­πη­ρε­τεί τα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφα­λαί­ου και που δια­μορ­φώ­νει ευνοϊ­κό έδα­φος δια­πλο­κής ανά­με­σα στις κυβερ­νή­σεις, τα κόμ­μα­τα και την οικο­νο­μι­κή εξουσία”.

Ερω­τη­θείς για την συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση και ειδι­κά για τον δια­χω­ρι­σμό Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας, είπε ότι η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί την επί­τευ­ξη πολι­τι­κής στα­θε­ρό­τη­τας του συστή­μα­τος για την εφαρ­μο­γή της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής και την ανα­πα­λαί­ω­ση του πολι­τι­κού σκηνικού.

Εγκά­λε­σε την κυβέρ­νη­ση για υπο­κρι­σία και κοροϊ­δία με τα περί “δικαιω­μά­των και κοι­νω­νι­κών δικαιω­μά­των”, καθώς “αυτά όχι μόνο δεν κατο­χυ­ρώ­νο­νται, αλλά υπο­νο­μεύ­ο­νται από την πολι­τι­κή που ασκείται”.

“Από την άπο­ψη αυτή, βλέ­που­με και την μεσο­βέ­ζι­κη στά­ση στα ζητή­μα­τα δια­χω­ρι­σμού Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας” πρόσθεσε.

“Η θέση του ΚΚΕ είναι σαφής: Το Σύνταγ­μα είναι ταξι­κό, αντι­κα­το­πτρί­ζει την αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­ση του συστή­μα­τος, ενώ είμα­στε υπέρ του πλή­ρους δια­χω­ρι­σμού Κρά­τους-Εκκλη­σί­ας” κατέ­λη­ξε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο