Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: «Να μην εξελιχθεί ως προσπάθεια να πέσει στάχτη στα μάτια του κόσμου» η υπόθεση Παπαντωνίου

«Αυτή η προ­σπά­θεια δεν θέλου­με να εξε­λι­χθεί ως προ­σπά­θεια για να πέσει στά­χτη στα μάτια του κόσμου, αλλά αντί­θε­τα για να βγουν σοβα­ρά συμπε­ρά­σμα­τα, τόσο από τα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν τα εξο­πλι­στι­κά προ­γράμ­μα­τα και την τερά­στια σπα­τά­λη, η οποία έγι­νε στα χρή­μα­τα του Έλλη­να φορο­λο­γού­με­νου, της ελλη­νι­κής λαϊ­κής οικο­γέ­νειας, και από την άλλη πλευ­ρά να ανα­δει­χθούν οι αιτί­ες που οδή­γη­σαν σ’ αυτή τη δια­μόρ­φω­ση της ανα­πα­ρα­γω­γής των σκαν­δά­λων, της δια­πλο­κής και της δια­φθο­ράς», τόνι­σε ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθη­ναϊ­κού-Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδή­σε­ων Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM για την υπό­θε­ση Παπαντωνίου.

Ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε και σε μια σει­ρά άλλα ζητή­μα­τα που υπάρ­χουν και «είναι απο­τέ­λε­σμα και εμπο­ρι­κών πολέ­μων και σύγκρου­σης ανά­με­σα σε μεγά­λες πολυ­ε­θνι­κές», φέρ­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα την υπό­θε­ση του φαρμάκου.

Σε ό,τι αφο­ρά το ζήτη­μα των συντά­ξε­ων, ο κ. Καρα­θα­να­σό­που­λος είπε πως «όλη αυτή η συζή­τη­ση, που έχει ξεκι­νή­σει το τελευ­ταίο διά­στη­μα σχε­τι­κά με την περι­κο­πή ή όχι των συντά­ξε­ων, δηλα­δή την κατάρ­γη­ση της προ­σω­πι­κής δια­φο­ράς, προ­σπα­θεί να απο­κρύ­ψει τις συνο­λι­κό­τε­ρες επι­πτώ­σεις της αντι­λαϊ­κής επι­δρο­μής, που δέχο­νται τα λαϊ­κά στρώματα».

«Το λέμε αυτό», εξή­γη­σε, «για­τί ακρι­βώς η μη περι­κο­πή θα συνο­δευ­τεί με μη εφαρ­μο­γή μιας σει­ράς άλλων, αντι­σταθ­μι­στι­κών όπως τα ονό­μα­ζε η κυβέρ­νη­ση, μέτρων, που αφο­ρού­σαν τα πιο φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Επί της ουσί­ας όλη αυτή η συζή­τη­ση αφο­ρά να κατα­στή­σει συνέ­νο­χους τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα να απο­δε­χθούν από ποια τσέ­πη θα χάσουν τα χρή­μα­τα. Είτε μέσα από την αύξη­ση της φορο­λο­γί­ας, είτε από τη μεί­ω­ση των παρο­χών, είτε από τη μεί­ω­ση των συντά­ξε­ων. Πρό­κει­ται για μια επι­λο­γή του τρό­που με τον οποίο θα κλη­θούν να πλη­ρώ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι, τα επό­με­να χρό­νια, τα δημο­σιο­νο­μι­κά πρω­το­γε­νή πλεονάσματα».

Ανα­φο­ρι­κά με την ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγ­μα­τος είπε: «εμείς θεω­ρού­με ότι δεν είναι απο­σπα­σμέ­νη και δεν μπο­ρεί να απο­σπα­στεί από τις συνο­λι­κό­τε­ρες πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις η υπό­θε­ση της ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συντάγ­μα­τος. Όταν έχου­με μια κλι­μά­κω­ση της αντι­λαϊ­κής επί­θε­σης, μια επί­θε­ση σε ατο­μι­κά και συλ­λο­γι­κά δικαιώ­μα­τα, τα δικαιώ­μα­τα στην εργα­σία π.χ. που έχουν φαλ­κι­δευ­τεί στο όνο­μα της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και της θωρά­κι­σης της καπι­τα­λι­στι­κής κερ­δο­φο­ρί­ας θα έχουν αντα­νά­κλα­ση και όσον αφο­ρά το Σύνταγ­μα σε μια αντι­δρα­στι­κή κατεύ­θυν­ση. Απ’ αυτή την άπο­ψη δεν θεω­ρού­με ότι μπο­ρούν να υπάρ­ξουν τέτοιου είδους αλλα­γές, οι οποί­ες να κατο­χυ­ρώ­νουν τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζό­με­νων συνο­λι­κά των λαϊ­κών στρω­μά­των απέ­να­ντι στην ολο­μέ­τω­πη επί­θε­ση που δέχο­νται από τη μεριά του κεφα­λαί­ου και μάλι­στα ένα σύστη­μα που γερ­νά­ει και γίνε­ται ολο­έ­να και πιο αντι­δρα­στι­κό. Η συνταγ­μα­τι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση θα απο­τυ­πώ­σει αυτή την αντι­δρα­στι­κή στροφή».

Για το δε πανε­πι­στη­μια­κό άσυ­λο, με αφορ­μή και τα όσα δήλω­σε ο πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, περί κατάρ­γη­σής του με τη σημε­ρι­νή του μορ­φή, ο κ. Καρα­θα­να­σό­που­λος τόνι­σε ότι «το πανε­πι­στη­μια­κό άσυ­λο πρέ­πει να υπάρ­χει» καθώς «απο­τε­λεί κατά­κτη­ση του ίδιου του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος, επο­μέ­νως οι όποιες προ­σπά­θειες να συρ­ρι­κνω­θεί σημα­το­δο­τούν την αντι­δρα­στι­κο­ποί­η­ση στα ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας και της κοι­νω­νί­ας, ένα σημα­ντι­κό μέρος της οποί­ας είναι και τα θέμα­τα της Παι­δεί­ας, ο δημό­σιος χαρα­κτή­ρας της οποί­ας όλο και περισ­σό­τε­ρο υπο­νο­μεύ­ε­ται και υποβαθμίζεται».

Υπο­γράμ­μι­σε δε ότι «παρό­λες τις προ­σπά­θειες να υπο­νο­μευ­τεί το πανε­πι­στη­μια­κό άσυ­λο, θεω­ρού­με ότι είναι πρώ­τα απ’ όλα υπό­θε­ση του ίδιου του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος να απο­τρέ­ψει τέτοιου είδους εξελίξεις».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο