Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Καραθανασόπουλος: Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι «εργαλείο» στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και όχι της Υγείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατα­ψη­φί­ζει το ΚΚΕ την τρο­πο­λο­γία για την εφαρ­μο­γή του ευρω­παϊ­κού ψηφια­κού πιστο­ποι­η­τι­κού για τον Covid-19, καθώς δεν σχε­τί­ζε­ται με την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας αλλά με την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ανα­γκών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, ιδί­ως του του­ρι­σμού και των μεταφορών.

Η τρο­πο­λο­γία που περι­λαμ­βά­νε­ται στο νομο­σχέ­διο για το νέο εκλο­γι­κό σύστη­μα στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση το οποίο συζη­τεί­ται στην Ολο­μέ­λεια της Βου­λής, ορί­ζει το νομο­θε­τι­κό πλαί­σιο για την έκδο­ση του ατο­μι­κού ψηφια­κού πιστοποιητικού.

Ήδη, η κυβέρ­νη­ση έσπευ­σε να θέσει σε λει­τουρ­γία το πιστο­ποι­η­τι­κό από σήμε­ρα κιό­λας, παρά το γεγο­νός πως σε επί­πε­δο Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης θα εφαρ­μο­στεί από την 1η Ιού­λη, προ­κει­μέ­νου να ευνο­ή­σει την έλευ­ση του­ρι­στών από το εξω­τε­ρι­κό. Στην τρο­πο­λο­γία ανα­φέ­ρε­ται πως «θεσπί­ζε­ται ψηφια­κό πιστο­ποι­η­τι­κό Covid 19 με σκο­πό τη διευ­κό­λυν­ση της άσκη­σης του δικαιώ­μα­τος της ελεύ­θε­ρης κυκλο­φο­ρί­ας των φυσι­κών προ­σώ­πων — κατό­χων κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού. Το ψηφια­κό πιστο­ποι­η­τι­κό περιέ­χει πλη­ρο­φο­ρί­ες σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση του φυσι­κού προ­σώ­που του κατό­χου του».

Σύμ­φω­να με τον υπουρ­γό Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Κυρ. Πιερ­ρα­κά­κη, το πιστο­ποι­η­τι­κό θα περιέ­χει έναν ατο­μι­κό κωδι­κό με ψηφια­κή υπο­γρα­φή, ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, ημε­ρο­μη­νία γέν­νη­σης, ημε­ρο­μη­νία έκδο­σης. Με αυτό θα πιστο­ποιεί­ται ότι ο κάτο­χος του έχει εμβο­λια­στεί και με ποιο εμβό­λιο, έχει αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα τεστ ή έχει ασθε­νή­σει από την covid 19 και έχει αναρρώσει.

Ο Κοι­νο­βου­λευ­τι­κός Εκπρό­σω­πος του ΚΚΕ, Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος, υπεν­θύ­μι­σε ότι στο ευρω­παϊ­κό κοι­νο­βού­λιο ψήφι­σαν υπέρ του πιστο­ποι­η­τι­κού οι ευρω­βου­λευ­τές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (παρά την αντί­θε­ση της ομά­δας της «Αρι­στε­ράς»). «Το ΚΚΕ το κατα­ψή­φι­σε, όπως θα κάνει και με τη συγκε­κρι­μέ­νη τρο­πο­λο­γία την οποία φέρ­νε­τε, για­τί δεν σχε­τί­ζε­ται με την προ­στα­σία της δημό­σιας υγεί­ας, αλλά αντί­θε­τα απο­τε­λεί εργα­λείο στή­ρι­ξης των ανα­γκών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων», εξή­γη­σε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Αιτιο­λο­γώ­ντας τη θέση του ΚΚΕ, ανέ­φε­ρε πως το Ευρω­παϊ­κό Πιστοποιητικό:

–Απο­τε­λεί το πρό­σχη­μα για να μην θωρα­κι­στούν τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας τα οποία δοκι­μά­στη­καν στη χώρα μας και διεθνώς.

–Απο­τε­λεί πρό­σχη­μα για τη μη τήρη­ση των υγειο­νο­μι­κών πρω­το­κόλ­λων στους εργα­σια­κούς χώρους.

–Οδη­γεί στη χαλά­ρω­ση των ελέγ­χων στα σύνο­ρα και στις μετα­κι­νή­σεις, όπως ήταν το πάγιο αίτη­μα των μετα­φο­ρι­κών εται­ρειών και των ξενοδοχείων.

–Μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει ένα ισχυ­ρό μηχα­νι­σμό ηλε­κτρο­νι­κού φακελωμένος.

–Απο­τε­λεί πεδίο εκδή­λω­σης γεω­στρα­τη­γι­κών αντα­γω­νι­σμών για το αν θα συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται εμβό­λια από άλλα κρά­τη όπως της Κίνας και της Ρωσίας.

Επί­σης, ο Νίκος Καρα­θα­να­σό­που­λος επα­νέ­λα­βε το αίτη­μα του ΚΚΕ να απο­συρ­θεί και να συζη­τη­θεί ολο­κλη­ρω­μέ­να με κανο­νι­κές δια­δι­κα­σί­ες η τρο­πο­λο­γία για τον περιο­ρι­σμό της άσκη­σης πολι­τι­κών δικαιω­μά­των και της λει­τουρ­γί­ας των πολι­τι­κών κομ­μά­των, με αφορ­μή τη Χρυ­σή Αυγή. Ακό­μη, ανέ­δει­ξε με πολ­λά παρα­δείγ­μα­τα τη σύμπλευ­ση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τη μετα­τρο­πή της τοπι­κής διοί­κη­σης σε μακρύ χέρι του αντι­λαϊ­κού κράτους.

Στην αρχή της ομι­λί­ας του ανα­φέρ­θη­κε στην εφαρ­μο­γή από σήμε­ρα του νέου αντι­λαϊ­κού πτω­χευ­τι­κού κώδι­κα, ο οποί­ος καταρ­γεί «την όποια προ­στα­σία της πρώ­της κατοι­κί­ας είχε απομείνει».

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο