Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Μαδούρο: «Λιποτάκτες μισθοφόροι» συνωμοτούν για να διχάσουν τον στρατό

Ο εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο είπε σήμε­ρα ότι λιπο­τά­κτες στρα­τιω­τι­κοί, που έχουν μετα­τρα­πεί σε “μισθο­φό­ρους”, συνω­μο­τούν από τη γει­το­νι­κή Κολομ­βία για να διχά­σουν τις ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας του.

“Μια ομά­δα λιπο­τα­κτών στρα­τιω­τι­κών, οι οποί­οι έγι­ναν μισθο­φό­ροι στην υπη­ρε­σία της κολομ­βια­νής ολι­γαρ­χί­ας, συνω­μο­τεί από την Κολομ­βία για να διχά­σει τον στρα­τό μας”, είπε ο Μαδού­ρο, ενώ­πιον 2.500 στρατιωτικών.

Ο Ν. Μαδού­ρο δήλω­σε έτοι­μος να προ­κη­ρύ­ξει πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, όχι όμως και προ­ε­δρι­κές. Στό­χος της αντι­πο­λί­τευ­σης είναι επί­σης να πεί­σει τον στρα­τό να εγκα­τα­λεί­ψει τον Μαδού­ρο και να ανα­γνω­ρί­σει ως νόμι­μο πρό­ε­δρο τον ακρο­δε­ξιό ηγέ­τη της αντι­πο­λί­τευ­σης Χουάν Γκουαϊ­δό, τον οποίο στη­ρί­ζουν οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους από λατι­νο­μα­ε­ρι­κα­νι­κές και ευρω­παϊ­κές χώρες.

«Θα ήταν πολύ καλό να διε­ξα­χθούν πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, θα μας προ­σέ­φε­ρε μια καλή μορ­φή πολι­τι­κής συζή­τη­σης, (θα έδι­νε) μια λύση μέσω της λαϊ­κής ψήφου. Θα συμ­φω­νού­σα και θα το υπο­στή­ρι­ζα να προ­κη­ρυ­χθούν πρό­ω­ρες εκλο­γές», δια­βε­βαί­ω­σε ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας, απα­ντώ­ντας με τον τρό­πο αυτό στην έκκλη­ση, κυρί­ως εκ μέρους των Ευρω­παί­ων, για διε­ξα­γω­γή νέων εκλο­γών. Πρό­σθε­σε όμως ότι οι προ­ε­δρι­κές εκλο­γές έγι­ναν “πριν από δέκα μήνες” και ότι “αν οι ιμπε­ρια­λι­στές” θέλουν να διε­ξα­χθούν νέες, “θα πρέ­πει να περι­μέ­νουν μέχρι το 2025”, δηλα­δή όταν λήξει η θητεία του.

Στη συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο RIA Novosti, ο Νικο­λάς Μαδού­ρο είπε επί­σης ότι είναι πρό­θυ­μος για συνο­μι­λί­ες με την αντι­πο­λί­τευ­ση, σε μια προ­σπά­θεια να τερ­μα­τι­στεί η πολι­τι­κή κρί­ση. “Είμαι έτοι­μος να καθί­σω στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την αντι­πο­λί­τευ­ση ώστε να μιλή­σου­με για το καλό της Βενε­ζου­έ­λας, για την ειρή­νη και για το μέλ­λον” της χώρας, σημείωσε.

Στη συνέ­ντευ­ξή του, επέρ­ρι­ψε επί­σης την ευθύ­νη για την πολι­τι­κή ανα­τα­ρα­χή στον πρό­ε­δρο των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, ο οποί­ος έχει στη­ρί­ξει ανοι­χτά τον Γκουαϊ­δό. “Επι­στρέ­φου­με στην επο­χή της νεο­α­ποι­κιο­κρα­τί­ας όπου μια ευρω­παϊ­κή πρω­τεύ­ου­σα, εννοώ την Ουά­σινγ­κτον, μπο­ρού­σε να δίνει εντο­λές σε οποια­δή­πο­τε χώρα στην Ασία, την Αφρι­κή, τη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή ή την Καραϊ­βι­κή, ουσια­στι­κά σε οποια­δή­πο­τε χώρα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Δεν υπάρ­χει αμφι­βο­λία ότι ο Ντό­ναλντ Τραμπ διέ­τα­ξε να με σκο­τώ­σουν. Είπε στην κολομ­βια­νή κυβέρ­νη­ση και την κολομ­βια­νή μαφία να με σκο­τώ­σουν”, συνέχισε.

Βασι­κός στό­χος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών είναι “να πάρουν το πετρέ­λαιο της Βενε­ζου­έ­λας, αφού έχου­με τα μεγα­λύ­τε­ρα κοι­τά­σμα­τα παγκο­σμί­ως”, συνέ­χι­σε. Είπε όμως ταυ­τό­χρο­να ότι είναι “έτοι­μος να συζη­τή­σει με τον Ντό­ναλντ Τραμπ προ­σω­πι­κά, δημο­σί­ως, στις ΗΠΑ, στη Βενε­ζου­έ­λα, όπου θέλει”, παρα­δε­χό­με­νος ωστό­σο ότι ένας τέτοιος διά­λο­γος θα ήταν “επί του παρό­ντος πολύ­πλο­κο” να γίνει.

Εξάλ­λου, σε ένα τετρά­λε­πτο βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μά του που αναρ­τή­θη­κε σήμε­ρα σε ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ο Νικο­λάς Μαδού­ρο είπε ότι θέλει να απευ­θυν­θεί “στον αμε­ρι­κα­νι­κό λαό” και να προει­δο­ποι­ή­σει ότι μια στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση στη Βενε­ζου­έ­λα θα δημιουρ­γού­σε “ένα Βιετ­νάμ στη Λατι­νι­κή Αμερική”.

Νωρί­τε­ρα, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ απά­ντη­σε, μέσω του Twitter, στην προ­σφο­ρά του Μαδού­ρο για δια­πραγ­μα­τεύ­σεις. “Ο Μαδού­ρο είναι πρό­θυ­μος να δια­πραγ­μα­τευ­τεί με την αντι­πο­λί­τευ­ση στη Βενε­ζου­έ­λα μετά τις κυρώ­σεις των ΗΠΑ και τη δια­κο­πή των πετρε­λαϊ­κών εσό­δων. Ο Γκουαϊ­δό στο­χο­ποιεί­ται από το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο”, έγρα­ψε, προει­δο­ποιώ­ντας τους Αμε­ρι­κα­νούς πολί­τες να μην ταξι­δεύ­ουν στη Βενε­ζου­έ­λα “μέχρι νεωτέρας”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο