Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Σοφιανός: Για το έγκλημα διαρκείας των πυρκαγιών υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν από τον λαό

Υπάρ­χουν πολι­τι­κές ευθύ­νες και πρέ­πει να απο­δο­θούν από το λαό, για το έγκλη­μα διαρ­κεί­ας που συνε­χί­ζε­ται και από τη σημε­ρι­νή και από τη χθε­σι­νή κυβέρ­νη­ση με την απου­σία της πρό­λη­ψης για τις πυρ­κα­γιές σε βάρος του δασι­κού πλού­του και των κατοί­κων. Αυτό επι­σή­μα­νε ο Νίκος Σοφια­νός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Open» το πρωί της Τετάρ­της 11 Αυγού­στου. Η εγκα­τά­λει­ψη και η υπο­χρη­μα­δό­τη­ση των δασών είναι ένα έγκλη­μα που συνε­χί­ζε­ται από όλες τις κυβερ­νή­σεις σημεί­ω­σε και ανα­φέρ­θη­κε στις θριαμ­βο­λο­γί­ες του πρω­θυ­πουρ­γού στις 24 Μάη, όταν δήλω­νε πως ο μηχα­νι­σμός είναι έτοι­μος και την ίδια ώρα, έδι­νε μόλις 1.7 εκα­τομ­μύ­ρια για τη δασο­προ­στα­σία, αντί των 17 εκα­τομ­μυ­ρί­ων που είχαν ζητη­θεί. Υπεν­θύ­μι­σε πως και η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ τα προη­γού­με­να χρό­νια είχε δώσει ανά­λο­γο ποσό.

Ο Ν. Σοφια­νός τόνι­σε ότι ο κόσμος πρέ­πει να οργα­νω­θεί, να πιέ­σει και να διεκ­δι­κή­σει την πλή­ρη απο­ζη­μί­ω­ση στο 100% των κατα­στρο­φών και να είναι σε επα­γρύ­πνη­ση για την προ­στα­σία του δασι­κού πλού­του και το επό­με­νο διάστημα.

Οσον αφο­ρά τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης σημεί­ω­σε πως η μέχρι τώρα πρα­κτι­κή, μόνο εμπι­στο­σύ­νη δεν εμπνέει.

Υπεν­θύ­μι­σε πως οι πλημ­μυ­ρο­πα­θείς στην Καρ­δί­τσα, ένα χρό­νο μετά τις κατα­στρο­φές, έλα­βαν το 70% των απο­ζη­μιώ­σε­ων που είχαν ανα­κοι­νω­θεί ενώ οι σει­σμο­πα­θείς της Λάρι­σας ακό­μα περι­μέ­νουν τα 600 ευρώ, το λεγό­με­νο βοή­θη­μα των πρώ­των ημερών!

Εξέ­φρα­σε την ανη­συ­χία του ΚΚΕ για τις ανα­κοι­νώ­σεις και της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανα­δα­σώ­σεις, στις οποί­ες θα συμ­με­τέ­χουν ανά­δο­χοι και ιδιώ­τες, οι οποί­οι “δεν θα το κάνουν για τη ψυχή της μάνας τους” αλλά για να προ­ω­θή­σουν τα δικά τους “επεν­δυ­τι­κά” σχέ­δια σε διά­φο­ρους τομείς.

Τέλος, ανα­φέρ­θη­κε και στο περι­βό­η­το πόρι­σμα Γκολ­ντά­μερ, το οποίο πλασ­σά­ρε­ται ως λύση των προ­βλη­μά­των για την αντι­με­τώ­πι­ση των πυρ­κα­γιών, προ­βλέ­πει όμως — και αυτό δεν ανα­φέ­ρε­ται από κανέ­ναν — δια­τή­ρη­ση της επο­χι­κό­τη­τας ως σχέ­σης εργα­σί­ας για τη δασο­πυ­ρό­σβε­ση, μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή και επέ­κτα­ση των δημο­τι­κών εθε­λο­ντι­κών οργα­νώ­σε­ων στην κατα­στο­λή των δασι­κών πυρ­κα­γιών, καθώς και των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, κατάρ­γη­ση του στα­θε­ρού χρό­νου εργα­σί­ας με την εφαρ­μο­γή ελα­στι­κού ωρα­ρί­ου για το υπάρ­χον προ­σω­πι­κό του Πυρο­σβε­στι­κού Σώματος.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο