Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Σοφιανός: Τραγική η κατάσταση στο Πεδίον του Άρεως, με ευθύνη και της δημοτικής αρχής

Για τις ευθύ­νες του Δήμου Αθη­ναί­ων για το πρό­βλη­μα των ναρ­κω­τι­κών αλλά και την κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στο Πεδί­ον του Άρε­ως, μίλη­σε ο Νίκος Σοφια­νός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της Αθή­νας με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», στο Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο Αθή­νας που διε­ξή­χθη το από­γευ­μα της Τετάρ­της 18 Ιού­λη, στο κλει­στό του Πανελληνίου.

«Δεν απο­φεύ­γει ο δήμος τις ευθύ­νες του παρα­πέ­μπο­ντας μόνο στις ευθύ­νες της Περι­φέ­ρειας. Έχει συνευ­θύ­νη για τις εικό­νες εγκα­τά­λει­ψης, για το γεγο­νός ότι σε επα­νει­λημ­μέ­νες προ­τά­σεις που κάνα­με για να δημιουρ­γη­θεί μνη­μό­νιο συνερ­γα­σί­ας του Δήμου Αθή­νας με τον Πανελ­λή­νιο, για να αξιο­ποι­η­θούν οι δομές, για να διευ­κο­λυν­θεί ο σύλ­λο­γος και οι γονείς, η θέση ήταν άρνη­ση», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλ­λη­λα, είπε πως «στο τέλος του ψηφί­σμα­τος που κατα­θέ­τε­τε, μπαί­νουν μια σει­ρά κρί­σι­μα, αντι­δρα­στι­κό­τα­τα ζητή­μα­τα τα οποία πρέ­πει να απα­ντη­θούν. Και πρέ­πει να απα­ντη­θούν, για­τί χρειά­ζε­ται να ξεκι­νή­σου­με από μία θεώ­ρη­ση που λέει ότι τα ναρ­κω­τι­κά είναι παρά­νο­μα για­τί είναι επι­κίν­δυ­να. Δεν είναι επι­κίν­δυ­να επει­δή είναι παρά­νο­μα. Δεν θα μας λύσει το πρό­βλη­μα η ελεύ­θε­ρη δια­κί­νη­ση. Δεν θα μας λύσει το πρό­βλη­μα τα δωμά­τια για να τρυ­πιό­μα­στε. Όπως δεν έλυ­σε το πρό­βλη­μα αυτό που χαρα­κτή­ρι­σε την προη­γού­με­νη θητεία σας, το γεγο­νός ότι στη­ρί­ξα­τε το πρό­γραμ­μα μεθα­δό­νης στα νοσοκομεία».

Έφε­ρε ως παρά­δειγ­μα το Νοσο­κο­μείο «ΕΛΠΙΣ» όπου υπάρ­χουν 210 εξαρ­τη­μέ­νοι «και το μόνο που κάνει είναι να δίνει τη δόση, όταν γνω­ρί­ζου­με ότι μετά η δόση που­λιέ­ται, όταν οι μισοί χρή­στες κάνουν και μεθα­δό­νη. Άρα, η προ­σπά­θεια να δια­χει­ρι­στού­με το πρό­βλη­μα, να το βάλου­με κάτω από το χαλί, έχει απο­τύ­χει. Αυτή η προ­σπά­θεια δεν είναι δική σας, είναι πατέ­ντα ΕΕ, γι’ αυτό και τα περι­βό­η­τα “shooting rooms” δεν είναι και­νούρ­γιο πράγ­μα. Έχει δοκι­μα­στεί στην Ολλαν­δία, που ανα­φερ­θή­κα­τε και η εκτί­μη­ση της ολλαν­δι­κής κυβέρ­νη­σης προς το Ευρω­παϊ­κό Κέντρο Παρα­κο­λού­θη­σης Ναρ­κω­τι­κών είναι ότι όχι μόνο δεν μειώ­θη­κε η χρή­ση, όχι μόνο δεν μειώ­θη­καν οι θάνα­τοι,  αλλά αντί­θε­τα μειώ­θη­κε η προ­σπά­θεια έντα­ξης των χρη­στών σε προ­γράμ­μα­τα θεραπείας».

Ανέ­φε­ρε επί­σης πως «τα τρία θέμα­τα που προ­τεί­νε­τε είναι “δωμά­τια”, “μεθα­δό­νη στα νοσο­κο­μεία”, “κατα­στο­λή”. Δεν είμα­στε αντί­θε­τοι στην κατα­στο­λή, όταν πρό­κει­ται για τους δια­κι­νη­τές και τους εμπόρους».

Είπε πως σωστό είναι, αν θέλου­με να μιλή­σου­με για ναρ­κω­τι­κά, «να μιλή­σου­με για όλη την γκά­μα του προ­βλή­μα­τος. Πρό­λη­ψη, θερα­πεία, απε­ξάρ­τη­ση, κατα­στο­λή και δίκαιη δίκη για τους χρή­στες. Να ξεκι­νή­σου­με από μία ανθρώ­πι­νη αξία που λέει ότι ο ναρ­κο­μα­νής μπο­ρεί να σωθεί, όχι για να τρυ­πιέ­ται σε χώρο υγιει­νά ασφα­λή, αλλά για να απε­ξαρ­τη­θεί». Ανα­ρω­τή­θη­κε μάλι­στα «ποια προ­γράμ­μα­τα απε­ξάρ­τη­σης, πρό­λη­ψης, υλο­ποιεί ο δήμος; Πώς μπο­ρεί να γίνει η πρό­λη­ψη, όταν την υπο­νο­μεύ­ε­τε; Όταν δια­φη­μί­ζε­τε τα ναρ­κω­τι­κά, τη μαστού­ρα, την κάν­να­βη; Στη δημο­τι­κή αγο­ρά Κυψέ­λης κάνα­τε μπα­ζάρ κάν­να­βης, στην “Τεχνό­πο­λη” κάνα­τε φεστι­βάλ καν­να­βο­καλ­λιερ­γη­τών. Με αυτή τη λογι­κή θα ανοί­ξου­με μέτω­πο στα ναρκωτικά;».

Και συμπλή­ρω­σε, απευ­θυ­νό­με­νος προς το δήμαρ­χο Αθη­ναί­ων: «Το κόμ­μα σας, στο οποίο είσα­στε ηγε­τι­κό στέ­λε­χος, το ΚΙΝΑΛ, κατέ­θε­σε τρο­πο­λο­γία στη Βου­λή και μάλι­στα ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύ­τη­κε πως θα έρθει κοι­νή τρο­πο­λο­γία για τους χώρους υγιει­νής χρήσης».

Κατα­λή­γο­ντας, υπο­γράμ­μι­σε πως «είμα­στε κάθε­τα αντί­θε­τοι, θα συνε­χί­σου­με να λέμε ότι η προ­σπά­θεια να αξιο­ποι­η­θούν τα ναρ­κω­τι­κά είναι προ­σπά­θεια να εγκλω­βι­στεί ένας κόσμος στη φυγή και φυσι­κά η φρο­ντί­δα, το μέλη­μα για τους εξαρ­τη­μέ­νους πρέ­πει να εξα­ντλη­θεί με όρους ανθρώ­πι­νους, με όρους υγιούς αντι­με­τώ­πι­σης και στα πλαί­σια αυτά φυσι­κά χρειά­ζε­ται εξα­το­μι­κευ­μέ­νη δουλειά».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο