Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ν. Σοφιανός: Όχι στους χώρους ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών Δεν είναι ασφάλεια ο θάνατος

Τις θέσεις τους για την επί­λυ­ση των προ­βλη­μά­των που αντι­με­τω­πί­ζει η Αθή­να και ιδιαί­τε­ρα η περιο­χή του Πεδί­ου του Άρε­ως, παρου­σί­α­σε ο υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», Νίκος Σοφια­νός, σε εκδή­λω­ση που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο «Αlsos Lοunge Cafe», στην πλα­τεία Πρω­το­μα­γιάς και διορ­γά­νω­σε ο Σύλ­λο­γος «Αθη­νά» Πεδί­ον του Άρεως.

Τον υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο καλω­σό­ρι­σε ο πρό­ε­δρος του συλ­λό­γου «Αθη­νά» , Μανώ­λης Mπα­χλι­τζα­νά­κης και στη συνέ­χεια ο κ. Σοφια­νός, ανέ­φε­ρε τις προ­τά­σεις του και απά­ντη­σε σε αρκε­τές ερω­τή­σεις από τους παρευ­ρι­σκό­με­νους για ζητή­μα­τα που αφο­ρούν το πάρ­κο, τη γει­το­νιά τους, τους χώρους ελεγ­χό­με­νης χρή­σης ναρ­κω­τι­κών, αλλά και πλευ­ρές της καθη­με­ρι­νό­τη­τας που αντι­με­τω­πί­ζουν οι κάτοι­κοι αυτής της πόλης.

Νωρί­τε­ρα είχε προη­γη­θεί επί­σκε­ψη εκπρο­σώ­πων του συλ­λό­γου μαζί με κλι­μά­κιο της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σε διά­φο­ρα προ­βλη­μα­τι­κά μέχρι και σήμε­ρα σημεία του πάρ­κου. «Τα ναρ­κω­τι­κά — είπε ο κ. Σοφια­νός — μπο­ρεί να έφυ­γαν, αλλά οι πιά­τσες πήγαν παρα­δί­πλα και ταυ­τό­χρο­να οι εικό­νες της εγκα­τά­λει­ψης και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης είναι παρού­σες στο χώρο. Το είδα­με και με τη μικρή βόλ­τα που κάνα­με νωρί­τε­ρα με τους εκπρο­σώ­πους του συλ­λό­γου σας, αλλά και με τα μηνύ­μα­τα που παίρ­νου­με για την Πλα­τεία Πρω­το­μα­γιάς, που είναι έξω από το πάρ­κο. Η εικό­να της εγκα­τά­λει­ψης, της απου­σί­ας του δήμου και της Περι­φέ­ρειας είναι εμφανής».

Ο κ. Σοφια­νός επα­νέ­λα­βε την αντί­θε­ση του στη δημιουρ­γία χώρων επο­πτευό­με­νης χρή­σης, με τους οποί­ους, όπως τόνι­σε, και «ο περισ­σό­τε­ρος κόσμος στην Αθή­να είναι αντί­θε­τος, «ό,τι και να λένε» οι συνυ­πο­ψή­φιοι του. «Η λύση υπο­γράμ­μι­σε , είναι μια συν­δυα­σμέ­νη πολι­τι­κή που ξεκι­νά­ει από την πρό­λη­ψη που απου­σιά­ζει από το δήμο της Αθή­νας, με υπο­στε­λε­χω­μέ­να και υπο­χρη­μα­το­δο­τού­με­να Κέντρα Πρό­λη­ψης, συνε­χί­ζε­ται με συνερ­γα­σία με τους κατε­ξο­χήν επι­στη­μο­νι­κούς φορείς που δίνουν τη μάχη ενά­ντια στα ναρ­κω­τι­κά, όπως το ΚΕΘΕΑ, οι θερα­πευ­τι­κές κοι­νό­τη­τες, οι σύλ­λο­γοι γονέ­ων αυτών των κοι­νο­τή­των, το 18 Άνω. Συνε­χί­ζε­ται με την προ­σπά­θεια να προ­σεγ­γί­σου­με το χρή­στη με βάση το προ­φίλ του για την εξα­το­μι­κευ­μέ­νη προ­σέγ­γι­ση, με τα λεγό­με­να street work και φυσι­κά με την προ­σπά­θεια αυτός ο κόσμος να φύγει, από τη χρή­ση — όσο κοπια­στι­κό και δύσκο­λο κι αν είναι — να στη­ρι­χθεί και να απε­γκλω­βι­στεί από αυτή τη δια­δι­κα­σία». Όχι, πρό­σθε­σε, με χώρους ελεγ­χό­με­νης χρή­σης, με τους οποί­ους «η πιά­τσα θα μετα­φερ­θεί εκεί που θα είναι» και υπο­νο­μεύ­ουν την πρό­λη­ψη. Για­τί, «δεν μπο­ρεί να δίνεις μάχη ενά­ντια σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά και ταυ­τό­χρο­να να νομι­μο­ποιείς χώρους που με την επι­τή­ρη­ση του κρά­τους, του α’ ή β’ φορέα, ο εξαρ­τη­μέ­νος να εθί­ζε­ται στη λογι­κή ότι μπο­ρεί να κάνει χρή­ση με ασφά­λεια. Δεν είναι ασφά­λεια ο θάνα­τος. Τα ναρ­κω­τι­κά είναι θάνα­τος, αργός και παρα­τε­τα­μέ­νος. Υπο­νο­μεύ­ουν την προ­σπά­θεια, να βγουν από το λού­κι που βρί­σκο­νται αυτοί οι συνάν­θρω­ποί μας, για­τί είναι ψέμα­τα όταν λένε ότι θα χρη­σι­μο­ποι­η­θούν αυτοί οι χώροι για να τρα­βή­ξουν τον εξαρ­τη­μέ­νο μακρυά από τη χρή­ση. Όπως δεν τρα­βή­χτη­κε και με τα προ­γράμ­μα­τα μεθα­δό­νης που πριν δέκα χρό­νια με τα ίδια επι­χει­ρή­μα­τα δια­μόρ­φω­σαν μέσα στα νοσο­κο­μεία, με τις πιά­τσες να δημιουρ­γού­νται έξω από τα νοσο­κο­μεία» σημείωσε.

Ο κ. Σοφια­νός κάλε­σε τους πολί­τες να απορ­ρί­ψουν «το μοντέ­λο του δήμου-επι­χει­ρη­μα­τία, που απαι­τεί να έχει πλε­ο­νά­σμα­τα, όπως αυτά που δια­φη­μί­ζει ο Καμί­νης, την ίδια ώρα που τα σχο­λεία στην Αθή­να έχουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα, που κιν­δυ­νεύ­ου­με να χάσου­με 35 παι­δι­κούς σταθ­μούς για­τί δεν έχει ξεκι­νή­σει η δια­δι­κα­σία πιστο­ποί­η­σης τους. Την ίδια ώρα που οι υπη­ρε­σί­ες του δήμου είναι συρ­ρι­κνω­μέ­νες, υπο­στε­λε­χω­μέ­νες και το απο­τέ­λε­σμα το εισπράτ­του­με στην καθα­ριό­τη­τα, στον ηλε­κτρο­φω­τι­σμό, στο πρά­σι­νο, στα τεχνι­κά έργα, στην οδο­ποι­ία, με την άθλια κατά­στα­ση που βρί­σκο­νται τα οδο­στρώ­μα­τα. Την ίδια ώρα που οι Αθη­ναί­οι πλη­ρώ­νουν τα ίδια στο δήμο που πλή­ρω­ναν και το 2011. Μόνο που από τότε μέχρι σήμε­ρα, έχου­με χάσει το 40% — 50% του εισο­δή­μα­τός μας — μην ανα­φερ­θού­με στις οικο­νο­μί­ες που υπήρ­χαν και τις έχουν φάει η Εφο­ρία και οι ληξι­πρό­θε­σμες οφει­λές». Κατά τον ίδιο, ο δήμος μπο­ρεί να δρα «και αλλιώς. Μπο­ρού­με να μειώ­σου­με δρα­στι­κά τα τέλη και να καταρ­γή­σου­με την αντα­πο­δο­τι­κό­τη­τα. Μπο­ρού­με να στα­μα­τή­σου­με αυτό το αίσχος της ελεγ­χό­με­νης στάθ­μευ­σης, το χαρά­τσω­μα κυριο­λε­κτι­κά για την ενοι­κί­α­ση του δημό­σιου δρό­μου. Μπο­ρού­με να βάλου­με άλλες ιεραρ­χή­σεις στην καθη­με­ρι­νή λει­τουρ­γία του δήμου. Σκορ­πί­στη­καν εκα­τομ­μύ­ρια σε προ­γράμ­μα­τα που δεν άφη­σαν καμία υπο­δο­μή στην πόλη» είπε.

Ο κ. Σοφια­νός κάλε­σε τους πολί­τες να ψηφί­σουν ΚΚΕ στις ευρω­ε­κλο­γές και τις παρα­τά­ξεις του στις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές. «Δεν είναι από εδώ ο δήμος και από εκεί η κεντρι­κή πολι­τι­κή σκη­νή, δηλα­δή η κυβέρ­νη­ση, οι χθε­σι­νές και η σημε­ρι­νή. Η πολι­τι­κή που ασκούν καθο­ρί­ζει και τη λει­τουρ­γία του δήμου» τόνισε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο