Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξέρετε ποιά είναι η διαφορά του εμβολίου Pfizer και του Κουβανέζικου Soberana;

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Με αυτή την ερώ­τη­ση  καλω­σό­ρι­σε την Ιτα­λι­κή αντι­προ­σω­πεία ο διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Εμβο­λια­σμών Frilay, Dr Vicente Vérez Bencomo για να απα­ντή­σει ο ίδιος:

“Η Pfizer δημιούρ­γη­σε ένα εμπό­ρευ­μα για να το που­λή­σει σε κυβερ­νή­σεις με μεγά­λα κέρ­δη, με απο­τέ­λε­σμα μια κάποια προ­στα­σία από τον ιό. Στην Κού­βα εξε­λί­ξα­με ένα εμβό­λιο για να προ­στα­τεύ­σου­με τον λαό μας και θα το πετύ­χου­με. Αν πρό­κει­ται να κερ­δί­σου­με κάποια χρή­μα­τα από την εργα­σία μας θα τα δια­θέ­σου­με για νέα δημό­σια έρευνα”.

Ο Maurizio Coppola που γρά­φει το άρθρο συμ­με­τέ­χει μαζί με άλλους 34 Ιτα­λούς που έχουν εμβο­λια­στεί στην Ιτα­λία και επέ­λε­ξαν για ανα­μνη­στι­κή δόση να εμβο­λια­στούν με το Κου­βα­νέ­ζι­κο εμβό­λιο Soberana Plus.

Συμ­με­τέ­χει στην έρευ­να με τίτλο Soberana Plus Turin i la Pradera που κατα­γρά­φει το απο­τέ­λε­σμα για επί­τευ­ξη ανο­σί­ας σε ανθρώ­πους που έχουν ήδη εμβο­λια­στεί με άλλα εμβό­λια όταν θα λάβουν ανα­μνη­στι­κή δόση με το Κου­βα­νέ­ζι­κο εμβόλιο.

Φυσι­κά οι φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες έχουν το κέρ­δος σαν στό­χο. Γιαυ­τό και δεν απε­λευ­θε­ρώ­νουν τις πατέ­ντες και μάλι­στα με την στή­ρι­ξη της ΕΕ.

Χωρίς κανέ­ναν εξα­να­γκα­σμό τον Νοέμ­βριο είχαν εμβο­λια­στεί με του­λά­χι­στον μία δόση 10,2 εκα­τομ­μύ­ρια Κου­βα­νοί δηλα­δή το 100% του πλη­θυ­σμού. Από αυτούς τα 9,2 εκα­τομ­μύ­ρια είχαν κάνει 2 δόσεις και τα 8,7 εκα­τομ­μύ­ρια, 78%, είχαν κάνει και την τρί­τη δόση. Σήμε­ρα το 82,1% έχει κάνει όλο το εμβο­λια­στι­κό πρό­γραμ­μα με 2 δόσεις Soberana 02, 1 δόση Soberana Plus ή 2 δόσεις Abdala.

Ήδη στο τέλος του Νοέμ­βρη 311 000 άνθρω­ποι είχαν κάνει και τέταρ­τη δόση. Η προ­στα­σία ανέρ­χε­ται σε 92,4%.

Εκτός από τον εμβο­λια­σμό παίρ­νο­νται και μέτρα με τήρη­ση των απο­στά­σε­ων, μάσκες κλπ. Αυστη­ρά μέτρα είχαν παρ­θεί μέχρι τις 15 Νοεμ­βρί­ου για τον έλεγ­χο της μετά­δο­σης με απο­τέ­λε­σμα την δρα­στι­κή μεί­ω­ση των νεκρών την τελευ­ταία εβδο­μά­δα του Νοέμ­βρη και ελα­χι­στο­ποί­η­ση της μετάδοσης

Εκτός από την μεγά­λη προ­στα­σία που προ­σφέ­ρει ιδιαί­τε­ρα σε ανθρώ­πους που έχουν ήδη νοσή­σει ή είχαν εμβο­λια­στεί με άλλα εμβό­λια το εμβό­λιο Soberana Plus δεν προ­κα­λεί καμία παρε­νέρ­γεια όπως τοπι­κό πόνο ή δυσφο­ρία. Τα εμβό­λια της Κού­βας είναι εξαι­ρε­τι­κά φθη­νά, βασί­ζο­νται στην παρα­δο­σια­κή ιατρι­κή, μπο­ρούν να κατα­σκευα­στούν και να δια­τη­ρη­θούν σε όλες τις κλι­μα­το­λο­γι­κές συν­θή­κες, ήδη παρά­γε­ται στο Ιράν με Κου­βα­νέ­ζι­κη τεχνο­λο­γία, ώστε να μην επι­βα­ρύ­νο­νται με έξο­δα μετα­φο­ράς και αποθήκευσης.

Η Κού­βα είναι η χώρα που προη­γεί­ται στον εμβο­λια­σμό των παι­διών. Ήδη έχουν εμβο­λια­στεί 2 εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά ηλι­κί­ας 2–18 χρο­νών έχο­ντας δημιουρ­γή­σει ειδι­κό εμβό­λιο για παι­διά για να μην μολύ­νουν τους μεγα­λύ­τε­ρους και να μην κιν­δυ­νεύ­ουν τα ίδια δηλώ­νει ο Ricardo Perez Valerino υπεύ­θυ­νος του Ινστι­τού­του Frilay για τις διε­θνείς σχέσεις.

Ο Ιτα­λός επι­στή­μο­νας Fabrizio Chiodo που συμ­με­τέ­χει στην έρευ­να δηλώ­νει: «Το Κου­βα­νέ­ζι­κο εμβό­λιο δεν οφεί­λε­ται σε κάποιο θαύ­μα αλλά είναι απο­τέ­λε­σμα πολι­τι­κών απο­φά­σε­ων. Στην μάχη κατά του κορω­νοϊ­ού η Κού­βα απο­τε­λεί λαμπρό παρά­δειγ­μα, που πρω­το­πό­ρα έχει εξε­λί­ξει το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και την δημό­σια βιο­τε­χνο­λο­γι­κή έρευνα».

Μετά από 60 χρό­νια εμπάρ­γκο κατα­φέρ­νει η Κού­βα με δικά της μέσα, βασι­σμέ­νη στην δημό­σια εκπαί­δευ­ση και έρευ­να και στις σοσια­λι­στι­κές υπο­δο­μές και αρχές να ανα­πτύ­ξει τρία εμβό­λια και άλλα δύο επι­κου­ρι­κά στην μάχη για την ζωή και την Υγεία του λαού της την ώρα που οι καπι­τα­λι­στι­κές χώρες δεν έχουν κατα­φέ­ρει να ελέγ­ξουν την εξά­πλω­ση του ιού που η όποια αντι­με­τώ­πι­σή του έχει κατα­δεί­ξει την γύμνια του συστή­μα­τος που βασί­ζε­ται στην κερ­δο­φο­ρία των μεγά­λων Ομίλων.

Περί­λη­ψη του άρθρου του Maurizio Coppola που δημο­σιεύ­τη­κε στην ηλε­κτρο­νι­κή σελί­δα «Peoples Dispatch».

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο