Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξαναγυρνάνε οι ΗΠΑ στην Συρία για να χτυπήσουν το Ιράν;

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Παρά τις εξαγ­γε­λί­ες του Δεκεμ­βρί­ου ότι απο­σύ­ρο­νται οι Αμε­ρι­κά­νι­κες δυνά­μεις από την Συρία, επει­δή έχει τελειώ­σει η απο­στο­λή τους, την περα­σμέ­νη Κυρια­κή πέρα­σε από το Ιράκ, τα βορειο­α­να­το­λι­κά σύνο­ρα της Συρί­ας μία φάλαγ­γα από 150 Αμε­ρι­κά­νι­κα φορ­τη­γά και τεθω­ρα­κι­σμέ­να γρά­φει η τούρ­κι­κη εφη­με­ρί­δα Anadolu News.

Η επί­ση­μη απο­στο­λή των Αμε­ρι­κά­νι­κων δυνά­με­ων ήταν να εξου­δε­τε­ρώ­σει τον IS που στην Συρία φέρει το όνο­μα Daesh. Η τοπι­κή ιστο­σε­λί­δα Al Masdar ανέ­βα­σε πλά­να με γεν­νή­τριες, εσκα­πτι­κά μηχα­νή­μα­τα, Humvees και μεγά­λα φορ­τη­γά να περ­νούν από το σημείο ελέγ­χου Simelka που ελέγ­χε­ται από τις Αμε­ρι­κά­νι­κες δυνάμεις.

Να σημειώ­σου­με εδώ ότι οι ΗΠΑ έχουν κατα­λά­βει παρά­νο­μα το περί­που το 30% της Συρί­ας όπου δια­τη­ρούν τις παρά­νο­μες στρα­τιω­τι­κές τους δυνά­μεις μαζί με τις Συρια­κές δυνά­μεις της Αντι­πο­λί­τευ­σης και τμή­μα­τα της Κούρ­δι­κης πολι­το­φυ­λα­κής. Στο έδα­φος που έχουν κατα­λά­βει υπάρ­χουν τα σημα­ντι­κό­τε­ρα κοι­τά­σμα­τα πετρε­λαί­ου και αερί­ου της Συρί­ας και οι περισ­σό­τε­ροι πόροι πόσι­μου νερού.

Ακό­μη και το γνω­στό για τις προ­κα­τει­λημ­μέ­νες ειδή­σεις του «Παρα­τη­ρη­τή­ριου για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα» ανα­φέ­ρει ότι από την στιγ­μή της εξαγ­γε­λί­ας από­συρ­σης του­λά­χι­στον 1130 Αμε­ρι­κά­νι­κα φορ­τη­γά που μετα­φέ­ρουν πυρο­μα­χι­κά, όπλα , εξο­πλι­σμό, στρα­τιω­τι­κό και υλι­κο­τε­χνι­κό εξο­πλι­σμό στις βάσεις της διε­θνούς Συμ­μα­χί­ας ανα­το­λι­κά του Ευφρά­τη ποτα­μού, έχουν μπει στο έδα­φος της Συρί­ας. Επι­κα­λεί­ται τα τοπι­κά ΜΜΕ και δικές του πληροφορίες.

Απόσυρση ή ενίσχυση;

Ακό­μη και να δεχθεί κανείς ότι αυτά τα μηχα­νο­κί­νη­τα και τα φορ­τη­γά μπαί­νουν για να μετα­φέ­ρουν εκτός της Συρί­ας τους 2000 Αμε­ρι­κά­νους στρα­τιώ­τες, παρα­τη­ρη­τές ανα­φέ­ρουν, ότι δεν θα χρεια­ζό­ταν για αυτό άλλοι 1000 στρα­τιώ­τες που υπο­λο­γί­ζε­ται ότι έχουν στα­λεί το τελευ­ταίο διά­στη­μα, όπως επι­βε­βαιώ­νουν και οι New York Times. Ιδιαί­τε­ρα όταν η μετα­φο­ρά έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί σε φιλι­κό περι­βάλ­λον που ελέγ­χουν οι Κούρδοι.

Το “Παρα­τη­ρη­τή­ριο” ανα­φέ­ρει σε νέα του έκθε­ση πως οι 700 στρα­τιώ­τες ήρθαν για να πολιορ­κή­σουν μια μικρή περιο­χή 4 τετρα­γω­νι­κών χιλιο­μέ­τρων, που κρύ­βο­νται τα υπο­λείμ­μα­τα της ηγε­τι­κής ομά­δας του Daesh που η ΗΠΑ θέλει να συλ­λά­βει για λόγους γοή­τρου, όπως ισχυρίζεται.

Τα όπλα όμως που μετα­φέ­ρει κατά την ίδια έκθε­ση είναι αντιαρ­μα­τι­κές ρου­κέ­τες και βαρέα όπλα, οπλι­σμός που δεν δικαιο­λο­γεί από­συρ­ση ή εξου­δε­τέ­ρω­ση εχθρών σε τόσο μικρή έκτα­ση. Τα όπλα έχουν όμως την  εμβέ­λεια να χτυ­πή­σουν τις Ιρα­νι­κές δυνά­μεις που είναι σταθ­μευ­μέ­νες στα δυτι­κά του Ευφράτη.

Τα συμ­φέ­ρο­ντα των Αμε­ρι­κά­νι­κων μονο­πω­λί­ων ενδε­χό­με­να να έχουν επη­ρε­ά­σει την δήλω­ση από­συρ­σης κρί­νο­ντας πως δεν είναι έτοι­μοι και σίγου­ροι να φύγουν από την Συρία. Ίσως για­τί προ­ε­τοι­μά­ζο­ντας την ενδε­χό­με­νη επί­θε­ση στο Ιράν η περιο­χή θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σαν ορμητήριο.

Αυτός είναι ο Ιμπε­ρια­λι­σμός. Δεν έχει μπέ­σα και δεν θα αφή­σει εύκο­λα τον λαό της Συρί­ας και τους άλλους λαούς της περιο­χής να ανα­σά­νουν σε περί­ο­δο ειρή­νης. Και­νούρ­για αιμα­το­κυ­λί­σμα­τα σχε­διά­ζο­νται για να αρπά­ξουν τον φυσι­κό τους πλού­το και να τους υπο­δου­λώ­σουν. Σχέ­δια που πρέ­πει να ματαιώ­σουν οι λαοί με την πάλη τους ενά­ντια σε όλους τους κατα­κτη­τές και τους υπο­τα­κτι­κούς τους.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο