Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησαν τα αντίποινα: Επίθεση του Ιράν εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ — Εκτοξεύτηκαν «τουλάχιστον 35 πύραυλοι»

Οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης άρχι­σαν τον «δεύ­τε­ρο γύρο» της επί­θε­σής τους με βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους ενα­ντί­ον αμε­ρι­κα­νι­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων στο Ιράκ σε αντί­ποι­να για την εξό­ντω­ση του ιρα­νού υπο­στρά­τη­γου Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί από τις ΗΠΑ την Παρα­σκευή, μετα­δί­δει το ιρα­νι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Tasnim. Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο, η «Επι­χεί­ρη­ση Μάρ­τυ­ρας Σου­λεϊ­μα­νί» άρχι­σε τα ξημε­ρώ­μα­τα και βρί­σκε­ται σε εξέλιξη. 

Το σώμα των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης εξα­πέ­λυ­σε επι­θέ­σεις με βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους εδά­φους-εδά­φους ενα­ντί­ον δύο αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στην επι­κρά­τεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρα­κι­νό Κουρ­δι­στάν, βόρεια) και μία στην επαρ­χία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ.Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτο­ξευ­θεί του­λά­χι­στον 35 πύραυ­λοι μέχρι στιγμής.

xartis

Χάρ­της της περιο­χής, ώστε να γίνει αντι­λη­πτή η θέση της αερο­πο­ρι­κής βάσης, σε σχέ­ση με τα ιρα­νι­κά σύνορα

Οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης υπο­στή­ρι­ξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «κατα­στρά­φη­κε ολο­σχε­ρώς». Η επί­θε­ση ενα­ντί­ον της βάσης όπου σταθ­μεύ­ουν δυνά­μεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «από­λυ­τα επι­τυ­χής», κατά το σώμα αυτό των ιρα­νι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων. Οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης απαί­τη­σαν οι ΗΠΑ να «απο­σύ­ρουν τις δυνά­μεις τους» από το Ιράκ για να απο­φύ­γουν περαι­τέ­ρω απώ­λειες και απεί­λη­σαν να πλή­ξουν επί­σης «το Ισρα­ήλ» και «άλλους συμ­μά­χους των ΗΠΑ» στην περιο­χή αν επι­τρέ­ψουν τα εδά­φη τους να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν από τους Αμε­ρι­κα­νούς για την ανά­λη­ψη στρα­τιω­τι­κής δρά­σης ενα­ντί­ον της Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας, μετέ­δω­σε η ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλεόραση.

Δύο από τους 17 πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­θη­καν ενα­ντί­ον της Άιν αλ Άσαντ δεν εξερ­ρά­γη­σαν, επε­σή­μα­νε σε ανα­κοί­νω­σή του ο ιρα­κι­νός στρα­τός. Στη βάση βρί­σκο­νται σταθ­μευ­μέ­να κατο­χι­κά  στρα­τεύ­μα­τα και από άλλες χώρες. Η Δανία, η Νορ­βη­γία και η Νέα Ζηλαν­δία, έσπευ­σαν να ανα­κοι­νώ­σουν ότι δεν υπάρ­χουν θύμα­τα στρα­τιώ­τες τους.

Οι πέντε πύραυ­λοι που εκτο­ξεύ­θη­καν ενα­ντί­ον της Αρμπίλ είχαν στό­χο το αρχη­γείο του διε­θνούς συνα­σπι­σμού, πρό­σθε­σε. Όλα τα μέλη της απο­στο­λής των γερ­μα­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων τα οποία σταθ­μεύ­ουν στην Αρμπίλ, είναι σώα, δια­βε­βαί­ω­σε εκπρό­σω­πος της Bundeswehr. Στην Αρμπίλ σταθ­μεύ­ουν 115 Γερ­μα­νοί στρατιωτικοί.

Οι ιρα­νι­κές πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις ακο­λού­θη­σαν την εξό­ντω­ση του ιρα­νού υπο­στρα­τή­γου Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί, διοι­κη­τή της Δύνα­μης Κουντς των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης, σε αμε­ρι­κα­νι­κό αερο­πο­ρι­κό βομ­βαρ­δι­σμό στη Βαγδά­τη την Παρα­σκευή κατά δια­τα­γή του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ. Η Τεχε­ρά­νη ορκί­στη­κε «εκδί­κη­ση» για την δολο­φο­νία του.

Ανώτερος αξιωματικός Φρουρών της Επανάστασης: Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις είναι απλώς «το πρώτο βήμα»

Αξιω­μα­τι­κός των Φρου­ρών της Επα­νά­στα­σης δήλω­σε ότι οι επι­θέ­σεις που εξα­πέ­λυ­σε το Ιράν με βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους εδά­φους-εδά­φους ενα­ντί­ον βάσε­ων όπου σταθ­μεύ­ουν αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα στην επι­κρά­τεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώ­το βήμα» και πρό­σθε­σε πως η Τεχε­ρά­νη δεν πρό­κει­ται να διστά­σει ούτε να λυπη­θεί να πλή­ξει αμε­ρι­κα­νούς στρα­τιώ­τες, σύμ­φω­να με την ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλεόραση.

«Οι πυραυ­λι­κές επι­θέ­σεις σήμε­ρα ήταν απλώς το πρώ­το βήμα. Ο [αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ] Τραμπ πρέ­πει να εξε­τά­σει το ενδε­χό­με­νο να απο­σύ­ρει τις δυνά­μεις του από την περιο­χή ώστε να μην είναι εντός ακτί­νας δρά­σης μας», φέρε­ται να δήλω­σε ο αξιω­μα­τι­κός, σύμ­φω­να με την ιρα­νι­κή κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, η οποία δεν τον κατονόμασε.

Εξάλ­λου, το πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων FARS μετέ­δω­σε ότι οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης θεω­ρούν το Ισρα­ήλ «συνερ­γό» των ΗΠΑ στη δολο­φο­νία του υπο­στρά­τη­γου Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί, του διοι­κη­τή της Δύνα­μης Αλ Κουντς, την Παρα­σκευή σε αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα στη Βαγδάτη.

«Στο πλαί­σιο αυτού του εγκλή­μα­τος, δεν δια­χω­ρί­ζου­με το Ισρα­ήλ από τις ΗΠΑ», μετέ­δω­σε το FARS, επι­κα­λού­με­νο ανα­κοί­νω­ση των Φρου­ρών της Επανάστασης.

Σε κάθε αμε­ρι­κα­νι­κή πρά­ξη αντι­ποί­νων θα δίνε­ται σκλη­ρή απά­ντη­ση από το Ιράν, ανέ­φε­ρε ανα­κοί­νω­ση των Φρου­ρών της Επανάστασης.

«Όλα πάνε καλά!», διαβεβαιώνει μέσω Twitter ο Τραμπ μετά τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν

Ο αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ ανήγ­γει­λε μέσω Twitter ότι πρό­κει­ται να κάνει δηλώ­σεις σχε­τι­κά με το Ιράν αργό­τε­ρα σήμε­ρα Τετάρτη.

Πρό­σθε­σε ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις βρί­σκο­νται ακό­μα στη δια­δι­κα­σία απο­τί­μη­σης της κατά­στα­σης μετά τα πυραυ­λι­κά πλήγ­μα­τα που εξα­πέ­λυ­σαν οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης ενα­ντί­ον του­λά­χι­στον δύο αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στο Ιράκ σε αντί­ποι­να για την εξό­ντω­ση του ιρα­νού υπο­στρά­τη­γου Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί την Παρα­σκευή σε βομ­βαρ­δι­σμό στη Βαγδάτη.

Πάντως — δια­βε­βαί­ω­σε ο ένοι­κος του Λευ­κού Οίκου — «μέχρι τώρα, όλα πάνε καλά!».

ΥΠΕΞ Ιράν: «Αυτοάμυνα» τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών βάσεων

Οι ένο­πλες δυνά­μεις του Ιράν «πήραν και ολο­κλή­ρω­σαν μέτρα αυτο­ά­μυ­νας που συμ­μορ­φώ­νο­νται προς το άρθρο 51 του Κατα­στα­τι­κού Χάρ­τη του ΟΗΕ στο­χο­θε­τώ­ντας τη βάση από όπου έγι­νε η άναν­δρη επί­θε­ση ενα­ντί­ον πολι­τών μας και ανώ­τε­ρων αξιω­μα­τού­χων μας», υπο­στή­ρι­ξε σήμε­ρα ο επι­κε­φα­λής της διπλω­μα­τί­ας της Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας, ο Μοχα­μάντ Τζα­βάντ Ζαρίφ, προ­σθέ­το­ντας πως η Τεχε­ρά­νη «δεν επι­διώ­κει κλι­μά­κω­ση του πολέ­μου, αλλά θα υπε­ρα­σπι­στεί τον εαυ­τό της ένα­ντι οποιασ­δή­πο­τε επίθεσης».

Ο Ζαρίφ έκα­νε την τοπο­θέ­τη­ση αυτή σε ανάρ­τη­ση στον λογα­ρια­σμό του στον ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter μερι­κές ώρες αφό­του οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης, επί­λε­κτο σώμα των ένο­πλων δυνά­με­ων του Ιράν, εξα­πέ­λυ­σαν επι­θέ­σεις με βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους ενα­ντί­ον του­λά­χι­στον δύο βάσε­ων των ΗΠΑ στην ιρα­κι­νή επι­κρά­τεια σε αντί­ποι­να για τη δολο­φο­νία του ιρα­νού υπο­στρά­τη­γου Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί την Παρα­σκευή σε αερο­πο­ρι­κό βομ­βαρ­δι­σμό στη Βαγδά­τη κατά δια­τα­γή του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ προει­δο­ποί­η­σε ήδη τη Δευ­τέ­ρα ότι η Τεχε­ρά­νη θα αντι­με­τώ­πι­ζε «μεγά­λα αντί­ποι­να» εάν προ­σπα­θού­σε να εκδι­κη­θεί τον θάνα­το του υπο­στρά­τη­γου πλήτ­το­ντας προ­σω­πι­κό, εγκα­τα­στά­σεις ή συμ­μά­χους της χώρας του στην περιο­χή της Μέσης Ανατολής.

purauliki epithesi2

Η FAA απαγορεύει όλες τις πολιτικές πτήσεις στον ενάεριο χώρο Ιράν, Ιράκ

Η αμε­ρι­κα­νι­κή ομο­σπον­δια­κή υπη­ρε­σία πολι­τι­κής αερο­πο­ρί­ας (Federal Aviation Administration, FAA) απα­γό­ρευ­σε στις αμε­ρι­κα­νι­κές αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες να κάνουν πτή­σεις στον ενα­έ­ριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλ­που και του Κόλ­που του Ομάν.

Η FAA επι­κα­λέ­στη­κε την «κλι­μά­κω­ση των στρα­τιω­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των» στην περιο­χή, λίγες ώρες αφό­του το Πεντά­γω­νο επι­βε­βαί­ω­σε ότι το Ιράν εξα­πέ­λυ­σε επι­θέ­σεις με βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους ενα­ντί­ον αμε­ρι­κα­νι­κών βάσε­ων στο Ιράκ σε αντί­ποι­να για την εξό­ντω­ση από τους Αμε­ρι­κα­νούς του ιρα­νού υπο­στρά­τη­γου Κασέμ Σου­λεϊ­μα­νί την Παρα­σκευή. Μετά τη δολο­φο­νία του αξιω­μα­τι­κού σε αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα στη Βαγδά­τη, η Τεχε­ρά­νη ορκί­στη­κε «εκδί­κη­ση»

Κυβ. εκπρόσωπος Ιράν: Η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο αλλά θα ανταποδώσει με συντριπτικό τρόπο οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί

Το Ιράν δεν επι­διώ­κει τον πόλε­μο, αλλά η αντί­δρα­σή του ένα­ντι οποιασ­δή­πο­τε επί­θε­σης θα είναι συντρι­πτι­κή, ανέ­φε­ρε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Αλί Ραμπιί μέσω Twitter, μερι­κές ώρες μετά τα πλήγ­μα­τα με βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους ενα­ντί­ον στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων των ΗΠΑ στο Ιράκ που εξα­πέ­λυ­σαν οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης, επί­λε­κτο σώμα των ένο­πλων δυνά­με­ων της Ισλα­μι­κής Δημοκρατίας.

Εξέ­φρα­σε επί­σης τις «ευχα­ρι­στί­ες» της κυβέρ­νη­σης του Ιράν στους Φρου­ρούς της Επα­νά­στα­σης για την «επι­τυ­χή» επιχείρηση.

Από την πλευ­ρά του σύμ­βου­λος του προ­έ­δρου του Ιράν προει­δο­ποί­η­σε ότι εάν ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός αντα­πο­δώ­σει τα πλήγ­μα­τα, βομ­βαρ­δί­ζο­ντας στό­χους στην ιρα­νι­κή επι­κρά­τεια, θα πυρο­δο­τή­σει την έναρ­ξη πολέμου.

«Οποια­δή­πο­τε (…) στρα­τιω­τι­κή ενέρ­γεια των ΗΠΑ θα αντι­με­τω­πι­στεί με ολο­κλη­ρω­τι­κό πόλε­μο απ’ άκρου σ’ άκρο της περιο­χής», ανέ­φε­ρε μέσω Twitter ο Χισα­με­ντίν Ασέ­να, σύμ­βου­λος του Χασάν Ρου­χα­νί, ο οποί­ος συμπλή­ρω­σε πως «οι σαου­δά­ρα­βες όμως μπο­ρεί να πάρουν δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο, να έχουν από­λυ­τη ειρή­νη». Δεν έκα­νε σαφές τι εννο­ού­σε με το σχό­λιό του για το σου­νι­τι­κό βασί­λειο, μεγά­λο αντί­πα­λο της σιι­τι­κής Ισλα­μι­κής Δημο­κρα­τί­ας στην περιοχή.

Τεχε­ρά­νη και Ριάντ εμπλέ­κο­νται σε πολέ­μους μέσω ενδια­μέ­σων στην περιο­χή για δεκα­ε­τί­ες, από το Ιράκ και τη Συρία ως την Υεμέ­νη. Η Τεχε­ρά­νη έχει καλέ­σει επα­νει­λημ­μέ­να το Ριάντ να κατα­βάλ­λει προ­σπά­θειες απο­κλι­μά­κω­σης ώστε να βελ­τιω­θούν οι διμε­ρείς σχέσεις.

Σε συναγερμό η πολεμική αεροπορία και η αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ

Σε κατά­στα­ση συνα­γερ­μού τέθη­καν η Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία και η διοί­κη­ση αντι­πυ­ραυ­λι­κής άμυ­νας του Ισραήλ μετά τα πλήγ­μα­τα που εξα­πέ­λυ­σε το Ιράν ενα­ντί­ον του­λά­χι­στον δύο βάσε­ων των ΗΠΑ στο έδα­φος του Ιράκ, μετα­δί­δει το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Αλ Αρα­μπί­για. Κατά την ίδια πηγή, ισραη­λι­νά μαχη­τι­κά κινού­νται ιδί­ως στον ενα­έ­ριο χώρο του Λιβάνου.

Οι Φρου­ροί της Επα­νά­στα­σης απεί­λη­σαν νωρί­τε­ρα να εξα­πο­λύ­σουν πλήγ­μα­τα ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ και άλλων συμ­μά­χων των ΗΠΑ στην περιο­χή αν οι αμε­ρι­κα­νι­κές ένο­πλες δυνά­μεις προ­χω­ρή­σουν σε αντε­πί­θε­ση ενα­ντί­ον του Ιράν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο