Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη διεκπεραίωση δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ στην Αλεξανδούπολη

Το “Ατέ­χνως” έχει από σύστα­σής της προ­βά­λει την πρω­τό­γνω­ρη ‑ακό­μη και για τα δεδο­μέ­να των αμε­ρι­κά­νων σφα­γέ­ων των λαών, «πρό­βα πολέ­μου» των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με το όνο­μα «Defender Europe 2021», που θα απλώ­νε­ται από τα Βαλ­κά­νια μέχρι τη Βαλ­τι­κή, συμ­με­τέ­χο­ντας σε μια αλυ­σί­δα ασκή­σε­ων, που μεγα­λώ­νει την μπα­ρου­τα­πο­θή­κη της χώρας μας καθώς και τα Γεω­πο­λι­τι­κά Παι­χνί­δια της λεγό­με­νης interoperability

ΚΚΕ ΝΑΤΟ ΟΤΑΝ Defender Εurope 2021

 🏴‍☠️ 🏴  Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, προκλητικοί οι Αμερικανοί, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησαν τη νέα, γιγαντιαία διεκπεραίωση στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από την Αλεξανδρούπολη 🌀

Συγκε­κρι­μέ­να, άρχι­σε χτες να μπαί­νει στην περιο­χή η μεγα­λύ­τε­ρη αμε­ρι­κα­νι­κή δύνα­μη που έχει διεκ­πε­ραιω­θεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνο­λι­κά, με πάνω από 120 ελι­κό­πτε­ρα και 1.000 στρα­τιω­τι­κά οχήματα.

Defender Europe 2021 alexandroupoli

Η μετα­κί­νη­ση αφο­ρά εναλ­λα­γή δυνά­με­ων, καθώς μέσα και προ­σω­πι­κό που είχαν ανα­πτυ­χθεί στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη στο πλαί­σιο της «Atlantic Resolve 2021» (επι­χεί­ρη­ση που από το 2014 και τα γεγο­νό­τα στην Κρι­μαία φέρ­νει κάθε χρό­νο πρό­σθε­τες αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις στην Ευρώ­πη) θα ανα­δι­πλω­θούν στην Ελλά­δα για να επι­στρέ­ψουν στις ΗΠΑ, ενώ σε ό,τι οι Αμε­ρι­κα­νοί ονο­μά­ζουν «ευρω­παϊ­κό θέα­τρο επι­χει­ρή­σε­ων» θα ανα­πτυ­χθούν φρέ­σκες δυνά­μεις τους (π.χ. ελι­κό­πτε­ρα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαί­σιο της «Atlantic Resolve 2022», η οποία ξεκι­νά σε ένα ακό­μα πιο οξυ­μέ­νο περι­βάλ­λον, όπως φαί­νε­ται από τις εξε­λί­ξεις στη Λευ­κο­ρω­σία και γενι­κό­τε­ρα στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, και από τις ταυ­τό­χρο­νες μετα­κι­νή­σεις μεγά­λων ρωσι­κών μονά­δων, με ό,τι κιν­δύ­νους αυτό συνε­πά­γε­ται για τους λαούς.
Ετσι, οι πρώ­τες αφί­ξεις ελι­κο­πτέ­ρων από την Ανατ. Ευρώ­πη ξεκί­νη­σαν ήδη από χτες στο αερο­δρό­μιο «Δημό­κρι­τος», ώστε να απο­συ­ναρ­μο­λο­γη­θούν κατό­πιν και να φορ­τω­θούν σε πλοίο που υπο­λο­γί­ζε­ται να ρίξει άγκυ­ρα στον ακρι­τι­κό λιμέ­να μετα­ξύ 28/11 και 1/12. Το πλοίο θα ξεφορ­τώ­σει νέα ελι­κό­πτε­ρα που θα ανα­πτυ­χθούν σε διά­φο­ρα σημεία στην ανα­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα της λυκο­συμ­μα­χί­ας (και στην Ελλά­δα) και άρμα­τα που μέσω σιδη­ρο­δρο­μι­κού και οδι­κού δικτύ­ου θα φύγουν για Βουλ­γα­ρία και Ρουμανία.

⏯️  Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, το πλοίο που φέρ­νει στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη τις νέες δυνά­μεις είναι το γιγα­ντιαίο οχη­μα­τα­γω­γό «Endurance», που ανα­μέ­νε­ται πρώ­τα να ξεφορ­τώ­σει κομ­μά­τια στο λιμά­νι του Vlissingen στην Ολλαν­δία, περί τις 25 Νοέμ­βρη, πριν συνε­χί­σει τον πλου του για Ελλάδα.

Ενό­ψει αυτής της διεκ­πε­ραί­ω­σης, από αύριο ανα­μέ­νο­νται στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη για να επι­βλέ­ψουν τις τελευ­ταί­ες ετοι­μα­σί­ες ο στρα­τη­γός Τζέιμς Σμιθ, διοι­κη­τής της 21 Theater Sustainment Command, και η στρα­τη­γός Χάι­ντι Χόιλ, διοι­κή­τρια της Military Surface Deployment and Distribution Command. Στις 2 ή 3 Δεκέμ­βρη ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί στο λιμά­νι για φιέ­στα («ημέ­ρα δια­κε­κρι­μέ­νων επι­σκε­πτών»), με ομι­λί­ες κ.λπ., και ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης Τζ. Πάιατ, μαζί με την πρό­ξε­νο των ΗΠΑ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, Ελί­ζα­μπεθ Λι.

Defender Εurope 2021 ΚΚΕ

«Ζωτικός» κόμβος για τα βρώμικα σχέδια

Την αξία του λιμέ­να για την υλο­ποί­η­ση των επι­κίν­δυ­νων σχε­δια­σμών τους, στην κόντρα με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα για τον έλεγ­χο πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και διαύ­λων, δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κά είναι όσα ανα­φέ­ρο­νται σε ενη­με­ρω­τι­κό της 598 Transportation Brigade (Ταξιαρ­χία Μετα­φο­ρών) των Αμερικανών:
«Το στρα­τη­γι­κά τοπο­θε­τη­μέ­νο λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης έχει ανα­δει­χθεί σε ζωτι­κό και ιδιαί­τε­ρα ικα­νό συγκοι­νω­νια­κό κόμ­βο για τις δυνά­μεις του Αμε­ρι­κα­νι­κού Στρα­τού στην Ευρώ­πη. Μια εξαι­ρε­τι­κή διε­θνής και διυ­πη­ρε­σια­κή συνερ­γα­σία μετα­ξύ των ΗΠΑ, των Ελλή­νων συμ­μά­χων μας και των εμπο­ρι­κών μας εταί­ρων έχει οδη­γή­σει σε σημα­ντι­κές βελ­τιώ­σεις υπο­δο­μών στο λιμά­νι, που μπο­ρούν τώρα να υπο­στη­ρί­ξουν την κίνη­ση μονά­δων υπο­στή­ρι­ξης, ιπτά­με­νων και θωρα­κι­σμέ­νων για τον στρατό».

Τονί­ζουν ότι από το 2019 το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης έχει παί­ξει καθο­ρι­στι­κό ρόλο σε μεγά­λες ασκή­σεις και επι­χει­ρή­σεις του στρα­τού των ΗΠΑ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της «Defender Europe» και της «Atlantic Resοlve».

Δίνουν επί­σης το στοι­χείο ότι με τις εργα­σί­ες που έγι­ναν στο λιμά­νι (απο­μά­κρυν­ση ναυα­γί­ου κ.λπ.) μπό­ρε­σαν από το 2019 μέχρι και την τωρι­νή διεκ­πε­ραί­ω­ση να περά­σουν από εκεί 117.000 μετρι­κούς τόνους, 70 ελι­κό­πτε­ρα και 176 θωρα­κι­σμέ­να οχή­μα­τα δια­φό­ρων τύπων (τρο­χο­φό­ρα και ερπυ­στριο­φό­ρα) και το λιμά­νι να δέχε­ται πλέ­ον μερι­κά από τα μεγα­λύ­τε­ρα εμπο­ρι­κά φορ­τη­γά πλοία που μισθώ­νει για τις μετα­κι­νή­σεις του ο στρα­τός των ΗΠΑ: «Endurance», «Liberty Promise», «Ocean Freedom», «Green Cove», «Green Ridge» και άλλα που έχουν δέσει εκεί τα τελευ­ταία δύο χρόνια.
Άλλω­στε, προ­σθέ­τουν, πρό­κει­ται πλέ­ον για μια «Can Do It All» (μπο­ρεί να παρέ­χει τα πάντα) υπο­δο­μή για στρα­τούς που επι­χει­ρούν στην περιοχή.

ΝΑΤΟ NATO-OTAN WAR

Υπάρ­χει και σχε­τι­κή δήλω­ση του ίδιου του διοι­κη­τή της 598 Ταξιαρ­χί­ας, συνταγ­μα­τάρ­χη Τζό­σουα Χερς, σκια­γρα­φώ­ντας το μέγε­θος της στρα­τιω­τι­κής προ­πα­ρα­σκευ­ής στις σύγ­χρο­νες συν­θή­κες ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης: «Έχου­με εργα­στεί σκλη­ρά για να δια­φο­ρο­ποι­ή­σου­με το εύρος των θαλάσ­σιων λιμέ­νων που μπο­ρούν να υπο­στη­ρί­ξουν τις δυνά­μεις του στρα­τού σε όλο το θέα­τρο επιχειρήσεων».

«Αυτό που έχει πετύ­χει η ομά­δα εδώ στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη παρέ­χει πρό­σθε­τες επι­λο­γές στρα­τη­γι­κού ελιγ­μού για τους διοι­κη­τές χερ­σαί­ων δυνά­με­ων στην περιο­χή της Νότιας Ευρώ­πης. Συνερ­γα­ζό­με­νοι με τους συμ­μά­χους και τους εταί­ρους μας, αυτό το λιμά­νι θα μας επι­τρέ­ψει να μετα­κι­νή­σου­με δυνά­μεις μάχης, γρή­γο­ρα και απο­τε­λε­σμα­τι­κά, σε ένα όλο και πιο κρί­σι­μο μέρος της περιο­χής επι­χει­ρή­σε­ών μας», προ­σθέ­τει ο Αμε­ρι­κα­νός, χωρίς να κρύ­βει λόγια για τον χαρα­κτή­ρα αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κού προ­μα­χώ­να που λαμ­βά­νει πλέ­ον ανοι­χτά η Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και ο Εβρος γενι­κό­τε­ρα, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται για τη στο­χο­ποί­η­ση της περιο­χής από άλλα κέντρα.

Θυμί­ζου­με, εξάλ­λου, ότι σε συνέ­χεια της υπο­γρα­φής της νέας Συμ­φω­νί­ας για τις βάσεις στις 14/10 από τους υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών Ελλά­δας και ΗΠΑ, ανά­με­σα στις τοπο­θε­σί­ες ανά την Ελλά­δα όπου θα απλώ­σουν πρό­σθε­τες δυνά­μεις τους οι Αμε­ρι­κα­νοί είναι και το στρα­τό­πε­δο «Γιαν­νού­λη» στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη. Επε­λέ­γη λόγω της εγγύ­τη­τας στο λιμά­νι και στο αερο­δρό­μιο της πόλης, ακρι­βώς ώστε προ­σω­πι­κό που θα δια­μέ­νει εκεί να βάζει πλά­τη στη διεκ­πε­ραί­ω­ση αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών δυνά­με­ων. Με βάση στοι­χεία που δίνουν οι ίδιοι οι Αμε­ρι­κα­νοί, θα μπο­ρούν να στε­γά­σουν εκεί μέχρι και 600 στε­λέ­χη τους.

⏫  Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από το σημε­ρι­νό Ριζο­σπά­στη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο