Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκίνησε σήμερα, μετά την καλοκαιρινή διακοπή, η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ξεκί­νη­σε σήμε­ρα μετά τις δια­κο­πές του καλο­και­ριού, η δίκη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή.  Στο δικα­στή­ριο κατέ­θε­σε ο δήμαρ­χος Κορίν­θου Αλ. Πνευ­μα­τι­κός για τη δρά­ση της Χρυ­σής Αυγής στην Κόριν­θο και, ιδιαί­τε­ρα, του πρώ­ην βου­λευ­τή της Ευ. Μπού­κου­ρα, επι­κε­φα­λής των ταγ­μά­των εφό­δου στην περιοχή.

Ανα­φέρ­θη­κε, ανά­με­σα σε άλλα, στην επέ­τειο της μάχης των Δερ­βε­να­κί­ων τον Ιού­νη του 2012: «Στην τελε­τή υπήρ­χαν η Φιλαρ­μο­νι­κή Κορίν­θου, το άγη­μα του στρα­τού και το άγη­μα της Χρυ­σής Αυγής που κρα­τού­σαν κοντα­στή­λια. Νωρί­τε­ρα είχε προη­γη­θεί φρα­στι­κή επί­θε­ση προς τον βου­λευ­τή Ταγα­ρά. ‘Ολοι τους είχαν ομοιό­μορ­φη ενδυ­μα­σία, ήταν στρα­τιω­τι­κά παρα­τε­ταγ­μέ­νοι…» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Ο μάρ­τυ­ρας κατέ­θε­σε και για την κίνη­ση που έκα­νε ο Μπού­κου­ρας στον ίδιο ότι θα τον σφά­ξει. Έκα­νε λόγο για «συντε­ταγ­μέ­νη ομά­δα που υπά­κουε στις εντο­λές Μπού­κου­ρα για το πού θα πάνε και τα συν­θή­μα­τα που θα έλε­γαν. Θεω­ρώ ότι υπήρ­χε προ­συ­νεν­νό­η­ση και οι εντο­λές δίνο­νταν από τους επι­κε­φα­λής», πρό­σθε­σε.

Ανα­φέρ­θη­κε, επί­σης, στη δρά­ση του Ευ. Μπού­κου­ρα στα Εξα­μί­λια σε κατά­σβε­ση πυρ­κα­γιάς, όπου του ζήτη­σε να… παλέ­ψουν: «Καθώς έστρι­ψα να απο­μα­κρυν­θώ, με μια στρα­τιω­τι­κού τύπου λαβή, αφού με έπια­σε από τη ζώνη του παντε­λο­νιού, με πέτα­ξε κάτω. Βρέ­θη­κα στο χώμα και γύρω μου 30 φου­σκω­τοί — μέλη της Χρυ­σής Αυγής». Ανέ­φε­ρε επί­σης στρα­τιω­τι­κό παράγ­γελ­μα για «μετα­βο­λή» του Μπού­κου­ρα στους χρυ­σαυ­γί­τες σε γιορ­τή στο Χιλιομόδι.

Μίλη­σε ακό­μα για βιαιο­πρα­γί­ες χρυ­σαυ­γι­τών που πέτα­ξαν μετα­νά­στες στη θάλασ­σα, ενώ επι­σή­μα­νε και την «περί­ερ­γη», όπως τη χαρα­κτή­ρι­σε, στά­ση της Αστυ­νο­μί­ας απέ­να­ντι στους χρυ­σαυ­γί­τες, που προ­σπά­θη­σε να τους καλύ­ψει ώστε να μη συλληφθούν.

Νωρί­τε­ρα κατέ­θε­σε ο Θεοδ. Πισι­μί­σης, εργα­ζό­με­νος στο Δήμο Χαλαν­δρί­ου, που υπέ­στη επί­θε­ση από χρυ­σαυ­γί­τες το 2014, όταν αντέ­δρα­σε στην παρου­σία της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης στο Χαλάν­δρι. Ο μάρ­τυ­ρας, που περιέ­γρα­ψε το πώς χτυ­πή­θη­κε στο πρό­σω­πο ενώ βρι­σκό­ταν με τη γυναί­κα και την εγγο­νή του, ανα­φέρ­θη­κε στην παρου­σία των χρυ­σαυ­γι­τών που φώνα­ζαν για την απο­φυ­λά­κι­ση των πρω­το­κλα­σά­των στε­λε­χών της Χρυ­σής Αυγής. «Έκα­ναν πορεία και μοί­ρα­ζαν φυλ­λά­δια. Όλος ο κόσμος βγή­κε από τα μαγα­ζιά να δει τι γίνε­ται. Όταν κατά­λα­βαν για τι πρό­κει­ται, όλοι ένιω­σαν ένα μού­δια­σμα (…). Ένας (σ.σ. χρυ­σαυ­γί­της) μου έκα­νε νόη­μα και είπε “τι θες; να σε ξεκοι­λιά­σου­με;”», κατέ­θε­σε ο μάρτυρας.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση της εισαγ­γε­λέ­ως περί ειρη­νι­κής πορεί­ας και για­τί μιλά­ει για φόβο, τόνι­σε: «Και ο Χίτλερ ειρη­νι­κές πορεί­ες έκα­νε εκτός από τα πογκρόμ ενα­ντί­ον των φου­κα­ρά­δων». «Ο φόβος προ­κύ­πτει ακό­μα και με τον τρό­πο που προ­χω­ρά­γα­νε στο δρό­μο, παρα­ταγ­μέ­νοι, με τις προ­κη­ρύ­ξεις, τα συν­θή­μα­τα», εξή­γη­σε ο μάρ­τυ­ρας, προ­σθέ­το­ντας ότι αφού έφυ­γαν οι χρυ­σαυ­γί­τες, κάποιοι από τους περί­οι­κους έσκι­ζαν τις προ­κη­ρύ­ξεις. Τόνι­σε ακό­μα: «Η Χρυ­σή Αυγή δεν λει­τουρ­γεί σαν ομά­δα ανθρώ­πων που κατε­βαί­νει σε πορεί­ες με σωμα­τεία κ.λπ., η Χρυ­σή Αυγή είναι πολι­τι­κο-στρα­τιω­τι­κή οργά­νω­ση». Μάλι­στα, κατέ­θε­σε ότι «οι στό­χοι του εθνι­κο­σο­σια­λι­σμού είναι να τρο­μο­κρα­τή­σουν και να δελε­ά­σουν την κοι­νω­νία ταυ­τό­χρο­να. Στρέ­φο­νται ενα­ντί­ον όσων είναι δια­φο­ρε­τι­κοί», σημειώ­νο­ντας ότι η σχέ­ση της βίας με την ιδε­ο­λο­γία τους είναι ιστο­ρι­κά αποδεδειγμένη.

Να σημειω­θεί ότι η δίκη δια­κό­πη­κε για δυο ώρες λόγω στά­σης εργα­σί­ας των γραμ­μα­τέ­ων, με αίτη­μα την ανά­γκη κάλυ­ψης των κενών των δικα­στι­κών υπαλλήλων.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο