Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκινάει σήμερα το πατρινό καρναβάλι

Σε χαρού­με­νους και ξέγνοια­στους καρ­να­βα­λι­κούς ρυθ­μούς μπή­κε από σήμε­ρα το πρωί η πόλη της Πάτρας, στέλ­νο­ντας για ακό­μη μία χρο­νιά μηνύ­μα­τα κεφιού και αισιοδοξίας.

Οι καρ­να­βα­λι­κές δρά­σεις ξεκί­νη­σαν με τον τελά­λη και το μου­σι­κό άρμα, θα συνε­χι­στούν με την παρά­δο­ση του καρ­να­βα­λι­κού λαβά­ρου στον δήμαρ­χο, Κώστα Πελε­τί­δη, και θα ολο­κλη­ρω­θούν με την τελε­τή έναρ­ξης, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στις 9:00 το βρά­δυ στην πλα­τεία Γεωργίου.

Ειδι­κό­τε­ρα, περί­που στις 12:00 το μεση­μέ­ρι ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει στο δημαρ­χείο η καρ­να­βα­λι­κή πομπή, απο­τε­λού­με­νη από την δεκα­με­λή ομά­δα ακρο­βα­τι­κής γιό­γκα X‑Saltibagos- acro yoga, την μπά­ντα πνευ­στών Ουλα­λούμ, μέλη του Δ.Σ. της κοι­νω­φε­λούς επι­χεί­ρη­σης, «Καρ­να­βά­λι Πάτρας», της γνω­μο­δο­τι­κής και κρι­τι­κής επι­τρο­πής, μασκα­ρά­τες και καρ­να­βα­λι­στές, τους οποί­ους θα συνο­δεύ­ουν η τελά­λης και το μου­σι­κό άρμα.

Εκεί, υπό τους απο­κριά­τι­κους παια­νι­σμούς της δημο­τι­κής μου­σι­κής, ο δήμαρ­χος θα παρα­λά­βει το καρ­να­βα­λι­κό λάβα­ρο από την πρό­ε­δρο της κοι­νω­φε­λούς επι­χεί­ρη­σης, Ήρα Κουρή.

Την εκδή­λω­ση ανα­μέ­νε­ται να σφρα­γί­σει το καθιε­ρω­μέ­νο έθι­μο του σοκο­λα­το­πό­λε­μου με τους εκπρο­σώ­πους των συλ­λό­γων των σοκο­λα­το­ρι­χτών να προ­σφέ­ρουν τη δική τους γλυ­κιά πινε­λιά με τις σοκο­λα­το­ρί­ψεις τους από το μπαλ­κό­νι του δημαρχείου.

Λίγες ώρες αργό­τε­ρα, στις 9:00 το βρά­δυ, θα ξεκι­νή­σει και επί­ση­μα το πατρι­νό καρ­να­βά­λι του 2020 με την τελε­τή έναρ­ξης στην πλα­τεία Γεωργίου.

Το σενά­ριο και η σκη­νο­θε­σία της τελε­τής είναι του Ιωάν­νη Κοψί­νη και είναι προ­σαρ­μο­σμέ­νη στον κύκλο, βασι­κό χαρα­κτη­ρι­στι­κό του θέμα­τος του φετι­νού πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, με τον τίτλο, «Υπέρ, περί, ανά … κύκλο κάνω στη χαρά».

Την τελε­τή έναρ­ξης θα ανοί­ξουν δύο πομπές μεταμ­φιε­σμέ­νων καρ­να­βα­λι­στών με κρου­στά, ενώ το καλ­λι­τε­χνι­κό κομ­μά­τι θα είναι ένα θέα­μα με έντο­νους χορευ­τι­κούς ρυθμούς.

Συγκε­κρι­μέ­να, θα ξεδι­πλω­θούν χορευ­τι­κά δρώ­με­να με έξι χορο­γρα­φί­ες των χορο­γρά­φων Βίκυς Αγό­ρα και Louis Mentes, μία χορο­γρα­φία της Μαρί­ας Σιο­λέ με την ομά­δα Rising Flames και ακρο­βα­τι­κά της ομά­δας των X‑Saltibagos, ενώ θα εμφα­νι­στεί και η μπά­ντα Passepartout.

Παράλ­λη­λα, οι σύλ­λο­γοι των σοκο­λα­το­ρι­χτών «Σοκο­λα­το­ρί­χτες», «Σοκο­λα­το­μα­χί­ες», «Σοκο­λα­το­δρο­μί­ες», «Σοκο­λα­το­μα­νί­ες», «Σοκο­λα­το­παί­χτες» και «Σοκο­λα­το­βρο­χή» θα ζωντα­νέ­ψουν το παρα­δο­σια­κό έθι­μο του σοκολατοπόλεμου.

Και­νούρ­γιο στοι­χείο φέτος θα απο­τε­λέ­σει το projection 3d video mapping που ανα­μέ­νε­ται να μετα­μορ­φώ­σει γιορ­τι­νά την πρό­σο­ψη του δημο­τι­κού θεά­τρου «Απόλ­λων» ανα­δει­κνύ­ο­ντας τα καλαί­σθη­τα αρχι­τε­κτο­νι­κά και δομι­κά στοι­χεία του ιστο­ρι­κού κτι­ρί­ου με χρή­ση προ­τζέ­κτο­ρα, επι­φυ­λάσ­σο­ντας εκπλή­ξεις μέσα από ένα μου­σι­κό χαλί, που απο­τε­λεί σύν­θε­ση των Deadbeat Escapement και παρα­γω­γή του Alek Olafsson.

Η τελε­τή θα ολο­κλη­ρω­θεί με την ρίψη φαντα­σμα­γο­ρι­κών πυρο­τε­χνη­μά­των που θα φωτί­σουν τον πατραϊ­κό ουρα­νό, ενώ η πρώ­τη καρ­να­βα­λι­κή νύχτα θα ολο­κλη­ρω­θεί με πάρ­τι και χορούς.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο