Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκινά αύριο η άνοιξη

Εαρι­νή ιση­με­ρία θα υπάρ­ξει το πρωί της Παρα­σκευ­ής 20 Μαρ­τί­ου, στις 05:50 ώρα Ελλά­δος, με την οποία θα αρχί­σει και τυπι­κά (αστρο­νο­μι­κά) η άνοι­ξη του 2020 στην Ελλά­δα και γενι­κό­τε­ρα στο βόρειο ημι­σφαί­ριο, στο οποίο ανή­κει η χώρα μας. Αντί­στρο­φα, στο νότιο ημι­σφαί­ριο θα ξεκι­νή­σει το φθι­νό­πω­ρο. Η μέρα θα μεγα­λώ­νει πλέ­ον συνε­χώς σε βάρος της νύχτας έως το θερι­νό ηλιο­στά­σιο, ενώ το αντί­στρο­φο θα συμ­βαί­νει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ιση­με­ρί­ες ‑η εαρι­νή και η φθι­νο­πω­ρι­νή- καθο­ρί­ζουν την έναρ­ξη της άνοι­ξης και του φθι­νο­πώ­ρου, ενώ τα ηλιο­στά­σια ‑το θερι­νό και το χει­με­ρι­νό- προσ­διο­ρί­ζουν την έναρ­ξη του καλο­και­ριού και του χει­μώ­να αντί­στοι­χα. Για μια ακό­μη χρο­νιά φέτος θα συνε­χι­στεί η ανε­παί­σθη­τη συρ­ρί­κνω­ση της διάρ­κειας της Άνοι­ξης, η οποία θα είναι πιο σύντο­μη κατά σχε­δόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέ­ση με πέρυ­σι. Εδώ και χιλιά­δες χρό­νια, η Άνοι­ξη μικραί­νει στο βόρειο ημι­σφαί­ριο και ό,τι χάνει, το κερ­δί­ζει σε διάρ­κεια το καλοκαίρι.

Η διάρ­κεια της άνοι­ξης μειώ­νε­ται περί­που ένα λεπτό της ώρας κάθε χρό­νο, ενώ ο χει­μώ­νας μειώ­νε­ται σχε­δόν κατά μισό λεπτό ετη­σί­ως. Αντί­στρο­φα, η διάρ­κεια του καλο­και­ριού μεγα­λώ­νει με ετή­σιο ρυθ­μό ενός λεπτού (που χάνει η άνοι­ξη), ενώ του φθι­νο­πώ­ρου αυξά­νει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χει­μώ­νας). Έτσι, όσο περ­νά­νε τα χρό­νια, το καλο­καί­ρι μεγα­λώ­νει σε βάρος της άνοι­ξης και το φθι­νό­πω­ρο σε βάρος του χειμώνα.

Από την άλλη, ενώ από αστρο­νο­μι­κή άπο­ψη η άνοι­ξη αρχί­ζει με την εαρι­νή ιση­με­ρία, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ‑όπως έχουν δια­πι­στώ­σει οι επι­στή­μο­νες που μελε­τούν το περι­βάλ­λον- εξαι­τί­ας της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής η φύση εισέρ­χε­ται όλο και πιο πρό­ω­ρα στον ανοι­ξιά­τι­κο κύκλο της. Η επο­χή της άνοι­ξης έρχε­ται όλο και πιο νωρίς στον πλα­νή­τη μας και που­θε­νά δεν είναι αυτό τόσο αισθη­τό, όσο στο Βόρειο Πόλο και γενι­κό­τε­ρα στα υψη­λά γεω­γρα­φι­κά πλάτη.

Όχι ίση μέρα-ίση νύχτα

Σύμ­φω­να με τον επί­τι­μο διευ­θυ­ντή του Πλα­νη­τά­ριου του Ιδρύ­μα­τος Ευγε­νί­δου Διο­νύ­ση Σιμό­που­λο, στη χώρα μας η ημέ­ρα της ιση­με­ρί­ας δεν συμπί­πτει με την ημέ­ρα που έχου­με ίση ημέ­ρα και ίση νύχτα. Όπως εξη­γεί, «η ίση μέρα-ίση νύχτα, όταν δηλα­δή ό Ήλιος φτά­νει στα ιση­με­ρι­νά σημεία, συμ­βαί­νει μόνο στους τόπους που βρί­σκο­νται ακρι­βώς πάνω στον γήι­νο ιση­με­ρι­νό. Στις περιο­χές που βρί­σκο­νται είτε πάνω είτε κάτω από τον ιση­με­ρι­νό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμ­βαί­νει μερι­κές ημέ­ρες πριν ή μετά από την “ιση­με­ρία”».

Στην Αθή­να, για παρά­δειγ­μα, η οποία βρί­σκε­ται 38 περί­που μοί­ρες βόρεια του ιση­με­ρι­νού, μολο­νό­τι ο Ήλιος θα φτά­σει στο εαρι­νό ιση­με­ρι­νό σημείο στις 05:49 ώρα Ελλά­δος της Παρα­σκευ­ής 20 Μαρ­τί­ου, εν τού­τοις την ημέ­ρα εκεί­νη στην πρω­τεύ­ου­σα η διάρ­κεια της ημέ­ρας θα είναι 12:08:58. Αντί­θε­τα, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» για την Αθή­να συνέ­βη ήδη από τις 16 Μαρ­τί­ου, τέσ­σε­ρις σχε­δόν ημέ­ρες πριν από την ιση­με­ρία, αφού η διάρ­κεια της ημέ­ρας τότε έφτα­σε τις 11:59:06.

Η ημέ­ρα που η διάρ­κεια ημέ­ρας και νύχτας είναι σχε­δόν παρό­μοια, σύμ­φω­να με τον κ. Σιμό­που­λο, ονο­μά­ζε­ται equilux (ημέ­ρα ίσου φωτι­σμού) και συνή­θως συμ­βαί­νει τρεις έως τέσ­σε­ρις ημέ­ρες πριν από την εαρι­νή ιση­με­ρία και μερι­κές ημέ­ρες μετά την φθι­νο­πω­ρι­νή ισημερία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο