Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκινά σήμερα, έπειτα από 30 χρόνια απαγόρευσης, η φαλαινοθηρία στην Ιαπωνία

Τα ιαπω­νι­κά φαλαι­νο­θη­ρι­κά ετοι­μά­ζο­νται να σηκώ­σουν άγκυ­ρα από σήμε­ρα για να ξαναρ­χί­σουν έπει­τα από πάνω από 30 χρό­νια το κυνή­γι των κητοει­δών αυτών. Από το περα­σμέ­νο έτος, το Τόκιο είχε ανα­κοι­νώ­σει πως εγκα­τα­λεί­πει την Διε­θνή Επι­τρο­πή Φαλαι­νών (IWC) και πως από 1ης Ιου­λί­ου θα ξαναρ­χί­σει το κυνή­γι τους στην εθνι­κή της απο­κλει­στι­κή ζώνη.

Η από­φα­ση αυτή έχει πυρο­δο­τή­σει διε­θνή κατα­κραυ­γή και ακτι­βι­στές από πολ­λές χώρες προ­σπά­θη­σαν να ασκή­σουν πιέ­σεις στους ηγέ­τες των χωρών που συμ­με­τεί­χαν στη σύνο­δο της G20 στην Οζά­κα να μη στη­ρί­ξουν την «ωμή επί­θε­ση κατά των φαλαινών».

Η Ιαπω­νία υπο­στη­ρί­ζει πως η κατα­νά­λω­ση κρέ­α­τος φάλαι­νας απο­τε­λεί ανα­πό­σπα­στο τμή­μα του πολι­τι­σμού της και πως τα περισ­σό­τε­ρα είδη των κητών αυτών δεν δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο εξα­φά­νι­σης. Από το 1986 ισχύ­ει ένα διε­θνές μορα­τό­ριουμ κατά του κυνη­γιού της φάλαι­νας, όμως η Ιαπω­νία είχε αρχί­σει να παρεκ­κλί­νει από τις διε­θνείς συμ­φω­νί­ες, ονο­μά­ζο­ντας το άτυ­πο τού­το κυνή­γι ως «επι­στη­μο­νι­κό ψάρε­μα φαλαι­νών στον Βόρειο Ειρη­νι­κό». Μία πρα­κτι­κή, που οι επι­κρι­τές της επε­σή­μαι­ναν πως είναι μία κεκα­λυμ­μέ­νη μεν, αλλά καθα­ρά εμπο­ρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα. Το 2015 το δικα­στή­ριο του ΟΗΕ απα­γό­ρευ­σε τη συγκε­κρι­μέ­νη δραστηριότητα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο