Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεκινά σήμερα το πατρινό καρναβάλι

Σε καρ­να­βα­λι­κούς ρυθ­μούς μπαί­νει από σήμε­ρα η Πάτρα και οι χιλιά­δες καρ­να­βα­λι­στές που συμ­με­τέ­χουν στις εκδη­λώ­σεις σκο­πεύ­ουν να στεί­λουν για μία ακό­μη φορά μηνύ­μα­τα χαράς και αισιοδοξίας.

Οι σημε­ρι­νές εκδη­λώ­σεις θα ξεκι­νή­σουν με την παρά­δο­ση του καρ­να­βα­λι­κού λαβά­ρου στο δήμαρ­χο Πατρέ­ων, Κώστα Πελε­τί­δη και θα ολο­κλη­ρω­θούν με την τελε­τή έναρ­ξης, η οποία θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στην πλα­τεία Γεωργίου.

Ειδι­κό­τε­ρα, στις 11:30 το πρωί θα ξεκι­νή­σει από την πλα­τεία Τριών Συμ­μά­χων η πομπή καρ­να­βα­λι­στών, με κατεύ­θυν­ση το δημαρ­χείο της Πάτρας, ενώ στις 12:00 το μεση­μέ­ρι, η ομά­δα κρου­στών Swingueira, ανα­μέ­νε­ται να ξεση­κώ­σει το κέντρο της πόλης.

Στις 13:00, η καρ­να­βα­λι­κή πομπή και η ομά­δα κρου­στών θα κατα­λή­ξουν στο δημαρ­χείο, όπου θα γίνει η παρά­δο­ση του καρ­να­βα­λι­κού λαβά­ρου στο δήμαρ­χο Κώστα Πελε­τί­δη, υπό τους απο­κριά­τι­κους παια­νι­σμούς της δημο­τι­κής μου­σι­κής. Εκεί θα βρί­σκο­νται οι σύλ­λο­γοι σοκο­λα­το­ρι­χτών, «Σοκο­λα­το­ρί­χτες», «Σοκο­λα­το­μα­χί­ες», «Σοκο­λα­το­δρο­μί­ες», «Σοκο­λα­το­μα­νί­ες» και «Σοκο­λα­το­παί­χτες», ανα­βιώ­νο­ντας για μία ακό­μη χρο­νιά το έθι­μο του σοκο­λα­το­πό­λε­μου ενώ η χορω­δία του συλ­λό­γου των Λευ­κά­διων Πάτρας, «Η Φανε­ρω­μέ­νη», θα παρου­σιά­σει καντά­δες της Αποκριάς.

Λίγες ώρες αργό­τε­ρα, στις 20:00 το βρά­δυ, θα ξεκι­νή­σει στην πλα­τεία Γεωρ­γί­ου η τελε­τή έναρ­ξης, η οποία θα είναι προ­σαρ­μο­σμέ­νη στο θέμα του φετι­νού πατρι­νού καρ­να­βα­λιού, «Το Καρ­να­βά­λι που γρά­φει ιστο­ρία και ανα­μνή­σεις», με τη σκη­νο­θε­τι­κή επι­μέ­λεια του καλ­λι­τε­χνι­κού διευ­θυ­ντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Σταύ­ρου Τσα­κί­ρη. Μάλι­στα, όπως σημειώ­νει ο καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής του ΔΗΠΕΘΕ, «φέτος την ιστο­ρία του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού την αφη­γού­νται οι κατα­σκευα­στές των αρμά­των, οι ράφτρες των κοστου­μιών, τα μέλη των πλη­ρω­μά­των που εμπνεύ­στη­καν τις στο­λές και οι συν­θέ­τες που το “τρα­γού­δη­σαν” και με την παρου­σία τους στην σημε­ρι­νή βρα­διά ζωντα­νεύ­ουν τις αναμνήσεις».

Πάντως, το κλί­μα θα προ­θερ­μαί­νε­ται από τις 19:00 με την πομπή του Τελά­λη, συνο­δευό­με­νου από την ομά­δα κρου­στών Bloco Swingueira, ο οποί­ος θα καλεί τον κόσμο να κατέ­βει στην πλα­τεία Γεωργίου.

Στην πλα­τεία, ο σκη­νι­κός χώρος της τελε­τής έναρ­ξης θα περι­λαμ­βά­νει δυο σκη­νές, οι οποί­ες θα ενώ­νο­νται με μια πασα­ρέ­λα — διά­δρο­μο. Με την άφι­ξή τους στην πλα­τεία ο Tελά­λης και οι Bloco Swingueira θα ανέ­βουν στη σκη­νή και θα απλω­θούν στην πασα­ρέ­λα, καλω­σο­ρί­ζο­ντας τον κόσμο.

Στην τελε­τή θα συμ­με­τά­σχουν η Νίνα Λοτσά­ρη, η σοπρά­νο Βασι­λι­κή Καρα­γιάν­νη, ο Τάσος Μαρα­γκός, η Ορχή­στρα Νυκτών Εγχόρ­δων και το χορευ­τι­κό τμή­μα του δήμου Πατρέ­ων, η Ορχή­στρα Πνευ­στών «Ο Πατρεύς» και μέλη πλη­ρω­μά­των του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού. Επί­σης, κατά τη διάρ­κεια της τελε­τής ενάρ­ξης θα αρχί­σει και το 54ο παι­χνί­δι του «Κρυμ­μέ­νου Θησαυ­ρού», αφού θα δοθούν τα πρώ­τα θέμα­τα στους κυνηγούς.

Παρου­σιά­στρια της τελε­τής θα είναι η δημο­σιο­γρά­φος Νατά­σα Τρα­γου­στή, η οποία θα καλω­σο­ρί­σει τον πρό­ε­δρο της κοι­νω­φε­λούς επι­χεί­ρη­σης του δήμου Πατρέ­ων «Καρ­να­βά­λι Πάτρας», Νίκο Χρυ­σο­βι­τσά­νο και στη συνέ­χεια τον δήμαρ­χο Κώστα Πελε­τί­δη, ο οποί­ος θα κηρύ­ξει την έναρ­ξη του πατρι­νού καρ­να­βα­λιού 2019.

Θα ακο­λου­θή­σει ένας «χεί­μαρ­ρος» πυρο­τε­χνη­μά­των, που ανα­μέ­νε­ται κάνει τη νύχτα μέρα, ενώ η πρώ­τη καρ­να­βα­λι­κή νύχτα θα ολο­κλη­ρω­θεί με πάρ­τι και χορούς, αλλά και δια­σκέ­δα­ση σε πεζό­δρο­μους και πλατείες.-

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο