Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεπούλημα των ιαματικών πηγών

Ενώ «τρέ­χει» το Ν|Σ του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού για την δημιουρ­γία της Ανώ­νυ­μης εται­ρεί­ας «Ιαμα­τι­κές πηγές Ελλά­δας Α.Ε.», με ανα­γκα­στι­κή υπα­γω­γή τους, δια­χεί­ρι­ση και αξιο­ποί­η­σή τους –μια ακό­μη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση δηλαδή,
«Μετα­βι­βά­ζο­νται, περιέρ­χο­νται ή παρα­χω­ρού­νται χωρίς αντάλ­λαγ­μα, δικαιώ­μα­τα χρή­σης, δια­χεί­ρι­σης και εκμε­τάλ­λευ­σης, περιου­σια­κής φύσε­ως δικαιώ­μα­τα, κεκτη­μέ­να οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, άυλα δικαιώ­μα­τα και δικαιώ­μα­τα λει­τουρ­γί­ας, συντή­ρη­σης και εκμε­τάλ­λευ­σης φυσι­κών ιαμα­τι­κών πόρων, ακι­νή­των και υπο­δο­μών και εγκα­τα­στά­σε­ων εντός αυτών ή εντός του περι­βάλ­λο­ντος χώρου αυτών σε ακτί­να χιλί­ων μέτρων».
Έντο­νες είναι οι ένθεν και ένθεν αντι­δρά­σεις, τις περισ­σό­τε­ρες φορές ακο­λου­θώ­ντας τη λαϊ­κή ρήση «τα καλά και συμ­φέ­ρο­ντα» (ή «βαράω το γάι­δα­ρο, ν’ ακού­σει το σαμά­ρι»)…

Ιαματική Πηγή

Η ΚΕΔΕ ζητά την άμε­ση από­συρ­ση των σχε­τι­κών άρθρων του επί­μα­χου νομο­σχε­δί­ου, ενώ ο Σύν­δε­σμος Δήμων Ιαμα­τι­κών Πηγών Ελλά­δας (ΣΔΙΠΕ) χαρα­κτη­ρί­ζει την εξέ­λι­ξη αυτή ακραία αντιαυ­το­διοι­κη­τι­κή ενώ κάνουν λόγο για ανα­χρο­νι­στι­κή κρα­τι­κο­μο­νο­πω­λια­κή δια­χεί­ρι­ση, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι η σύστα­ση της «Ιαμα­τι­κές Πηγές Ελλά­δας» Α.Ε. πλήτ­τει «άμε­σα και πολυ­ε­πί­πε­δα τα συμ­φέ­ρο­ντα της τοπι­κής αυτο­διοί­κη­σης, ενώ παράλ­λη­λα ακυ­ρώ­νει τον ανα­πτυ­ξια­κό ρόλο της και δια­ψεύ­δει τις προσ­δο­κί­ες των τοπι­κών κοι­νω­νιών».

Ιαματικές πηγές Μεθάνων«Ιαμα­τι­κές» πηγές Μεθά­νων ‑ιδιο­κτη­σία ΕΟΤ …στην υπη­ρε­σία της Λαϊ­κής Οικογένειας

Το θέμα δεν είναι και­νούρ­γιο: ήδη από το 2013 η ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ έχει στην κατο­χή της ιαμα­τι­κά λου­τρά –που κάποια συνο­ρεύ­ουν και «πάνε πακέ­το» με αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους: ανα­φέ­ρου­με χαρα­κτη­ρι­στι­κά τις ιαμα­τι­κές πηγές Θερ­μο­πυ­λώνΚαλ­λι­δρό­μου, που ως «ακί­νη­το» βγή­κε στο «σφυ­ρί» τον Ιού­λη 2018 επί κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά­ζο­ντας χρή­σεις γης όρους δόμησης.
Είναι ενδει­κτι­κή η σχε­τι­κή Ημε­ρί­δα που οργα­νώ­θη­κε νωρί­τε­ρα από την «Enterprise Greece» και το υπουρ­γείο Οικο­νο­μί­ας και Ανά­πτυ­ξης, με την υπο­στή­ρι­ξη του ΤΑΙΠΕΔ και …της γερ­μα­νι­κής πρε­σβεί­ας στην Αθήνα!

Στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του ελληνικού λαού, δεδομένης της θεραπευτικής ιδιότητας των ιαματικών πηγών, καραδοκούν από παλιά μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

(πχ)
Στα πλαί­σια του ξεπου­λή­μα­τος των «Ξενία» στην περί­πτω­ση της Κύθνου, η μπά­λα πήρε μαζί και τις ιαμα­τι­κές πηγές, οι πηγές στην περιο­χή της Υπά­της εντός δασω­μέ­νης περιο­χής στον κάμπο του Σπερ­χειού σε μία έκτα­ση 868.000 τμ δια­θέ­τουν κέντρο υδρο­θε­ρα­πεί­ας, ξενο­δο­χείο, εστια­τό­ριο, κατά­στη­μα και άλλα κτί­ρια, ενώ στα Καμέ­να Βούρ­λα το συγκρό­τη­μα περι­λαμ­βά­νει παλαιά ξενο­δο­χεία και ένα κέντρο υδρο­θε­ρα­πεί­ας 16.610 τμ. σε έκτα­ση γης 554.206 τμ. και του Κονια­βί­τη περι­λαμ­βά­νει επί­σης κτί­ρια συνο­λι­κής επι­φά­νειας 1.510 τμ. σε έκτα­ση γης άνω των 1.000 στρ.

Δεί­τε και σχε­τι­κό ρεπο­ράζ-promotion της Καθη­με­ρι­νής
Οι λου­τρο­πό­λεις και τα ιαμα­τι­κά νερά πρω­τα­γω­νι­στούν σε ένα ανα­ζω­ο­γο­νη­τι­κό weekend, που εξα­γνί­ζει σώμα και νου

Η τοπι­κή και περι­φε­ρεια­κή διοί­κη­σημακρύ χέρι του κρά­τους, που μετα­τρέ­πε­ται όλο και περισ­σό­τε­ρο σε ΑΕ εκχω­ρώ­ντας αρμο­διό­τη­τες κλπ. προ­σπα­θούν με κάθε τρό­πο «να τα βρουν»: για παρά­δειγ­μα ο δήμαρ­χος Κύθνου Στα­μά­της Γαρ­δέ­ρης «εδή­λω­σε τρελ­λός» …προ­τεί­νο­ντας «μια σει­ρά μέτρων όπως η εθε­λο­ντι­κή συμ­με­το­χή του κάθε δήμου στην υπό ίδρυ­ση εται­ρεία, επί­σης να δια­σφα­λι­στεί η συμ­με­το­χή της ΚΕΔΕ και του Συν­δέ­σμου Δήμων Ιαμα­τι­κών Πηγών Ελλά­δας στο Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της εται­ρεί­ας (…) παράλ­λη­λα, να εκτα­μιευ­θούν τα χρη­μα­το­δο­τι­κά πακέ­τα από το υπουρ­γείο Του­ρι­σμού, για υπο­δο­μές και ανα­βαθ­μί­σεις, των ιαμα­τι­κών πηγών του κάθε δήμου» ‑και η ζωή συνεχίζεται.

Από την πλευ­ρά της η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση –έχο­ντας πάγια θέση, πως οι ιαμα­τι­κές πηγές απο­τε­λούν ιδιο­κτη­σία της λαϊ­κής οικο­γέ­νειας έχει ξεκι­νή­σει να δίνει τις μάχες της, που κυρί­ως είναι μέσα στις τοπι­κές κοι­νω­νί­ες (ενη­μέ­ρω­ση και δρά­ση)

🔻  Παρα­θέ­του­με παρα­κά­τω –ενη­με­ρω­τι­κά σχε­τι­κό «αίτη­μα» της Λαϊ­κής  Συσπεί­ρω­σης  Βορεί­ου Αιγαί­ου, που κοι­νο­ποι­ή­θη­κε –μετα­ξύ άλλων και στο Ατέχνως


Μυτι­λή­νη 26/2/2021
Προς : Πρό­ε­δρο του Π.Σ Β. Αιγαίου
Κοι­νο­ποί­η­ση : Περι­φε­ρειάρ­χη Β. ΑιγαίουΛα.Συ. Βόρειου Αιγαίου logo

κ. Πρό­ε­δρε,
Πρό­σφα­τα ενη­με­ρω­θή­κα­με ότι το Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού πρό­κει­ται να φέρει σε δια­βού­λευ­ση Σ/Ν το οποίο θα εμπε­ριέ­χει την ίδρυ­ση της Α.Ε «Ιαμα­τι­κές πηγές Ελλά­δας» για την πλή­ρη ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της λει­τουρ­γί­ας των ιαμα­τι­κών πηγών των νησιών μας, αλλά και ολό­κλη­ρης της χώρας. 

Στην πρό­σφα­τη συνε­δρί­α­ση της Επι­τρο­πής ανά­πτυ­ξης Ιαμα­τι­κού Του­ρι­σμού και Του­ρι­σμού Ευε­ξί­ας της περι­φέ­ρειας Βορεί­ου Αιγαί­ου, έγι­νε σαφές ότι στο Β μέρος του νομο­σχέ­διου (Άρθρα 7–14) υπάρ­χουν δια­τά­ξεις που δια­μορ­φώ­νουν το κατάλ­λη­λο θεσμι­κό πλαί­σιο για να μετα­βι­βα­στούν χωρίς αντάλ­λαγ­μα στην Α.Ε «Ιαμα­τι­κές πηγές Ελλά­δας», οι ιαμα­τι­κές πηγές του Δημο­σί­ου και των Δήμων.

Ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο Άρθρο 8.2 «Μετα­βι­βά­ζο­νται, περιέρ­χο­νται ή παρα­χω­ρού­νται χωρίς αντάλ­λαγ­μα, δικαιώ­μα­τα χρή­σης, δια­χεί­ρι­σης και εκμε­τάλ­λευ­σης, περιου­σια­κής φύσε­ως δικαιώ­μα­τα, κεκτη­μέ­να οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, άυλα δικαιώ­μα­τα και δικαιώ­μα­τα λει­τουρ­γί­ας, συντή­ρη­σης και εκμε­τάλ­λευ­σης φυσι­κών ιαμα­τι­κών πόρων, ακι­νή­των και υπο­δο­μών και εγκα­τα­στά­σε­ων εντός αυτών ή εντός του περι­βάλ­λο­ντος χώρου αυτών σε ακτί­να χιλί­ων μέτρων.

Πιστεύ­ο­ντας ότι αυτός ο σχε­δια­σμός πρέ­πει να αντι­με­τω­πι­στεί άμε­σα από όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρους φορείς (τοπι­κής διοί­κη­σης  – επαγ­γελ­μα­τι­κούς συλ­λό­γους- σωμα­τεία, κλπ), καλού­με την διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας Βορεί­ου Αιγαί­ου να συμπε­ρι­λά­βει το θέμα, στην αμέ­σως επό­με­νη συνε­δρί­α­ση του Περι­φε­ρεια­κού  Συμ­βου­λί­ου, ώστε να συζη­τη­θεί και να εκφρα­στεί η ομό­φω­νη δια­φω­νία μας σε μια τέτοια προοπτική.

Η μόνη απά­ντη­ση που μπο­ρεί να δοθεί από το Π.Σ είναι η  απόρ­ρι­ψη της πρό­τα­σης του νομο­σχέ­διου του Υπουρ­γεί­ου Του­ρι­σμού για την δημιουρ­γία της Α.Ε «Ιαμα­τι­κές πηγές Ελλά­δας», αλλά και οποιου­δή­πο­τε άλλου εται­ρι­κού σχή­μα­τος το οποίο θα  υπο­νο­μεύ­ει την αξιο­ποί­η­ση και λει­τουρ­γία των ιαμα­τι­κών πηγών προς όφε­λος της κοι­νω­νί­ας των νησιών του βόρειου Αιγαί­ου που δια­θέ­τουν αυτόν τον φυσι­κό πόρο.

Οι  Περι­φε­ρεια­κοί  Σύμ­βου­λοι  της  Λαϊ­κής  Συσπείρωσης
Αγλα­ΐα Κυρί­τση — Γιώρ­γος Αμπα­ζής — Στα­μά­της Φιλιπ­πής — Στυ­λια­νός Σταμούλος

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο