Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεσηκωμός! Όλοι σήμερα 10.30 πμ. στο πλάι των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα!

«Δεν πρό­κει­ται να βγού­με από τις εργα­σί­ες και τα σπί­τια μας» το μήνυ­μα των εργα­ζο­μέ­νων, που σήμε­ρα απερ­γούν και κατε­βαί­νουν στην Αθή­να. Στις 10.30 πμ. η συγκέ­ντρω­ση | παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο υπουρ­γείο Οικονομικών.

Απερ­γούν σήμε­ρα Πέμ­πτη οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ με από­φα­ση των σωμα­τεί­ων τους και κατε­βαί­νουν στην Αθή­να, οργα­νώ­νο­ντας μαζι­κή παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών στις 10.30 π.μ. Ταυ­τό­χρο­να, σήμε­ρα μπαί­νουν στη μάχη γονείς και μαθη­τές στη Λάρυ­μνα και τα γύρω χωριά, κάνο­ντας και δική τους υπό­θε­ση τον αγώ­να ενά­ντια στα σχέ­δια της κυβέρ­νη­σης για κλεί­σι­μο και ξεπού­λη­μα της ΛΑΡΚΟ, για απο­λύ­σεις του προ­σω­πι­κού και εξώ­σεις από τον οικι­σμό, που δια­λύ­ουν και μαρα­ζώ­νουν τον τόπο τους.

Με λεω­φο­ρεία και αυτο­κί­νη­τα που θα ανα­χω­ρή­σουν από τα χωριά γύρω από το εργο­στά­σιο της Λάρυ­μνας και από τα μεταλ­λεία στα Ψαχνά Εύβοιας και στον Αγιο Ιωάν­νη Βοιω­τί­ας, οι εργα­ζό­με­νοι της ΛΑΡΚΟ κατε­βαί­νουν μαζι­κά για μία ακό­μη φορά στην Αθή­να, δίνο­ντας συνέ­χεια στον αγώ­να και δηλώ­νο­ντας την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά τους να παλέ­ψουν μέχρι τέλους για τη ζωή και το δικαί­ω­μα στην εργα­σία, για τις οικο­γέ­νειές τους. Απαι­τούν από την κυβέρ­νη­ση τη δια­σφά­λι­ση της ενιαί­ας λει­τουρ­γί­ας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσε­ων εργα­σί­ας των δικαιω­μά­των και του μόχθου τους, δια­τρα­νώ­νο­ντας: «Από τις εργα­σί­ες και τα σπί­τια μας δεν πρό­κει­ται να βγούμε».

Ομό­φω­νη από­φα­ση των Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων είναι μάλι­στα και η συνέ­χι­ση του αγώ­να με νέες δυνα­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις, όπως το συλ­λα­λη­τή­ριο την Κυρια­κή 13 Φλε­βά­ρη, στις 10.30 π.μ., στο εργο­στά­σιο της Λάρυ­μνας, στο οποίο ήδη δεκά­δες συν­δι­κά­τα και φορείς από τη Στε­ρεά Ελλά­δα και την Αττι­κή έχουν δηλώ­σει τη συμ­με­το­χή τους.

Στο μετα­ξύ, σε μαζι­κή Γενι­κή Συνέ­λευ­ση προ­χώ­ρη­σαν χτες και οι εργα­ζό­με­νοι στα μεταλ­λεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια, κατα­δι­κά­ζο­ντας τους σχε­δια­σμούς και τις προ­τά­σεις της κυβέρ­νη­σης, ενώ απο­φά­σι­σαν να συντα­χθούν με τις απο­φά­σεις για κινη­το­ποι­ή­σεις που έχει πάρει το σωμα­τείο της Λάρυ­μνας, αλλά και των υπό­λοι­πων εγκα­τα­στά­σε­ων της επι­χεί­ρη­σης. Χαι­ρε­τι­σμό στη συνέ­λευ­ση απηύ­θυ­νε ο Πανα­γιώ­της Πολί­της, πρό­ε­δρος του επι­χει­ρη­σια­κού σωμα­τεί­ου της Λάρυ­μνας, ενη­με­ρώ­νο­ντας τους εργα­ζό­με­νους για τις εξε­λί­ξεις στους εγκλη­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς της κυβέρνησης.

Στρα­τη­γείο του αγώ­να τα γρα­φεία του σωματείου
Στον αγώ­να και οι μαθητές

«ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» στο εργα­τι­κό κέντρο Εύβοιας
«Καμία στή­ρι­ξη στην πολι­τι­κή που οδη­γεί τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ στην από­λυ­ση»
Ανα­κοί­νω­ση για τη «σύσκε­ψη — παρω­δία» της διοί­κη­σης του ΕΚ

Θεριεύ­ει το κύμα αλλη­λεγ­γύ­ης από όλο τον λαό

Σωμα­τεία από κλά­δους που αγω­νί­ζο­νται, καθώς και αντι­προ­σω­πεία αγρο­τών από τα μπλό­κα θα συνα­ντη­θούν στη σημε­ρι­νή κινη­το­ποί­η­ση με τους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ
Η ΟΓΕ
Την αλλη­λεγ­γύη της στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ εκφρά­ζει η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας (ΟΓΕ), που καλεί και στο συλ­λα­λη­τή­ριο της Κυριακής.
Η ΑΣΓΜΕ
Την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης που απο­λύ­ει και ξεσπι­τώ­νει χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ κατα­δι­κά­ζει η Ανώ­τα­τη Συνο­μο­σπον­δία Γονέ­ων Μαθη­τών Ελλάδας.

Τρο­πο­λο­γία για τη ΛΑΡΚΟ
Άλλο ένα «καρ­φί» στους εργα­ζό­με­νους και την ενιαία λει­τουρ­γία της
Την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή της απα­ξί­ω­σης, των απο­λύ­σε­ων και του ξεπου­λή­μα­τος σφυ­ρο­κό­πη­σαν και χτες οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να απο­συρ­θεί τώρα το αντερ­γα­τι­κό έκτρωμα

Επί­και­ρη Ερώ­τη­ση προς τον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών με θέμα «Από­συρ­ση του αντερ­γα­τι­κού εκτρώ­μα­τος της κυβέρ­νη­σης για τη ΛΑΡΚΟ, δια­σφά­λι­ση της ενιαί­ας και συνο­λι­κής παρα­γω­γι­κής λει­τουρ­γί­ας της επι­χεί­ρη­σης και όλων των θέσε­ων εργα­σί­ας» κατέ­θε­σε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Θανά­σης Παφίλης.

Από την παρου­σία του Δ. Κου­τσού­μπα σε απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα

Το σημερινό 4σέλιδο (11-12-13-14) «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία» του Ριζοσπάστη, είναι ολόκληρο αφιερωμένο στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ.

Εκδο­ση της ΕΠ Ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς — Εύβοιας του ΚΚΕ για το χρο­νι­κό των 110 συγκλο­νι­στι­κών ημε­ρών της μεγά­λης απερ­γί­ας στη ΛΑΡΚΟ το 1977

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δια­χρο­νι­κά στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ

Συνο­πτι­κή κατα­γρα­φή της δρά­σης και των παρεμ­βά­σε­ων του Κόμ­μα­τος τον τελευ­ταίο χρό­νο για τη στή­ρι­ξη του δίκαιου αγώ­να τους Η ΛΑΡΚΟ μπο­ρεί να παρα­μεί­νει ανοιχτή

Ολα αυτά τα χρό­νια το ΚΚΕ με παρεμ­βά­σεις του στέ­κε­ται στο πλευ­ρό των εργα­ζο­μέ­νων και ταυ­τό­χρο­να ανα­δει­κνύ­ει ότι η ΛΑΡΚΟ, μια στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας επι­χεί­ρη­ση, μπο­ρεί να παρα­μεί­νει ανοι­χτή, να ανα­πτυ­χθεί και να εκσυγ­χρο­νι­στεί, αλλά και να δια­σφα­λί­σει τη δου­λειά και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων της, όπως έχει προ­τεί­νει το ΚΚΕ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, τον Νοέμ­βρη του 2021, στη συνά­ντη­ση με τα Σωμα­τεία Εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ δηλώ­νει: «Η κυβέρ­νη­ση και τα άλλα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα πρέ­πει επι­τέ­λους να απα­ντή­σουν ξεκά­θα­ρα στους εργα­ζό­με­νους της ΛΑΡΚΟ για τη δια­σφά­λι­ση της συνέ­χι­σης της ενιαί­ας λει­τουρ­γί­ας της ΛΑΡΚΟ, για τη δια­σφά­λι­ση των θέσε­ων εργα­σί­ας και των δικαιω­μά­των όλων των εργα­ζο­μέ­νων, για να απο­δο­θούν όλα αυτά που χρω­στά­ει η εται­ρεία, η εργο­δο­σία στους εργα­ζό­με­νους και να παρ­θούν εδώ και τώρα, έστω και τελευ­ταία στιγ­μή, μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας, για­τί κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή των εργα­ζο­μέ­νων από τη συνε­χή απα­ξί­ω­ση της ΛΑΡΚΟ, για να μη θρη­νή­σου­με άλλα θύματα».

Τον Μάη του 2020 η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ κατα­θέ­τει τρο­πο­λο­γία για να δια­σφα­λι­στούν η λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, την οποία απέρ­ρι­ψε όχι μόνο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμ­μα­τα. Ελε­γε τότε ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στη Βου­λή: «Η τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ, στη βάση της πάγιας θέσης του Κόμ­μα­τος για την αξιο­ποί­η­ση του ορυ­κτού πλού­του της χώρας, προ­βλέ­πει τα αυτο­νό­η­τα για τη σωτη­ρία της επιχείρησης

Το ΚΚΕ απέ­δει­ξε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγ­μα­τι­κό χρυσωρυχείο

Τον Οκτώ­βρη του 2020 ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, στην ομι­λία του στη Βου­λή με αφορ­μή την κυβερ­νη­τι­κή τρο­πο­λο­γία, με την οποία η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δρο­μο­λο­γεί το επό­με­νο βήμα στο έγκλη­μα στη ΛΑΡΚΟ, τονί­ζει:

«Ακό­μα και σήμε­ρα με όλες μας τις δυνά­μεις συνε­χί­ζου­με να απαι­τού­με τη δια­σφά­λι­ση της συνέ­χι­σης της λει­τουρ­γί­ας της, όλων των θέσε­ων εργα­σί­ας. Για­τί η ΛΑΡΚΟ, όπως πολ­λές φορές έχου­με πει κι εδώ στη Βου­λή, είναι ένα πραγ­μα­τι­κό χρυ­σω­ρυ­χείο. Το γεγο­νός ότι η ΛΑΡΚΟ είναι πραγ­μα­τι­κό χρυ­σω­ρυ­χείο το απο­δεί­ξα­με και με την τρο­πο­λο­γία που κατέ­θε­σε η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του Κόμ­μα­τος, για την πλή­ρη λει­τουρ­γία και ανά­πτυ­ξη της επι­χεί­ρη­σης, την προ­στα­σία των εργα­ζο­μέ­νων. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όπως ήταν ανα­με­νό­με­νο, απέρ­ρι­ψε την τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ χωρίς καμιά συζή­τη­ση. Είχε δυστυ­χώς και τις πλά­τες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που δεν βρή­καν τίπο­τα να πουν, έτσι για τα μάτια του κόσμου. Δεν ήθε­λαν να γίνει καμιά συζή­τη­ση για να μην απο­κα­λυ­φθούν οι δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες τους. Για­τί όλοι τους έχουν συμ­βά­λει στην απα­ξί­ω­ση της ΛΑΡΚΟ, στο σχέ­διο διά­λυ­σής της, υλο­ποιώ­ντας βήμα βήμα τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ η οποία τώρα βάζει και πρόστιμα!».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις παρεμ­βά­σεις του στη Βου­λή επα­να­φέ­ρει αρκε­τές φορές το ζήτη­μα της ΛΑΡΚΟ, με πιο πρό­σφα­τη τη συζή­τη­ση για τον «ανα­πτυ­ξια­κό» νόμο, στις 2 Φλεβάρη.

Ακό­μα και στη συζή­τη­ση στη Βου­λή για την πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας (που είχε κατα­θέ­σει ο ΣΥΡΙΖΑ) προς τον υπ. Οικο­νο­μι­κών, Χρ. Σταϊ­κού­ρα, τον Οκτώ­βρη του 2020, ο ΓΓ της ΚΕ ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την ομι­λία του είπε: «Το ΚΚΕ κατα­ψη­φί­ζει στο πρό­σω­πο του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών, συνυ­πεύ­θυ­νου και για το έγκλη­μα κατά της ΛΑΡΚΟ, κατα­ψη­φί­ζει συνο­λι­κά την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ, όπως επί­σης κατα­ψη­φί­ζει και εκεί­να τα κόμ­μα­τα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που προ­σχε­δί­α­σαν το έγκλη­μα σε βάρος της λαϊ­κής κατοι­κί­ας και περιου­σί­ας, το οποίο ολο­κλη­ρώ­νει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ με τον Πτω­χευ­τι­κό Κώδικα».

Ταυ­τό­χρο­να, όλα αυτά τα χρό­νια ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας έχει περιο­δεύ­σει στις εγκα­τα­στά­σεις της επι­χεί­ρη­σης, έχει παρευ­ρε­θεί σε κινη­το­ποι­ή­σεις των εργα­ζο­μέ­νων, ενώ έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει σει­ρά ομι­λιών στη Λάρυ­μνα. Μάλι­στα, το 2018, στο πλαί­σιο του γιορ­τα­σμού για τα 100 χρό­νια του ΚΚΕ, σε εκδή­λω­ση ανα­φέ­ρε­ται και στον ηρω­ι­κό αγώ­να των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ το 1977: «Κομ­μά­τι της 100χρονης Ιστο­ρί­ας μας είναι και ο μεγα­λειώ­δης αγώ­νας των εργα­τών της ΛΑΡΚΟ το 1977, που για 110 μέρες αψή­φη­σαν την τρο­μο­κρα­τία, τη βία, τις απει­λές, τις προ­βο­κά­τσιες της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας και του αστι­κού κρά­τους. Κατα­κτώ­ντας πρώ­τα απ΄ όλα την ενό­τη­τά τους, την ταξι­κή τους αλλη­λεγ­γύη, δρώ­ντας ενω­μέ­να στην πολύ­μη­νη αυτή ταξι­κή σύγκρου­ση και πάλη».

ΚΟ Ανατ. Στε­ρε­άς και Εύβοιας του ΚΚΕ
Ο αγώ­νας των εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ είναι δίκαιος, το ΚΚΕ πάντα στο πλευ­ρό τους!

Ανα­κοί­νω­ση για τις εξε­λί­ξεις στην επι­χεί­ρη­ση και τη μάχη που δίνουν οι εργα­ζό­με­νοι για τις θέσεις εργα­σί­ας και την ενιαία λει­τουρ­γία της

«Η κυβέρ­νη­ση απο­κά­λυ­ψε και επί­ση­μα τις προ­θέ­σεις για το πώς θα υλο­ποι­ή­σει το σχέ­διο κλει­σί­μα­τος της ΛΑΡΚΟ. Ενα σχέ­διο που φέρει τη σφρα­γί­δα τόσο της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ όσο και των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιό­τε­ρα του ΠΑΣΟΚ, που στό­χο, πάντα, είχαν να παρα­δώ­σουν τη ΛΑΡΚΟ στους μονο­πω­λια­κούς ομί­λους. Σήμε­ρα, ικα­νο­ποιώ­ντας και τις απαι­τή­σεις των επεν­δυ­τών — επι­χει­ρη­μα­τιών, ξετυ­λί­γει το κου­βά­ρι των αντερ­γα­τι­κών μέτρων, που στο­χεύ­ει στην παρά­δο­ση της ΛΑΡΚΟ χωρίς τους εργά­τες της στους επί­δο­ξους αγο­ρα­στές. Δηλα­δή, να παρα­δο­θεί χωρίς αυτούς που χρό­νια τώρα παρά­γουν τον πλού­το, τον οποίο νέμο­νται οι εκμε­ταλ­λευ­τές τους, που έχουν σακα­τευ­τεί από “ατυ­χή­μα­τα” και επαγ­γελ­μα­τι­κές ασθέ­νειες, που έχουν χάσει ακό­μα και τη ζωή τους στον αγώ­να για το μεροκάματο.

Ομως, οι απαι­τή­σεις κυβέρ­νη­σης και επι­χει­ρη­μα­τιών δεν στα­μα­τούν σ’ αυτό. Προ­χω­ρούν και στο διώ­ξι­μο όσων εργαζομένων

Αυτά τα μαντά­τα έχουν ξεση­κώ­σει τόσο τους εργα­ζό­με­νους όσο και συνο­λι­κό­τε­ρα τον λαό των περιο­χών που δρα­στη­ριο­ποιεί­ται η ΛΑΡΚΟ και δικαιο­λο­γη­μέ­να οι εργα­ζό­με­νοι επι­στρέ­φουν στην κυβέρ­νη­ση το σχέ­διό της, ως απο­λύ­τως απαράδεκτο.

Μπρο­στά σε αυτές τις εξε­λί­ξεις το ΚΚΕ στέ­κε­ται με όλες του τις δυνά­μεις στο πλάι των εργα­ζο­μέ­νων και στον αγώ­να τους, όπως άλλω­στε έκα­νε πάντα. Προ­ϋ­πό­θε­ση, ωστό­σο, για την πλή­ρη και ολο­κλη­ρω­μέ­νη ανά­πτυ­ξη της ΛΑΡΚΟ είναι η αξιο­ποί­η­ση των μεταλ­λευ­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων σε όφε­λος του λαού. Σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση αξιο­ποί­η­σης των δυνα­το­τή­των της ΛΑΡΚΟ μπο­ρεί να δια­σφα­λι­στούν τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, με ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δουλειάς.

Η κυβέρ­νη­ση να πάρει πίσω το τελε­σί­γρα­φο για κλεί­σι­μο και απο­λύ­σεις εργα­ζο­μέ­νων της ΛΑΡΚΟ και άμε­σα:Να δια­σφα­λι­στεί η ενιαία και συνο­λι­κή παρα­γω­γι­κή λει­τουρ­γία της ΛΑΡΚΟ. Να υπάρ­ξει σχέ­διο και χρο­νο­διά­γραμ­μα επι­σκευ­ής, εκσυγ­χρο­νι­σμού, αύξη­σης της παρα­γω­γής σε ένα ασφα­λές περι­βάλ­λον για τους εργαζόμενους.

Να δια­σφα­λι­στούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Να δια­σφα­λι­στεί η κατα­βο­λή του μόχθου των εργα­ζο­μέ­νων στο 100%».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο