Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ξεσπιτώνουν οικογένειες σε Τούμπα και Καλαμαριά — Παρέμβαση Σωματείων και Φορεών

Με πολύ­μορ­φες παρεμ­βά­σεις και κινη­το­ποι­ή­σεις Σωμα­τεία και φορείς του λαϊ­κού κινή­μα­τος δίνουν τη μάχη για να μη μεί­νει καμία εργα­τι­κή — λαϊ­κή οικο­γέ­νεια χωρίς σπί­τι, ρεύ­μα και νερό.

Στο πλαί­σιο αυτό, το πρωί πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε συνέ­ντευ­ξη Τύπου, στην Καλα­μα­ριά, έξω από το σπί­τι οικο­γέ­νειας που το σπί­τι της βγαί­νει σε πλειστηριασμό.

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα πλη­θαί­νουν οι περι­πτώ­σεις λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών που αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους, ως απο­τέ­λε­σμα της ακρί­βειας που χτυ­πά­ει το εισό­δη­μά τους. Οι τρά­πε­ζες έχουν ξεσα­λώ­σει σε βάρος της λαϊ­κής κατοι­κί­ας, πλει­στη­ριά­ζο­ντας για χρέη που αδυ­να­τούν να απο­πλη­ρώ­σουν. Θύμα­τα αυτής της κατά­στα­σης είναι δύο μέλη του Συν­δι­κά­του Εργα­ζο­μέ­νων Του­ρι­στι­κών Επι­σι­τι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΣΕΤΕΠΕ) που οι οικο­γέ­νειές τους βρί­σκο­νται μπρο­στά στον κίν­δυ­νο να χάσουν τα σπί­τια τους.

Η μία περί­πτω­ση αφο­ρά σε 4μελή οικο­γέ­νεια στην Κάτω Τού­μπα Θεσ­σα­λο­νί­κης με γονείς με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας και μακρο­χρό­νια άνερ­γους, με μόνο εισό­δη­μα το επί­δο­μα ΚΕΑ των 300 ευρώ, που το σπί­τι της πλει­στη­ριά­ζε­ται για χρέη προς τρά­πε­ζα. Η άλλη περί­πτω­ση, όπου έγι­νε η συνέ­ντευ­ξη Τύπου, αφο­ρά οικο­γέ­νεια στην Καλα­μα­ριά, που το σπί­τι της βγαί­νει σε πλει­στη­ρια­σμό για 15.000 ευρώ χρέη προς το Δημό­σιο. Χρέη που συσ­σω­ρεύ­τη­καν λόγω αδυ­να­μί­ας πλη­ρω­μής εξαι­τί­ας της φορο­μπη­χτι­κής πολι­τι­κής των κυβερ­νή­σε­ων που ανα­γκά­ζουν πολ­λούς μικρο­ε­παγ­γελ­μα­τί­ες να μην μπο­ρούν να αντε­πε­ξέλ­θουν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους. Μάλι­στα οι δύο γονείς περι­μέ­νουν έναν χρό­νο να βγουν στη σύντα­ξη, χάνο­ντας το όποιο εισό­δη­μα θα μπο­ρού­σαν να έχουν, ώστε να αντα­πο­κρι­θούν στο δια­κα­νο­νι­σμό που είχαν χάνει για τα χρέη τους.

Στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου η Ελέ­νη Μαυ­ρο­πού­λου, πρό­ε­δρος της Ένω­σης Συλ­λό­γων Γονέ­ων Μαθη­τών Καλα­μα­ριάς, σημεί­ω­σε ότι «το περι­στα­τι­κό αυτό δεν είναι ούτε μεμο­νω­μέ­νο ούτε το πρώ­το. Είναι μέρος μιας επί­θε­σης σε όλα τα δικαιώ­μα­τά μας. Η κατά­στα­ση αυτή αλλά­ζει με την οργα­νω­μέ­νη πάλη. Κανέ­νας πλει­στη­ρια­σμός πρώ­της κατοι­κί­ας, κανέ­να σπί­τι χωρίς ρεύμα».

«Χτί­ζου­με ασπί­δα προ­στα­σί­ας μέσα από την κοι­νή δρά­ση και αλλη­λεγ­γύη» σημεί­ω­σε η εκπρό­σω­πος του Συλ­λό­γου Γυναι­κών Καλα­μα­ριάς, Έλε­να Ελευ­θε­ριά­δου και απαί­τη­σε «να απα­γο­ρευ­τούν οι πλει­στη­ρια­σμοί πρώ­της κατοι­κί­ας, χωρίς μεν και αλλά, χωρίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις και αστερίσκους».

Ο Αστέ­ρης Πανα­γιώ­του, μέλος του ΔΣ του Συν­δι­κά­του Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού, ανέ­δει­ξε ότι οι λαϊ­κές οικο­γέ­νειες αδυ­να­τούν να πλη­ρώ­σουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους λόγω των δυσβά­στα­χτων επι­το­κί­ων, των φόρων και της ακρί­βειας. Ενώ σημεί­ω­σε ότι οι περι­πτώ­σεις τους ξεχω­ρί­ζουν «για­τί ήρθαν σε επα­φή με το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα και υπήρ­ξε οργα­νω­μέ­νη συλ­λο­γι­κή απά­ντη­ση από τα σωμα­τεία και τους φορείς, δυνα­μώ­νο­ντας την ελπί­δα να ανα­τρα­πεί η κατά­στα­ση που έχει διαμορφωθεί».

Αποφεύχθηκε η διακοπή ρεύματος σε πολύτεκνη οικογένεια εκπαιδευτικών

Επί­σης, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε νέα μαζι­κή κινη­το­ποί­η­ση εκπαι­δευ­τι­κών, γονέ­ων, εργα­ζο­μέ­νων άλλων κλά­δων και συντα­ξιού­χων, έξω από τα γρα­φεία ιδιω­τι­κής εται­ρεί­ας, για την απο­τρο­πή δια­κο­πής ρεύ­μα­τος σε σπί­τι οικο­γέ­νειας εκπαι­δευ­τι­κών με 4 παι­διά, στην Καλαμαριά.

Κάτω από την απο­φα­σι­στι­κή κινη­το­ποί­η­ση των φορέ­ων της περιο­χής, η εται­ρεία που μέχρι τώρα πρό­βα­λε εξω­φρε­νι­κές απαι­τή­σεις και έδω­σε εντο­λή δια­κο­πής ρεύ­μα­τος, σήμε­ρα ανα­γκά­στη­κε να κάνει ευνοϊ­κό δια­κα­νο­νι­σμό ώστε να μπο­ρέ­σει η οικο­γέ­νεια να αντα­πο­κρι­θεί στην εξό­φλη­ση της οφειλής.

Πρό­κει­ται για μια οικο­γέ­νεια που παλεύ­ει να αντα­πο­κρι­θεί στις αυξη­μέ­νες καθη­με­ρι­νές της ανά­γκες, με 3 μαθη­τές, εκ των οποί­ων οι 2 έδι­ναν φέτος πανελ­λα­δι­κές εξετάσεις.

902.gr

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο