Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΓΕ: Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Συγκέ­ντρω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας σήμε­ρα Παρα­σκευή 25 Νοέμ­βρη, στις 5 μ.μ., στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας διορ­γα­νώ­νει η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας, με αφορ­μή την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Εξά­λει­ψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Σε ανα­κοί­νω­σή της η ΟΓΕ σημειώνει:

«Με αφορ­μή την επέ­τειο της Παγκό­σμιας Ημέ­ρας εξά­λει­ψης της βίας κατά των γυναι­κών, η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας απευ­θύ­νε­ται σε όλες τις γυναί­κες της βιο­πά­λης που οργί­ζε­στε με τη βία, την κακο­ποί­η­ση, τις δολο­φο­νί­ες παι­διών και γυναι­κών, που αγω­νιά­τε για τα παι­διά σας και τα παι­διά όλου του κόσμου μπρο­στά στα φρι­κια­στι­κά εγκλή­μα­τα που βγαί­νουν στο φως της δημο­σιό­τη­τας, που αισθά­νε­στε εγκλω­βι­σμέ­νες μέσα στις βίαιες και βάρ­βα­ρες συν­θή­κες ζωής και δου­λειάς, που σας εξου­θε­νώ­νουν και σας ξεζου­μί­ζουν καθημερινά.

Η σαπί­λα και η δυσω­δία που φέρ­νουν στην επι­φά­νεια οι απα­νω­τές απο­κα­λύ­ψεις περι­στα­τι­κών βίας σε βάρος γυναι­κών και παι­διών δεν απο­τε­λούν “μεμο­νω­μέ­νη και ακραία” συμπε­ρι­φο­ρά! Απο­τε­λούν την πιο ακραία και απο­κρου­στι­κή μορ­φή βίας. Όμως είναι ένα από τα πολ­λά πρό­σω­πα της, που βιώ­νου­με εμείς οι γυναί­κες του καθη­με­ρι­νού μόχθου, καθώς είμα­στε αντι­μέ­τω­πες με:

Την ανερ­γία, τη φτώ­χεια, τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, την προσφυγιά.

Τα ωρά­ρια – λάστι­χο, την κατάρ­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας, τη δου­λειά με ημε­ρο­μη­νία λήξης και χωρίς δικαιώ­μα­τα, την έλλει­ψη προ­στα­σί­ας της υγεί­ας και της μητρότητας

Τις ευθύ­νες και τις ανά­γκες των παι­διών, των ηλι­κιω­μέ­νων, των ΑμεΑ που φορ­τώ­νο­νται στις δικές μας πλά­τες, αφού λογί­ζο­νται ως “κόστος” για το κράτος

Την ανυ­παρ­ξία των ανα­γκαί­ων δομών και προ­γραμ­μά­των πρό­λη­ψης και προ­στα­σί­ας παι­διών και γυναικών.

Τους χιλιά­δες πλει­στη­ρια­σμούς λαϊ­κών σπι­τιών για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι αδη­φά­γοι τρα­πε­ζί­τες και τα funds.

Πάνω σε αυτό το έδα­φος γεν­νιού­νται και ανα­πα­ρά­γο­νται οι απο­κρου­στι­κές ιδέ­ες, αξί­ες και συμπε­ρι­φο­ρές που υπο­τι­μούν την προ­σω­πι­κό­τη­τα και απα­ξιώ­νουν την ανθρώ­πι­νη ζωή, που αντι­με­τω­πί­ζουν τη γυναί­κα και το παι­δί ως “ιδιο­κτη­σία”. Στην αρέ­να της εκμε­ταλ­λευ­τι­κής κοι­νω­νί­ας το γυναι­κείο σώμα και η σεξουα­λι­κό­τη­τα μετα­τρέ­πε­ται σε εμπό­ρευ­μα προς αγο­ρα­πω­λη­σία, νομι­μο­ποιώ­ντας την εκπόρ­νευ­ση των νέων γυναι­κών με νέες μορφές!

Σε αυτό το βούρ­κο “ξεφυ­τρώ­νουν” οι δρά­στες-τέρα­τα, θεριεύ­ει η ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή βία, τα κυκλώ­μα­τα trafficking και μαστρο­πεί­ας με θύμα­τα κυρί­ως γυναί­κες και παι­διά, “ξεπη­δούν” νέες μορ­φές βίας, όπως η λεγό­με­νη εκδι­κη­τι­κή πορ­νο­γρα­φία και η δια­δι­κτυα­κή σεξουα­λι­κή παρε­νό­χλη­ση και καταδίωξη.

PDF Logo

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΓΕ για την Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης-της βίας κατά των γυναικών ^25.11.22^

Φωτίζουμε τη ρίζα τους που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας. 

Δεν συμ­βι­βα­ζό­μα­στε η προ­στα­σία των κακο­ποι­η­μέ­νων γυναι­κών και παι­διών να βρί­σκε­ται στα χέρια επι­χει­ρη­μα­τιών, ΜΚΟ, εκκλη­σια­στι­κών δομών και δια­φό­ρων “φιλάν­θρω­πων”.
 Δεν ανε­χό­μα­στε να που­λά­νε στα τηλε-παρά­θυ­ρα τον ανθρώ­πι­νο πόνο και να κρύ­βουν τις πραγ­μα­τι­κές οικο­νο­μι­κές και κοι­νω­νι­κές αιτί­ες πίσω από τα φρι­κια­στι­κά εγκλήματα
Αντι­πα­λεύ­ου­με τη σημε­ρι­νή βάρ­βα­ρη πραγματικότητα:

Της τερά­στιας έλλει­ψης δημό­σιων και δωρε­άν δομών και υπη­ρε­σιών στή­ρι­ξης κακο­ποι­η­μέ­νων γυναι­κών και παρα­με­λη­μέ­νων παι­διών, της υπο­στε­λέ­χω­σής τους με εργα­ζό­με­νους και ευρω­παϊ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση με ημε­ρο­μη­νία λήξης.

Της αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας και αδια­φο­ρί­ας στις σχε­τι­κές καταγ­γε­λί­ες των κακο­ποι­η­μέ­νων γυναι­κών, των μακρο­χρό­νιων και πολυ­δά­πα­νων νομι­κών δια­δι­κα­σιών, των ελλεί­ψε­ων σε ιατρο­δι­κα­στι­κές υπη­ρε­σί­ες και σε εισαγ­γε­λείς για την ενδο­οι­κο­γε­νεια­κή βία

Των τρα­γι­κών ελλεί­ψε­ων σε μέτρα πρό­λη­ψης της βίας, ιδιαί­τε­ρα στις σχο­λι­κές μονά­δες που οι ανά­γκες καλύ­πτο­νται από ελά­χι­στους, περι­πλα­νώ­με­νους ψυχο­λό­γους, κοι­νω­νι­κούς λει­τουρ­γούς, η πλειο­ψη­φία τους αναπληρωτές

Των απα­ρά­δε­κτων συν­θη­κών δια­βί­ω­σης των απρο­στά­τευ­των παι­διών, που λόγω έλλει­ψης σε δημό­σιες δομές παι­δι­κής προ­στα­σί­ας, κατα­λή­γουν για μήνες να φιλο­ξε­νού­νται σε παι­δια­τρι­κά νοσοκομεία

Της λογι­κής της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης, όπως και των προη­γού­με­νων, που για να απο­ποι­η­θούν τις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες τους για τις ελλεί­ψεις σε δημό­σιες δομές παι­δι­κής προ­στα­σί­ας, προ­ω­θούν την ανα­δο­χή ως επάγ­γελ­μα, καταρ­γώ­ντας κάθε επι­στη­μο­νι­κό, κοι­νω­νι­κό κριτήριο.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης. 

Ασπί­δα προ­στα­σί­ας για εμάς και τα παι­διά μας είναι η συλ­λο­γι­κή, οργα­νω­μέ­νη πάλη για τη γυναι­κεία ισο­τι­μία και τη χει­ρα­φέ­τη­ση, για την κάλυ­ψη όλων των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας στην εργα­σία, στην προ­στα­σία της μητρό­τη­τας και των παι­διών, στον δημιουρ­γι­κό ελεύ­θε­ρο χρό­νο. Είναι η πάλη ενά­ντια στους εκμε­ταλ­λευ­τές του μόχθου μας, τους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και τις κυβερ­νή­σεις που τους υπη­ρε­τούν, υλο­ποιώ­ντας την πολι­τι­κή Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και ΝΑΤΟ που τσα­κί­ζει τη ζωή μας και ανα­πα­ρά­γει τη βία σε κάθε πλευ­ρά της καθη­με­ρι­νό­τη­τάς μας.

Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή να αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες. 

Η ΟΓΕ σε καλεί να ενώ­σου­με τις δυνά­μεις μας και να διεκδικήσουμε:

Στα­θε­ρή δου­λειά με αξιο­πρε­πείς μισθούς, κατο­χυ­ρω­μέ­νους από Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, πλή­ρη εργα­σια­κά και ασφα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα, μέτρα προ­στα­σί­ας του γυναι­κεί­ου οργα­νι­σμού και της μητρό­τη­τας, για να μπο­ρέ­σου­με οι γυναί­κες να στα­θού­με με αξιο­πρέ­πεια στα πόδια μας και να πάρου­με τη ζωή στα χέρια μας.

Μέτρα στή­ρι­ξης των εργα­ζό­με­νων, των άνερ­γων γυναι­κών, των γυναι­κών από μονο­γο­νεϊ­κές και πολύ­τε­κνες οικο­γέ­νειες, επί­δο­μα ανερ­γί­ας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Εκτε­τα­μέ­νο δίκτυο δημό­σιων και δωρε­άν κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών και υπο­δο­μών για την ολό­πλευ­ρη προ­στα­σία των γυναι­κών και των παι­διών από τη βία, ιδιαί­τε­ρα των απρο­στά­τευ­των, στε­λε­χω­μέ­νων με όλο το ανα­γκαίο μόνι­μο προ­σω­πι­κό όλων των ειδι­κο­τή­των, χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση και εμπλο­κή των ΜΚΟ.

Ενη­με­ρω­τι­κά προ­γράμ­μα­τα σε σχο­λεία και σχο­λές από επι­στη­μο­νι­κούς και κρα­τι­κούς φορείς για την πρόληψη».

Δεί­τε και ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ — ΟΓΕ
Ανα­κοί­νω­ση για την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Εξά­λει­ψης της βίας κατά των Γυναικών

Στον βούρκο της εκμεταλλευτικής κοινωνίας γεννιέται και θρέφεται η βία κατά των γυναικών

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο