Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οδηγίες σχετικά με το πόσιμο νερό, τους υδάτινους χώρους αναψυχής και τα υδάτινα λύματα την περίοδο της πανδημίας

Τις πρό­σφα­τες οδη­γί­ες του Κέντρου Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοση­μά­των (CDC) και του Γρα­φεί­ου Προ­στα­σί­ας Περι­βάλ­λο­ντος (EPA) των ΗΠΑ, σχε­τι­κά με το πόσι­μο νερό, τους υδά­τι­νους χώρους ανα­ψυ­χής και τα υδά­τι­να λύμα­τα την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας του SARS-CoV‑2, συνο­ψί­ζουν, ο καθη­γη­τής του Τμή­μα­τος Χημεί­ας του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών Νίκος Θωμαϊ­δης, σε συνερ­γα­σία με τους Ιωάν­νη Ντά­να­ση, Μαρία Γαβρια­το­πού­λου και Θάνο Δημό­που­λο (πρύ­τα­νη ΕΚΠΑ).

Μπο­ρεί ο ιός COVID-19 να μετα­δο­θεί μέσω του πόσι­μου νερού;

Ο ιός δεν έχει ανι­χνευ­θεί στο πόσι­μο νερό. Οι κλα­σι­κές μέθο­δοι φιλ­τρα­ρί­σμα­τος και απο­λύ­μαν­σης των υδά­των που χρη­σι­μο­ποιού­νται παγκο­σμί­ως στα συστή­μα­τα ύδρευ­σης είναι επαρ­κή για να απο­μα­κρύ­νουν ή να απε­νερ­γο­ποι­ή­σουν τον ιό.

Σε περί­πτω­ση που το νερό της βρύ­σης έχει χαρα­κτη­ρι­στεί ως μη πόσι­μο πόσο ασφα­λές είναι να πλέ­νου­με τα χέρια μας με αυτό;

Στις περισ­σό­τε­ρες περι­πτώ­σεις το πλύ­σι­μο των χεριών με αυτό το νερό και σαπού­νι κρί­νε­ται ασφα­λές. Επι­κοι­νω­νή­στε με τις τοπι­κές υγειο­νο­μι­κές αρχές για περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες. Σε περί­πτω­ση που δεν υπάρ­χει δια­θέ­σι­μο νερό και σαπού­νι χρη­σι­μο­ποιεί­στε αντι­ση­πτι­κό διά­λυ­μα με περιε­κτι­κό­τη­τα αιθα­νό­λης του­λά­χι­στον 60%.

Είναι το πόσι­μο νερό βρύ­σης ασφαλές;

Η EPA συνι­στά στους Αμε­ρι­κα­νούς να συνε­χί­σουν να χρη­σι­μο­ποιούν και να πίνουν νερό της βρύ­σης ως συνή­θως. Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) έχει δηλώ­σει ότι, «η παρου­σία του ιού COVID-19 δεν έχει ανι­χνευ­θεί στην παρο­χή πόσι­μου νερού και με βάση τα τρέ­χο­ντα στοι­χεία ο κίν­δυ­νος παρο­χής νερού είναι χαμη­λός.» Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με το CDC η νόσος COVID-19 θεω­ρεί­ται κυρί­ως ότι εξα­πλώ­νε­ται μετα­ξύ ατό­μων που βρί­σκο­νται σε στε­νή επα­φή μετα­ξύ τους.

Πρέ­πει να βρά­σω το πόσι­μο νερό μου;

Το βρα­στό νερό δεν απαι­τεί­ται ως προ­φύ­λα­ξη ένα­ντι του COVID-19.

Χρειά­ζε­ται να αγο­ρά­σω εμφια­λω­μέ­νο νερό ή να απο­θη­κεύ­σω πόσι­μο νερό;

Η EPA συνι­στά στους πολί­τες να συνε­χί­σουν να χρη­σι­μο­ποιούν και να πίνουν νερό της βρύ­σης ως συνή­θως. Προς το παρόν, δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι ο ιός SARS-CoV‑2 βρί­σκε­ται στην παρο­χή πόσι­μου νερού ή θα επη­ρε­ά­σει την αξιό­πι­στη παρο­χή νερού.

Μπο­ρεί ο ιός να ανι­χνευ­θεί στα κόπρανα;

Ο ιός COVID-19 έχει ανι­χνευ­θεί στα κόπρα­να ασθε­νών που έχουν νοσή­σει, αλλά ακό­μη δεν είναι ξεκά­θα­ρο αν μπο­ρεί να μετα­δο­θεί μέσω αυτής της οδού. Δεν υπάρ­χει κατα­γε­γραμ­μέ­νο περι­στα­τι­κό που να μολύν­θη­κε με αυτό τον τρό­πο μετά­δο­σης, και ο ακρι­βής κίν­δυ­νος μετά­δο­σης από ένα μολυ­σμέ­νο ασθε­νή σε ένα υγιή δεν έχει καθο­ρι­στεί. Με βάση δεδο­μέ­να από προη­γού­με­νες επι­δη­μί­ες από κορο­ναιούς, όπως ο SARS και ο MERS, ο κίν­δυ­νος αυτός θεω­ρεί­ται εξαι­ρε­τι­κά χαμηλός.

Μπο­ρεί ο ιός να μετα­δο­θεί από πισί­νες, spa, jacuzzi και χώρους υδά­τι­νης διασκέδασης;

Δεν υπάρ­χουν δεδο­μέ­να πως ο ιός μπο­ρεί να μετα­δο­θεί μέσω των ανω­τέ­ρω χώρων. Τα μέτρα λει­τουρ­γί­ας και συντή­ρη­σης αυτών των χώρων (με χλω­ρί­ω­ση, βρω­μί­ω­ση, υπε­ρο­ξεί­διο του υδρο­γό­νου) φαί­νε­ται πως απε­νερ­γο­ποιούν τον ιό. Επει­δή ο ιός δια­σπεί­ρε­ται ακό­μη στην κοι­νό­τη­τα είναι πολύ σημα­ντι­κό για τους ιδιο­κτή­τες και τους επι­σκέ­πτες αυτών των χώρων να ακο­λου­θούν τα ακό­λου­θα μέτρα ασφάλειας:

- Οι οδη­γί­ες των τοπι­κών και κρα­τι­κών φορέ­ων σχε­τι­κά με το χρό­νο και τρό­πο επα­να­λει­τουρ­γί­ας αυτών των χώρων πρέ­πει να τηρού­νται αυστηρά.

- Τα μέτρα κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης (από­στα­ση 1,5 μέτρο) και καλής υγιει­νής των χεριών πρέ­πει να τηρού­νται από επι­σκέ­πτες και εργαζόμενους.

- Προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί η ασφα­λής χρή­ση των χώρων οι ιδιο­κτή­τες οφεί­λουν να εφαρ­μό­ζουν όλα τα μέτρα που προ­βλέ­πο­νται σχε­τι­κά με τη συντή­ρη­ση, τον καθα­ρι­σμό και την απο­λύ­μαν­ση τους.

Μπο­ρεί ο ιός να μετα­δο­θεί μέσω των δικτύ­ων αποχέτευσης;

Ο ιός έχει ανευ­ρε­θεί σε μη επε­ξερ­γα­σμέ­να από­βλη­τα. Οι ερευ­νη­τές δε γνω­ρί­ζουν εάν ο ιός που ανευ­ρί­σκε­ται στα από­βλη­τα μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει νόσο εάν κάποιος εκτε­θεί σε αυτόν. Προς το παρόν δεν έχει κατα­γρα­φεί μετά­δο­ση του ιού με αυτό τον τρό­πο. Αυτή τη στιγ­μή θεω­ρεί­ται πως ο κίν­δυ­νος μετά­δο­σης του ιού είναι εξαι­ρε­τι­κά χαμη­λός για συστή­μα­τα απο­χέ­τευ­σης που συντη­ρού­νται με την ορθή και προ­βλε­πό­με­νη πρακτική.

Πρέ­πει οι εργα­ζό­με­νοι στο δίκτυο απο­χέ­τευ­σης που δια­χει­ρί­ζο­νται ρυπα­ρά λύμα­τα να λαμ­βά­νουν ειδι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας ένα­ντι του ιού;

Eως σήμε­ρα δεν υπάρ­χουν δεδο­μέ­να πως ο ιός μπο­ρεί να μετα­δο­θεί από μολυ­σμα­τι­κά από­βλη­τα. Τα μέτρα προ­στα­σί­ας που ήδη ελάμ­βα­ναν οι εργα­ζό­με­νοι κρί­νο­νται επαρ­κή για την προ­στα­σία τους. Τα μέτρα αυτά περι­λαμ­βά­νουν περιο­δι­κούς ελέγ­χους της ορθής λει­τουρ­γί­ας των εγκα­τα­στά­σε­ων, μέτρα υγιει­νής και κατάλ­λη­λα μέτρα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας. Δεν προ­τεί­νο­νται περαι­τέ­ρω μέτρα για τους συγκε­κρι­μέ­νους εργα­ζό­με­νους για την προ­φύ­λα­ξη τους από τον ιό SARS-CoV‑2.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο