Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΕΝΓΕ: Να εξασφαλιστούν όλα τα διαθέσιμα, ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια

Να επι­τευ­χθεί η εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη του πλη­θυ­σμού με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες και να εξα­σφα­λι­στούν όλα τα δια­θέ­σι­μα, ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά εμβό­λια και φάρ­μα­κα για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, απαι­τεί η ΟΕΝΓΕ, τονί­ζο­ντας πως «αγω­νι­ζό­μα­στε για να καταρ­γη­θεί η πατέ­ντα, η ιδιο­ποί­η­ση — ιδιο­κτη­σία των επι­στη­μο­νι­κών επι­τευγ­μά­των, της συλ­λο­γι­κής ανθρώ­πι­νης σκέ­ψης για τα κέρ­δη των λίγων. Για να είναι η υγεία, το φάρ­μα­κο, τα εμβό­λια κατο­χυ­ρω­μέ­να κοι­νω­νι­κά αγα­θά και όχι χρυ­σο­φό­ρα εμπορεύματα».

Σε ανα­κοί­νω­σή της σημειώνει:

«Είναι γεγο­νός αδιαμ­φι­σβή­τη­το ότι τα εμβό­λια κατά του SARS-CoV‑2 απο­τε­λούν μια πολύ σημα­ντι­κή εξέ­λι­ξη, η οποία αλλά­ζει ριζι­κά τους όρους της μάχης που δίνει η ανθρω­πό­τη­τα κατά της παν­δη­μί­ας. Αυτό δεν σημαί­νει ότι τα εμβό­λια από μόνα τους αρκούν για την ανα­χαί­τι­ση της παν­δη­μί­ας. Είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας άμε­σα η κυβέρ­νη­ση να προ­χω­ρή­σει σε μέτρα ουσια­στι­κής ενί­σχυ­σης και πραγ­μα­τι­κής θωρά­κι­σης του συστή­μα­τος Υγεί­ας με μόνι­μο προ­σω­πι­κό, εξο­πλι­σμό και σύγ­χρο­νες υπο­δο­μές, μέτρα προ­στα­σί­ας στο “θερ­μο­κή­πιο” του κορο­νοϊ­ού: Στους χώρους δου­λειάς, στα σχο­λεία, στα ΜΜΜ. Με δεδο­μέ­νη τη στα­δια­κή εξά­πλω­ση μεταλ­λαγ­μέ­νων στε­λε­χών του ιού με μεγα­λύ­τε­ρη μετα­δο­τι­κό­τη­τα, η γρή­γο­ρη ανο­σο­ποί­η­ση του γενι­κού πλη­θυ­σμού και η έγκαι­ρη επί­τευ­ξη «συλ­λο­γι­κής ανο­σί­ας» είναι επιβεβλημένη.

Ωστό­σο, την ώρα που η επι­δη­μία καλ­πά­ζει με πάνω από 106 εκα­τομ­μύ­ρια επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα και πάνω από 2,3 εκα­τομ­μύ­ρια νεκρούς, η έγκαι­ρη προ­μή­θεια του ανα­γκαί­ου αριθ­μού εμβο­λί­ων υπο­νο­μεύ­ε­ται από την υπο­τα­γή της παρα­γω­γής εμβο­λί­ων στην κερ­δο­φο­ρία των φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νιών, στις κόντρες μετα­ξύ των κρα­τών, τους εμπο­ρι­κούς πολέ­μους, την προ­νο­μια­κή μετα­χεί­ρι­ση ισχυ­ρών κρα­τών σε βάρος πιο αδύναμων.

Για μια ακό­μη φορά επι­βε­βαιώ­νε­ται με τρα­γι­κό τρό­πο η τερά­στια αντί­φα­ση της επο­χής μας: Από τη μία η αλμα­τώ­δης ανά­πτυ­ξη της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, απο­τέ­λε­σμα της συλ­λο­γι­κής ανθρώ­πι­νης δρα­στη­ριό­τη­τας και από την άλλη η ιδιο­ποί­η­ση και ο σφε­τε­ρι­σμός αυτών των επι­τευγ­μά­των για να αυξά­νο­νται τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σε βάρος της υγεί­ας και της ζωής μας.

Είναι μέγι­στη υπο­κρι­σία όλων εκεί­νων που ανα­κά­λυ­ψαν ξαφ­νι­κά την “ασυ­δο­σία των πολυ­ε­θνι­κών του Φαρ­μά­κου”, “την ανή­θι­κη στά­ση τους” που “βάζουν τα κέρ­δη τους πάνω από την υγεία των λαών”.

Της ΕΕ, των κυβερ­νή­σε­ων όλων των απο­χρώ­σε­ων που στή­ρι­ξαν και στη­ρί­ζουν την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Υγεί­ας και του Φαρ­μά­κου, χρη­μα­το­δο­τούν με ζεστό κρα­τι­κό χρή­μα που προ­έρ­χε­ται από τις τσέ­πες των λαών τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες, ψηφί­ζουν δεκά­δες νόμους για να εξα­σφα­λί­σουν τα κέρ­δη τους, με ακρο­γω­νιαίο λίθο την πατέντα.

Η ΟΕΝΓΕ, εκπρο­σω­πώ­ντας τους μαχό­με­νους για­τρούς του Δημό­σιου Συστή­μα­τος Υγεί­ας που σηκώ­νει όλο το βάρος της παν­δη­μί­ας, απαι­τεί να επι­τευ­χθεί η εμβο­λια­στι­κή κάλυ­ψη του πλη­θυ­σμού με γρή­γο­ρες δια­δι­κα­σί­ες και να εξα­σφα­λι­στούν όλα τα δια­θέ­σι­μα, ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά εμβό­λια και φάρ­μα­κα για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Αγω­νι­ζό­μα­στε για να καταρ­γη­θεί η πατέ­ντα, η ιδιο­ποί­η­ση — ιδιο­κτη­σία των επι­στη­μο­νι­κών επι­τευγ­μά­των, της συλ­λο­γι­κής ανθρώ­πι­νης σκέ­ψης για τα κέρ­δη των λίγων. Για να είναι η Υγεία, το Φάρ­μα­κο, τα εμβό­λια κατο­χυ­ρω­μέ­να κοι­νω­νι­κά αγα­θά και όχι χρυ­σο­φό­ρα εμπορεύματα.

“Δεν υπάρ­χει πατέ­ντα. Μπο­ρείς να πατε­ντά­ρεις τον Ήλιο;”

Τζό­νας Σόλκ, Αμε­ρι­κα­νός ιολό­γος ανα­κά­λυ­ψε το πρώ­το εμβό­λιο κατά της πολιομυελίτιδας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο