Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Ένας αριθμός-ρεκόρ 45 εκατομμυρίων κατοίκων στη Νότια Αφρική είναι αντιμέτωπος με την πείνα

Σαρά­ντα-πέντε εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι στη νότια Αφρι­κή –αριθ­μός χωρίς προηγούμενο–έχουν επεί­γου­σα ανά­γκη βοή­θειας σε τρό­φι­μα εξαι­τί­ας της ξηρα­σί­ας, των πλημ­μυ­ρών και της οικο­νο­μι­κής δυσπρα­γί­ας, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Παγκό­σμιο Επι­σι­τι­στι­κό Πρό­γραμ­μα (WFP) του ΟΗΕ.

“Η κρί­ση πεί­νας βρί­σκε­ται σε επί­πε­δο που δεν έχου­με ξανα­δεί στο παρελ­θόν και τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι πρό­κει­ται να επι­δει­νω­θεί”, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η περι­φε­ρεια­κή διευ­θύ­ντρια της οργά­νω­σης Λόλα Κάστρο.

Η υπη­ρε­σία προει­δο­ποί­η­σε ότι έχει εξα­σφα­λί­σει μόνο 205 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια (184 εκατ ευρώ) από τα απαι­τού­με­να 489 εκατ δολάρια.

“Αν δεν λάβου­με την απα­ραί­τη­τη χρη­μα­το­δό­τη­ση, δεν θα έχου­με επι­λο­γή άλλη από το να βοη­θά­με λιγό­τε­ρους ή εκεί­νους που έχουν μεγα­λύ­τε­ρη ανά­γκη, με λιγό­τε­ρα χρή­μα­τα”, πρό­σθε­σε η ίδια.

“Η ετή­σια περί­ο­δος των κυκλώ­νων έχει ξεκι­νή­σει και απλά δεν έχου­με την πολυ­τέ­λεια για επα­νά­λη­ψη της κατα­στρο­φής που προ­κλή­θη­κε από τις χωρίς προη­γού­με­νο καται­γί­δες τον περα­σμέ­νο χρόνο”.

Περισ­σό­τε­ρο έχουν πλη­γεί το Λεσό­το, η Μαδα­γα­σκά­ρη, το Μαλά­ουι, η Μοζαμ­βί­κη, η Ναμί­μπια, η Ζάμπια, η Ζιμπά­μπουε και το Εσουα­τί­νι (πρώ­ην Σουαζιλάνδη).

Σχε­δόν ο μισός πλη­θυ­σμός από τα 15 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους της Ζιμπά­μπουε ζει σε καθε­στώς χρό­νιας δια­τρο­φι­κής ανα­σφά­λειας –περί­που 2,2 εκατ. στις αστι­κές περιο­χές και πέντε εκατ. στην ύπαι­θρο, σύμ­φω­να με στοι­χεία του ΟΗΕ.

Το 20% του πλη­θυ­σμού στο Λεσό­το, που έχει πλη­γεί από την ξηρα­σία, και το 10% των κατοί­κων της Ναμί­μπιας έχουν δια­τρο­φι­κή ανασφάλεια.

Περισ­σό­τε­ρο πλήτ­το­νται οι γυναί­κες και τα παιδιά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο