Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Για 30η χρονιά καταδικάζει το εμπάργκο κατά της Κούβας με συντριπτική πλειοψηφία

Για τρια­κο­στή συνε­χή χρο­νιά, η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ κατα­δι­κά­ζει τον απο­κλει­σμό των ΗΠΑ κατά της Κού­βας με ψήφους 185 ένα­ντι 2.

Πιο συγκε­κρι­μέ­να, στην ψηφο­φο­ρία που διε­ξή­χθη σήμε­ρα, 185 κρά­τη ψήφι­σαν υπέρ του Κου­βα­νι­κού ψηφί­σμα­τος που ζητά την κατάρ­γη­ση του εμπάρ­γκο. Κατά ψήφι­σαν οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ, ενώ η Βρα­ζι­λία και η Ουκρα­νία απείχαν.

Οι ομι­λη­τές της ειδι­κής συνε­δρί­α­σης της ΓΣ κατα­δί­κα­σαν απε­ρί­φρα­στα τον οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό της Κού­βας, όπως επί­σης και την από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ να δια­τη­ρή­σουν την Κού­βα στην «λίστα των κρα­τών που στη­ρί­ζουν την τρομοκρατία».

Κλεί­νο­ντας την ομι­λία του, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Κού­βας Μπρού­νο Ροντρί­γκες σημεί­ω­σε: «Αφή­στε την Κού­βα να ζήσει ειρη­νι­κά. Η Κού­βα θα ήταν καλύ­τε­ρα χωρίς τον απο­κλει­σμό. Κάθε οικο­γέ­νεια στην Κού­βα να ήταν καλύ­τε­ρα χωρίς το εμπάρ­γκο. Οι ίδιες οι ΗΠΑ θα ήταν καλύ­τε­ρα χωρίς αυτό».

Αθήνα: Διαμαρτυρία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου στην αμερικανική πρεσβεία

Παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας ενά­ντια στον άδι­κο απο­κλει­σμό της Κού­βας οργά­νω­σε σήμε­ρα, ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης, με αφορ­μή και τη νέα συζή­τη­ση του θέμα­τος στον ΟΗΕ.

Μετα­ξύ άλλων οι συγκε­ντρω­μέ­νοι κατήγ­γει­λαν την παρά­βλε­ψη δεκά­δων απο­φά­σε­ων που έχουν ληφθεί στον Οργα­νι­σμό υπέρ του άμε­σου τερ­μα­τι­σμού του απο­κλει­σμού, τις οποί­ες ΗΠΑ και σύμ­μα­χοί τους «κου­ρε­λιά­ζουν» προκλητικά.

Μιλώ­ντας στους συγκε­ντρω­μέ­νους, ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου Νίκος Καραν­δρέ­ας κατήγ­γει­λε ότι στό­χος του παρα­τε­τα­μέ­νου οικο­νο­μι­κού στραγ­γα­λι­σμού της Κού­βας είναι να εξα­φα­νι­στεί ένα μικρό κρά­τος που έχει δια­λέ­ξει έναν άλλο δρό­μο ανά­πτυ­ξης, ανε­ξαρ­τη­σί­ας, εθνι­κής κυριαρ­χί­ας. Δικός μας στό­χος, πρό­σθε­σε, είναι να συνε­χί­σου­με να στη­ρί­ζου­με τον κου­βα­νι­κό λαό στη γιγά­ντια προ­σπά­θεια που κάνει για την υπε­ρά­σπι­ση της πατρί­δας του.

Στην παρά­στα­ση συμ­με­τεί­χε και η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή Διε­θνούς Δημο­κρα­τι­κής Αλλη­λεγ­γύ­ης (ΕΕΔΔΑ).

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο