Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Δύο χρόνια μετά το θάνατο του Αϊλάν χιλιάδες πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη

Δύο χρό­νια συμπλη­ρώ­νο­νται σήμε­ρα από τον θάνα­το του Αϊλάν Κούρ­ντι, του τρί­χρο­νου Σύρου αγο­ριού το πτώ­μα του οποί­ου ξεβρά­στη­κε στις ακτές της Τουρ­κί­ας, προ­σελ­κύ­ο­ντας την προ­σο­χή της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας στην τύχη των εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων προ­σφύ­γων. Έκτο­τε του­λά­χι­στον 8.500 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προ­σπά­θειά τους να δια­σχί­σουν τη Μεσό­γειο και να φτά­σουν στην Ευρώπη.

Σύμ­φω­να με τα τελευ­ταία στοι­χεία της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα (UNHCR), 4.337 άνθρω­ποι εκτι­μά­ται ότι έχουν πνι­γεί από τον Σεπτέμ­βριο του 2016 ως σήμε­ρα προ­σπα­θώ­ντας να φτά­σουν στις ακτές της Ευρώ­πης. Επι­πλέ­ον 4.185 άνθρω­ποι είχαν χάσει τη ζωή τους τους 12 προη­γού­με­νους μήνες, από την 1η Σεπτεμ­βρί­ου 2015 ως το τέλος Αυγού­στου 2016.

Τα στοι­χεία αυτά δόθη­καν στη δημο­σιό­τη­τα με την ευκαι­ρία της δεύ­τε­ρης επε­τεί­ου από τον θάνα­το του μικρού Αϊλάν, η ιστο­ρία του οποί­ου επέ­πνευ­σε τον αφγα­νι­κής κατα­γω­γής Χάλεντ Χοσεϊ­νί, συγ­γρα­φέα του γνω­στού βιβλί­ου «Χαρ­τα­ε­τοί πάνω από την πόλη» που έχει μετα­φερ­θεί και στη μεγά­λη οθό­νη, να γρά­ψει ένα διήγημα.

Το διή­γη­μα αυτό με τίτλο «Προ­σευ­χή στη θάλασ­σα» ανα­φέ­ρε­ται σε έναν Σύρο πατέ­ρα και τον γιο του που είναι αντι­μέ­τω­ποι με ένα αβέ­βαιο ταξί­δι στη θάλασσα.

Η UNHCR επε­σή­μα­νε ότι αν και ο αριθ­μός των προ­σφύ­γων που φτά­νουν στην Ευρώ­πη έχει «μειω­θεί δρα­στι­κά» μετά τον θάνα­το του Αϊλάν, συνε­χί­ζο­νται τα επι­κίν­δυ­να θαλάσ­σια ταξί­δια, με απο­τέ­λε­σμα χιλιά­δες πρό­σφυ­γες να πνίγονται.

Η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ κάλε­σε τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να ανα­λά­βει δρά­ση ώστε να απο­φευ­χθούν νέες τρα­γω­δί­ες, επι­ση­μαί­νο­ντας σε ανα­κοί­νω­σή της ότι αν εξα­κο­λου­θή­σουν να είναι κακές οι συν­θή­κες σε χώρες όπως η Συρία, οι άνθρω­ποι «θα συνε­χί­σουν να παί­ζουν κορώ­να-γράμ­μα­τα τη ζωή τους».

«Πολ­λά από τα παι­διά που προ­σπα­θούν να φτά­σουν στην Ευρώ­πη ταξι­δεύ­ουν μόνα τους, κάτι που καθι­στά το ταξί­δι ακό­μη πιο επι­κίν­δυ­νο και τρο­μα­κτι­κό», τονί­ζει η UNHCR. «Αυτό ισχύ­ει για το 92% των 13.700 παι­διών που έφτα­σαν στην Ιτα­λία μέσω θαλάσ­σης τους επτά πρώ­τους μήνες του 2017», τονίζει.

Σύμ­φω­να με τον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Μετα­νά­στευ­σης (ΙΟΜ), περισ­σό­τε­ροι από 120.000 άνθρω­ποι έχουν φτά­σει μέχρι στιγ­μής φέτος στην Ευρώ­πη μέσω θαλάσ­σης, με το 82% εξ αυτών να ξεκι­νούν από τη Λιβύη.

Είναι ο Ιμπε­ρια­λι­σμός, ηλίθιε!

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο