Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Επιμένουν οι ΗΠΑ στο εξοντωτικό εμπάργκο κατά της Κούβας

Οι ΗΠΑ θα ενα­ντιω­θούν στο ψήφι­σμα της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης υπέρ της άρσης του αμε­ρι­κα­νι­κού εμπάρ­γκο στην Κούβα

Η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ θα ενα­ντιω­θεί ξανά στην υιοθέτηση—η οποία κατα­γρά­φε­ται κάθε χρόνο—μιας από­φα­σης της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ η οποία κατα­δι­κά­ζει το εμπάρ­γκο που επι­βάλ­λει στην Κού­βα, αντί­θε­τα με πέρυ­σι, όταν η Ουά­σινγ­κτον είχε από­σχει από την ψηφο­φο­ρία, για πρώ­τη φορά το τελευ­ταίο τέταρ­το του αιώ­να, καθώς βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη η δια­δι­κα­σία εξο­μά­λυν­σης των διμε­ρών σχέσεων.

Ο δημο­κρα­τι­κός γερου­σια­στής Πάτρικ Λίχι ηγή­θη­κε μιας ομά­δας 10 μελών της Γερου­σί­ας που προ­έ­τρε­ψε χθες Τρί­τη την αμε­ρι­κα­νι­κή διπλω­μα­τι­κή αντι­προ­σω­πεία να από­σχει από την ψηφοφορία.

Όμως η πρε­σβεύ­τρια των ΗΠΑ στα Ηνω­μέ­να Έθνη, η Νίκι Χέι­λι, θα επι­λέ­ξει να ψηφί­σει «όχι» όταν θα τεθεί το κεί­με­νο σε ψηφο­φο­ρία σήμε­ρα Τετάρ­τη στη ΓΣ, τόνι­σε η εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ Χέδερ Νάουερτ.

«Παρα­δο­σια­κά ψηφί­ζου­με ενα­ντί­ον αυτής της από­φα­σης. Την περα­σμέ­νη χρο­νιά, οι ΗΠΑ απεί­χαν», ενώ πλη­σί­α­ζε το τέλος της θητεί­ας του δημο­κρα­τι­κού προ­έ­δρου Μπα­ράκ Ομπά­μα, υπεν­θύ­μι­σε η εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας ανα­φε­ρό­με­νη σε μια δια­δι­κα­σία που επα­να­λαμ­βά­νε­ται για 26 χρό­νια στη ΓΣ του ΟΗΕ και τις περισ­σό­τε­ρες φορές ανα­δει­κνύ­ει τη διε­θνή απο­μό­νω­ση της Ουά­σινγ­κτον στο ζήτημα.

Η πρε­σβεύ­τρια Χέι­λι «θα αντι­στρέ­ψει την απο­χή της περα­σμέ­νης χρο­νιάς και θα ψηφί­σει ενα­ντί­ον της από­φα­σης φέτος», συνέ­χι­σε η Νάουερτ.

Η από­φα­ση που ανα­μέ­νε­ται να υιο­θε­τη­θεί σήμε­ρα δεν έχει δεσμευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα, αλλά έχει πολι­τι­κό βάρος. Πέρυ­σι υιο­θε­τή­θη­κε με 191 ψήφους στην Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των 193 μελών, καθώς το Ισρα­ήλ, μιμού­με­νο τις ΗΠΑ, απείχε.

Συντρι­πτι­κό αίτη­μα κατά του απο­κλει­σμού – Την 1η του Νοέμ­βρη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ το ψήφι­σμα της Κού­βας κατά των ΗΠΑ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο