Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης καταγράφηκε το 2017

Η παγκό­σμια παρα­γω­γή κοκα­ΐ­νης έφτα­σε σε νέο ιστο­ρι­κό υψη­λό, σχε­δόν τους 2.000 τόνους, το 2017, ενώ αντί­θε­τα άνευ προη­γου­μέ­νου είναι η μεί­ω­ση παρα­γω­γής οπί­ου, ανα­φέ­ρει το Γρα­φείο του ΟΗΕ για τον Έλεγ­χο των Ναρ­κω­τι­κών και την Πρό­λη­ψη του Εγκλή­μα­τος (UNODC) στην ετή­σια έκθε­σή του που δημο­σιεύ­θη­κε σήμε­ρα, Παγκό­σμια Ημέ­ρα Κατά των Ναρκωτικών.

Με 1.976 τόνους η παρα­γω­γή κοκα­ΐ­νης σημεί­ω­σε αύξη­ση κατά 25% σε σχέ­ση με το 2016, χρο­νιά κατά την οποία είχε σημειώ­σει αύξη­ση κατά ένα τέταρ­το, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις του UNODC.

Η τύχη της κοκα­ΐ­νης, που απορ­ρο­φά­ται κυρί­ως από τις αγο­ρές της Βόρειας Αμε­ρι­κής και της Ευρώ­πης, συν­δέ­ε­ται κυρί­ως με την επέ­κτα­ση των καλ­λιερ­γειών και της ικα­νό­τη­τας παρα­γω­γής στην Κολομ­βία, υπο­γραμ­μί­ζει η υπηρεσία.

Στη χώρα αυτή, όπου παρά­γε­ται περί­που το 70% της κοκα­ΐ­νης παγκο­σμί­ως, οι επι­φά­νειες όπου καλ­λιερ­γού­νται φυτά κόκας αυξή­θη­καν κατά 17% το 2017, μια συνέ­πεια της ειρη­νευ­τι­κής συν­θή­κης που υπε­γρά­φη με τους Farc και η οποία επέ­τρε­ψε στις εγκλη­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις να επε­κτα­θούν σε περιο­χές που μέχρι πρό­τι­νος έλεγ­χαν οι αντάρτες.

Εξάλ­λου το UNODC καταγ­γέλ­λει «τη μεί­ω­ση των προ­σπα­θειών εξά­λει­ψης, γεγο­νός που δημιούρ­γη­σε την ιδέα ότι αυτή η καλ­λιέρ­γεια είναι σχε­τι­κά μικρού ρίσκου» στην Κολομβία.

Παράλ­λη­λα οι κατα­σχέ­σεις κοκα­ΐ­νης αυξή­θη­καν το 2017 και έφτα­σαν τους 1.275 τόνους, άνο­δος 13% σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη χρο­νιά, επε­σή­μα­νε το UNODC, το οποίο εξέ­φρα­σε την ικα­νο­ποί­η­σή του για την καλύ­τε­ρη διε­θνή συνερ­γα­σία στο θέμα.

Ωστό­σο 18,1 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι παγκο­σμί­ως εξα­κο­λου­θούν να κατα­να­λώ­νουν κοκα­ΐ­νη, κυρί­ως στις ΗΠΑ όπου το 2,1% του ενή­λι­κου πλη­θυ­σμού κάνει χρή­ση του ναρ­κω­τι­κού αυτού.

Συνθετικά οπιοειδή

Αντί­θε­τα η παρα­γω­γή οπί­ου έχει μειω­θεί για πρώ­τη φορά εδώ και δύο δεκα­ε­τί­ες, με μεί­ω­ση το 2018 κατά 25% στους 7.790 τόνους, απο­κα­λύ­πτει το UNODC.

Η μεί­ω­ση αυτή οφεί­λε­ται κυρί­ως στον περιο­ρι­σμό κατά 17% των εκτά­σε­ων στο Αφγα­νι­στάν όπου παρά­γε­ται περισ­σό­τε­ρο από το 80% του οπί­ου παγκοσμίως.

Η εξέ­λι­ξη αυτή οφεί­λε­ται εν μέρει στην ξηρα­σία που έπλη­ξε τη χώρα, αλλά και πιθα­νό­τα­τα στη μεί­ω­ση των τιμών «η οποία φαί­νε­ται να συν­δέ­ε­ται με την υπερ­πα­ρα­γω­γή των προη­γού­με­νων ετών» και η οποία «κατέ­στη­σε την καλ­λιέρ­γεια λιγό­τε­ρο προσοδοφόρα».

Ωστό­σο η μεί­ω­ση στην παρα­γω­γή οπί­ου είναι σχε­τι­κή καθώς παρα­τη­ρεί­ται έπει­τα από μια άνο­δο κατά 65% το 2017. Τότε είχε φτά­σει στο υψη­λό­τε­ρο επί­πε­δό της από τις αρχές της δεκα­ε­τί­ες του 2000, οπό­τε ξεκί­νη­σε να κρα­τά αρχεία το UNODC.

Παρά τη μεί­ω­ση η χρή­ση οπιοει­δών εξα­κο­λου­θεί να αυξά­νε­ται παγκο­σμί­ως εξαι­τί­ας της συνε­χούς αύξη­σης της κατα­νά­λω­σης συν­θε­τι­κών οπιοει­δών στη Βόρεια Αμε­ρι­κή και την Αφρι­κή, προει­δο­ποιεί το Γραφείο.

Στις ΗΠΑ ο αριθ­μός των θανά­των που συν­δέ­ο­νται με τη χρή­ση οπιοει­δών αυξή­θη­κε κατά 13% και ξεπέ­ρα­σε τους 47.000 το 2017, κατα­γρά­φο­ντας νέο ρεκόρ. Για την εξέ­λι­ξη αυτή ευθύ­νε­ται κυρί­ως η δημο­τι­κό­τη­τα της φεντα­νό­λης, ενός συν­θε­τι­κού οπιοει­δούς που είναι 50 φορές πιο ισχυ­ρό από την ηρω­ΐ­νη και το οποίο μπο­ρεί κανείς να προ­μη­θευ­τεί εύκο­λα με συντα­γή γιατρού.

Παράλ­λη­λα αυξά­νε­ται και η χρή­ση του τρα­μα­ντόλ στην Αφρι­κή, όπου οι κατα­σχέ­σεις αυτού του αναλ­γη­τι­κού έχουν δωδε­κα­πλα­σια­στεί σε διά­στη­μα επτά ετών για να φτά­σουν τους 125 τόνους.

Συνο­λι­κά περί­που 585.000 θάνα­τοι που συν­δέ­ο­νταν με τα ναρ­κω­τι­κά κατα­γρά­φη­καν το 2017 παγκο­σμί­ως, ένα­ντι 450.000 το 2015. Η αύξη­ση οφεί­λε­ται εν μέρει και στα καλύ­τε­ρα στα­τι­στι­κά στοι­χεία από χώρες όπως η Ινδία και η Νιγη­ρία, αν και σε αυτά δεν περι­λαμ­βά­νε­ται η Κίνα.

Συνο­λι­κά περισ­σό­τε­ρα από 270 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι παγκο­σμί­ως κατα­να­λώ­νουν ναρ­κω­τι­κά κάθε χρό­νο, με την κάν­να­βη να έχει το μερί­διο του λέο­ντα και 188 εκα­τομ­μύ­ρια χρή­στες, ανα­φέ­ρει το UNODC. Τα οπιοει­δή κατα­να­λώ­νο­νται από 53,4 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώπους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο