Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μικρών παιδιών και το διεθνές δίκαιο

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

 -Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει κυρώ­σει τη Σύμ­βα­ση για τα Δικαιώ­μα­τα του παιδιού.

Η υπη­ρε­σία Εσω­τε­ρι­κής Ασφά­λειας των ΗΠΑ από τον περα­σμέ­νο χρό­νο υιο­θέ­τη­σε την ιδέα να χωρί­ζο­νται τα παι­διά από τις οικο­γέ­νειές τους όταν εισέρ­χο­νται στην χώρα σαν μια μέθο­δο απο­τρο­πής των μετα­να­στών να κινού­νται προς στα σύνο­ρα των ΗΠΑ από το Μεξι­κό με σκο­πό να εισέλ­θουν στις ΗΠΑ. 

Τον περα­σμέ­νο μήνα, η διοί­κη­ση του Trump ανα­κοί­νω­σε μια πολι­τι­κή «μηδε­νι­κής ανο­χής» για την παρά­νο­μη διέ­λευ­ση των συνό­ρων, λέγο­ντας ότι θα αυξή­σει σημα­ντι­κά την ποι­νι­κή δίω­ξη των μετα­να­στών. Έστει­λε μάλι­στα και στρα­τιω­τι­κές μονά­δες για την φύλα­ξη των συνόρων.

ΟΗΕ: αυθαί­ρε­τη και παρά­νο­μη προ­σβο­λή της οικο­γε­νεια­κής ζωής και σοβα­ρή παρα­βί­α­ση των δικαιω­μά­των του παι­διού.

H πρακτι­κή της διοί­κη­σης του Τραμπ του δια­χω­ρι­σμού των παι­διών από τις οικο­γέ­νειες των μετα­να­στών που εισέρ­χο­νται στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες παρα­βιά­ζει τα δικαιώ­μα­τά τους και το διε­θνές δίκαιο” δηλώ­νει το Γρα­φείο για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα των Ηνω­μέ­νων Εθνών στην Γενεύη στις 5 Ιου­νί­ου 2018 , προ­τρέ­πο­ντας την άμε­ση δια­κο­πή αυτής της πρακτικής.

Αυτή η πρα­κτι­κή “συνι­στά αυθαί­ρε­τη και παρά­νο­μη προ­σβο­λή της οικο­γε­νεια­κής ζωής, και είναι μια σοβα­ρή παρα­βί­α­ση των δικαιω­μά­των του παι­διού» δηλώ­νει στους δημο­σιο­γρά­φους η Ravina Shamdasani, εκπρό­σω­πος του γρα­φεί­ου του Ύπα­του Αρμο­στή των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, που εδρεύ­ει στη Γενεύη. 

«Οι ΗΠΑ πρέ­πει αμέ­σως να στα­μα­τή­σουν αυτή την πρα­κτι­κή δια­χω­ρι­σμού των οικο­γε­νειών και να πάψουν να διώ­κουν ποι­νι­κά μιά παρά­βα­ση που είναι διοι­κη­τι­κό αδί­κη­μα — αυτό της παρά­νο­μης εισό­δου ή δια­μο­νής στις ΗΠΑ»τονίζει η Shamdasani.

ett-stort-antal-manniskor-gar

ΟΗΕ: προ­έ­χει η φρο­ντί­δα και η προ­στα­σία των παι­διών και όχι ο έλεγ­χος της μετα­νά­στευ­σης. “Τα παι­διά ποτέ δεν πρέ­πει να κρα­τού­νται επει­δή τα ίδια ή οι γονείς τους έχουν την ιδιό­τη­τα του μετανάστη”

Για τα Ηνω­μέ­να Έθνη, είναι θέμα μεγά­λης ανη­συ­χί­ας ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες «δίνουν προ­τε­ραιό­τη­τα στον έλεγ­χο της μετα­νά­στευ­σης αντί να δώσουν απο­τε­λε­σμα­τι­κή φρο­ντί­δα και προ­στα­σία των παι­διών των μετα­να­στών» κατά την Shamdasani.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν έχει κυρώ­σει τη Σύμ­βα­ση για τα Δικαιώ­μα­τα του παι­διού, τόνι­σε, αλλά η πρα­κτι­κή δια­χω­ρι­σμού και την κρά­τη­ση των παι­διών παρα­βιά­ζει τις υπο­χρε­ώ­σεις της σε άλλες διε­θνείς συμ­βά­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των που έχει υπογράψει”.

«Τα παι­διά ποτέ δεν πρέ­πει να κρα­τού­νται επει­δή οι ίδιοι ή οι γονείς τους έχουν την ιδιό­τη­τα του μετα­νά­στη. Η κρά­τη­ση δεν είναι ποτέ προς το συμ­φέ­ρον του παι­διού και απο­τε­λεί πάντα μια παρα­βί­α­ση των δικαιω­μά­των του παι­διού, συνέ­χι­σε, καλώ­ντας τις Αμε­ρι­κά­νι­κες Αρχές να υιο­θε­τή­σουν εναλ­λα­κτι­κές λύσεις”.

Nikki Haley: οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες πρω­το­στα­τούν σε όλο τον κόσμο με τις δρά­σεις τους, όπως με την παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θεια στις παγκό­σμιες συγκρού­σεις από οποιο­δή­πο­τε άλλο έθνος» (!)

Η Πρε­σβευ­τής των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στα Ηνω­μέ­να Έθνη Nikki Haley, έδει­ξε σαφώς την αμε­ρι­κα­νι­κή ενό­χλη­ση για την κατη­γο­ρία σε δήλω­ση που κυκλο­φό­ρη­σε λίγες ώρες αργότερα.

«Για άλλη μια φορά, τα Ηνω­μέ­να Έθνη δεί­χνουν την υπο­κρι­σία τους, ζητώ­ντας δικαιώ­μα­τα από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ενώ αγνο­ούν την κατα­πά­τη­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των από διά­φο­ρα μέλη του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των» δήλω­σε η Haley. «Ενώ το γρα­φείο του Ύπα­του Αρμο­στή, χωρίς γνώ­ση, επι­τέ­θη­κε λεκτι­κά στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες πρω­το­στα­τούν σε όλο τον κόσμο με τις δρά­σεις τους, όπως με την παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θεια στις παγκό­σμιες συγκρού­σεις από οποιο­δή­πο­τε άλλο έθνος».

Χωρίς να απα­ντά στην ουσία των κατη­γο­ριών η Haley συνέ­χι­σε: «Ούτε τα Ηνω­μέ­να Έθνη, ούτε κάποιος άλλος θα υπα­γο­ρεύ­σει πώς οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες θα υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα σύνο­ρά της» 

c20c5dd5-cf55-4db4-a900-100083ebe733

Τραμπ: Οι Δημο­κρα­τι­κοί φταί­νε

Η διοί­κη­ση του Τραμπ έχει χαρα­κτη­ρί­σει αυτή την πολι­τι­κή σαν αντι­με­τώ­πι­ση της παρά­νο­μης μετα­νά­στευ­σης, όμως πολ­λοί από τους κρα­τού­με­νους μετα­νά­στες — συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των οικο­γε­νειών που έχουν δια­λυ­θεί — προ­σέρ­χο­νται και ζητούν άσυ­λο στις επί­ση­μες συνο­ρια­κές δια­βά­σεις, που δεν είναι κάποια παρά­νο­μη είσοδος.

Στο Twitter, ο πρό­ε­δρος Τραμπ φαί­νε­ται να συμ­φω­νεί ότι η διά­λυ­ση των οικο­γε­νειών είναι λάθος, αλλά κατη­γο­ρεί τους Δημο­κρα­τι­κούς για την εφαρ­μο­γή του μέτρου, λέγο­ντας ότι η κακή νομο­θε­σία τους το προ­κά­λε­σε. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, κανέ­νας νόμος δεν απαι­τεί να χωρί­ζο­νται τα παι­διά από τις οικο­γέ­νειες, η πρα­κτι­κή αυτή άλλω­στε τέθη­κε σε εφαρ­μο­γή από την διοί­κη­ση του Τραμπ μόλις λίγους μήνες πριν.

Χίλια παι­διά χωρί­στη­καν από τους γονείς τους μέσα σε πέντε εβδομάδες

Η Ένω­ση Αστι­κών Ελευ­θε­ριών της Αμε­ρι­κής, A.C.L.U., υπο­λο­γί­ζει τον αριθ­μό των παι­διών ακό­μη και νηπί­ων που χωρί­στη­καν από την οικο­γέ­νειά τους σε 1000 μόνο τις τελευ­ταί­ες πέντε εβδο­μά­δες και προ­τί­θε­ται να κατα­θέ­σει αγω­γή για την δια­κο­πή αυτής της πολιτικής. 

Για να παρα­φρά­σω την Νίκι Χάλει . Οι ΗΠΑ πρω­το­στα­τούν με τις δρά­σεις τους σε όλες τις συγκρού­σεις σπέρ­νο­ντας θάνα­το και κατα­στρο­φή στους λαούς κατα­πα­τώ­ντας όλα τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα ιδιαί­τε­ρα των μικρών παιδιών.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο