Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Σ. Αραβία και Ισραήλ ανάμεσα στις χώρες που ευθύνονται για τον θάνατο παιδιών σε εμπόλεμες συγκρούσεις

Η στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία που υπό την ηγε­σία της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας πολε­μά στην Υεμέ­νη σκό­τω­σε ή τραυ­μά­τι­σε 729 παι­διά μέσα στο 2018, που αντι­στοι­χούν σχε­δόν στο μισό του συνο­λι­κού αριθ­μού των παι­διών θυμά­των του πολέ­μου, επι­σή­μα­νε χθες Παρα­σκευή στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες στην ετή­σια έκθε­ση του Οργα­νι­σμού που κατέ­τα­ξε για τρί­τη χρο­νιά τη Σαου­δι­κή Αρα­βία στην μαύ­ρη λίστα των κρα­τών και ενό­πλων οργα­νώ­σε­ων που παρα­βιά­ζουν τα δικαιώ­μα­τα των παι­διών σε ένο­πλες συγκρούσεις.

Ο Γκου­τέ­ρες επί­σης ανέ­φε­ρε ότι το περα­σμέ­νο έτος κατα­γρά­φη­κε ο μεγα­λύ­τε­ρος αριθ­μός Παλαι­στί­νιων παι­διών που σκο­τώ­θη­καν ή τραυ­μα­τί­στη­καν, μετά το 2014, κυρί­ως από ισραη­λι­νές δυνά­μεις, αν και κανέ­να από τα δύο μέρη της ισραη­λι­νο­πα­λαι­στι­νια­κής συρ­ρα­ξης δεν κατα­τά­χθη­κε στην μαύ­ρη λίστα που καταρ­τί­ζε­ται στην ετή­σια έκθε­ση, το κεί­με­νο της οποί­ας περι­ήλ­θε σε γνώ­ση του πρα­κτο­ρεί­ου Reuters.

Η έκθε­ση, η οποία δεν υπο­χρε­ώ­νει τις χώρες που συμπε­ρι­λαμ­βά­νει στη λίστα να ανα­λά­βουν δρά­ση, αλλά περισ­σό­τε­ρο εκθέ­τει τις εμπό­λε­μες πλευ­ρές σε συγκρού­σεις με την ελπί­δα να τις ωθή­σει να εφαρ­μό­σουν μέτρα για την προ­στα­σία παι­διών, αμφι­σβη­τεί­ται τα τελευ­ταία χρό­νια από διπλω­μά­τες που υπο­στη­ρί­ζουν ότι η Σαου­δι­κή Αρα­βία και το Ισρα­ήλ ασκούν πιέ­σεις σε μια προ­σπά­θεια να μεί­νουν εκτός της μαύ­ρης λίστας.

Η αντι­προ­σω­πεία του Ισρα­ήλ στον ΟΗΕ δεν ήταν άμε­σα δια­θέ­σι­μη για να σχο­λιά­σει την τελευ­ταία έκθε­ση. Το 2015, τα Ηνω­μέ­να Έθνη άφη­σαν εκτός λίστας το Ισρα­ήλ και την παλαι­στι­νια­κή ένο­πλη οργά­νω­ση Χαμάς, ενώ της είχαν συμπε­ρι­λά­βει σε προ­σχέ­διο της έκθε­σης, και περιο­ρί­στη­καν να επι­κρί­νουν το Ισρα­ήλ για τις στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις του το 2014. Το Ισρα­ήλ αρνή­θη­κε ότι άσκη­σε παρα­σκη­νια­κές πιέ­σεις ενά­ντια του τότε γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το θέμα.

Ο αντι­πρό­σω­πος της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας στα Ηνω­μέ­να Έθνη Αμπ­ντά­λα Αλ Μουα­λί­μι τόνι­σε ότι η έκθε­ση ανα­γνω­ρί­ζει βήμα­τα που έχουν γίνει από τη στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία για τη δια­φύ­λα­ξη παι­διών, σημειώ­νο­ντας ότι «η ζωή του κάθε παι­διού είναι ανε­κτί­μη­τη». Παράλ­λη­λα όμως αμφι­σβή­τη­σε τις πηγές και την ακρί­βεια της έκθε­σης, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας «υπερ­βο­λι­κούς» τους αριθ­μούς των θυμά­των παι­διών που καταγράφει.

Η σαου­δα­ρα­βι­κή συμ­μα­χία είχε προ­στε­θεί αρχι­κά στην μαύ­ρη λίστα του 2016, αλλά αμέ­σως μετά αφαι­ρέ­θη­κε από τον Μπαν για λόγους επα­νε­ξέ­τα­σης. Τότε, ο Μπαν είχε κατη­γο­ρή­σει το σου­νι­τι­κό Βασί­λειο ότι άσκη­σε «απα­ρά­δε­κτη» πίε­ση, έπει­τα από απο­κα­λύ­ψεις του Reuters ότι το Ριάντ απεί­λη­σε να περι­κό­ψει χρη­μα­το­δο­τή­σεις στα Ηνω­μέ­να Έθνη. Η Σαου­δι­κή Αρα­βία διέ­ψευ­σε ότι απεί­λη­σε τον τότε γενι­κό γραμματέα.

Μεγαλύτερος αριθμός παιδιών θυμάτων στο Αφγανιστάν

Σε μια προ­σπά­θεια να εκτο­νώ­σει την αντι­πα­ρά­θε­ση που περι­βά­λει την έκθε­ση, η μαύ­ρη λίστα που δημο­σιεύ­τη­κε το 2017 από τον Γκου­τέ­ρες χωρί­στη­κε σε δύο κατη­γο­ρί­ες. Η μία περι­λαμ­βά­νει τα εμπό­λε­μα μέρη που εφαρ­μό­ζουν μέτρα για την προ­στα­σία παι­διών και η άλλη κατη­γο­ρία που κατα­τάσ­σει τα μέρη που δεν το πράττουν.

Η μαύ­ρη λίστα που κατα­τέ­θη­κε χθες Παρα­σκευή στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, περιε­λάμ­βα­νε τη σαου­δα­ρα­βι­κή στρα­τιω­τι­κή συμ­μα­χία και τις δυνά­μεις της υεμε­νί­τι­κης κυβέρ­νη­σης στην πρώ­τη από τις δύο κατη­γο­ρί­ες και τους αντάρ­τες Χού­θι, τις παρα­στρα­τιω­τι­κές ομά­δες που υπο­στη­ρί­ζουν την κυβέρ­νη­ση της Υεμέ­νης, τις δυνά­μεις με την ονο­μα­σία «Ζώνη Ασφα­λεί­ας» και την Αλ Κάι­ντα στην αρα­βι­κή χερ­σό­νη­σο στη δεύτερη.

Η έκθε­ση του ΟΗΕ ανέ­φε­ρε ότι οι Χού­θι σκό­τω­σαν ή τραυ­μά­τι­σαν 398 παι­διά και οι δυνά­μεις της κυβέρ­νη­σης της Υεμέ­νης είναι υπεύ­θυ­νες για 58 παι­διά θύματα.

«Κατα­δι­κά­ζω τον αυξα­νό­με­νο αριθ­μό των παι­διών θυμά­των, που είναι συχνά απο­τέ­λε­σμα επι­θέ­σε­ων σε πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­νες περιο­χές και σε μη στρα­τιω­τι­κούς στό­χους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων σχο­λεί­ων και νοσο­κο­μεί­ων», υπο­γράμ­μι­σε ο Γκου­τέ­ρες στην έκθε­ση που συνέ­τα­ξε η Βιρ­τζί­νια Γκά­μπα, ειδι­κή εκπρό­σω­πος του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ για τα παι­διά που ζουν σε εμπό­λε­μες ζώνες και φέρει την υπο­γρα­φή του γενι­κού γραμματέα.

«Η αύξη­ση του αριθ­μού των παι­διών θυμά­των που απο­δί­δο­νται στις κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις και στη συμ­μα­χία και οι συνε­χι­ζό­με­νες δολο­φο­νί­ες και ακρω­τη­ρια­σμοί παι­διών από τη Λαϊ­κή Αντί­στα­ση είναι ολο­έ­να και πιο ανη­συ­χη­τι­κές», αναφέρεται.

Πέρυ­σι, η έκθε­ση επι­βε­βαί­ω­σε ότι 59 Παλαι­στί­νια παι­διά σκο­τώ­θη­καν — 56 από ισραη­λι­νές δυνά­μεις — και άλλα 2.756 τραυ­μα­τί­στη­καν, ενώ 6 Ισραη­λι­νά παι­διά τραυ­μα­τί­στη­καν. Η έκθε­ση δια­πί­στω­σε ότι οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις τραυ­μά­τι­σαν περί­που 2.674 παι­διά «στο πλαί­σιο δια­δη­λώ­σε­ων, συγκρού­σε­ων και επι­χει­ρή­σε­ων έρευ­νας και σύλληψης».

Ο Γκου­τέ­ρες προ­έ­τρε­ψε «το Ισρα­ήλ να εφαρ­μό­σει αμέ­σως προ­λη­πτι­κά και προ­στα­τευ­τι­κά μέτρα για να στα­μα­τή­σει η υπερ­βο­λι­κή χρή­ση βίας» και «όλους τους παλαι­στί­νιους φορείς να απο­φεύ­γουν την ενθάρ­ρυν­ση συμ­με­το­χής των παι­διών στη βία».

Η ετή­σια έκθε­ση για τα παι­διά σε εμπό­λε­μες ζώνες συντάσ­σε­ται κατό­πιν αιτή­μα­τος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ.

«Στο Αφγα­νι­στάν ο αριθ­μός των παι­διών θυμά­των παρέ­μει­νε ο υψη­λό­τε­ρος στην παρού­σα έκθε­ση (3.062) και τα παι­διά αντι­προ­σώ­πευαν το 28% του συνό­λου των θυμά­των άμα­χου πλη­θυ­σμού. Στη Συρία, οι αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές, οι βόμ­βες-βαρέ­λια και τα πυρο­μα­χι­κά δια­σπο­ράς είχαν ως απο­τέ­λε­σμα 1.854 παι­διά θύμα­τα», υπογραμμίζεται.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο