Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Περί­που 13.000 πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες έχουν συγκε­ντρω­θεί κατά μήκος των συνό­ρων Τουρ­κί­ας — Ελλά­δας μετά την απει­λή του Τούρ­κου προ­έ­δρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ότι θα αφή­σει να περά­σουν πρό­σφυ­γες που θέλουν να πάνε στην Ευρώ­πη, ανα­κοί­νω­σε αργά χθες βρά­δυ ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ), μετά από δύο ημέ­ρες έντα­σης στη μεθο­ρια­κή γραμ­μή, όπου οι ελλη­νι­κές αρχές ενι­σχύ­ουν τις δυνά­μεις τους. 

«Του­λά­χι­στον 13.000 άνθρω­ποι είναι παρό­ντες κατά μήκος των 212 χιλιο­μέ­τρων των συνό­ρων», κατά υπο­λο­γι­σμούς του ΔΟΜ. Σύμ­φω­να με την υπη­ρε­σία του ΟΗΕ, ανά­με­σα τους βρί­σκο­νται «οικο­γέ­νειες με μικρά παι­διά». Ο Οργα­νι­σμός διευ­κρί­νι­σε ότι ομά­δες του παρα­κο­λου­θούν τις κινή­σεις των μετα­να­στών και των προ­σφύ­γων από την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη ως τα σύνο­ρα και δια­νέ­μουν βοή­θεια στους πλέ­ον ευάλωτους.

«Οι ομά­δες οι οποί­ες εργά­ζο­νται κατά μήκος των συνό­ρων 212 χιλιο­μέ­τρων της Τουρ­κί­ας και της Ελλά­δας (…) έχουν κατα­με­τρή­σει 13.000 ανθρώ­πους συγκε­ντρω­μέ­νους στα σύνο­ρα στο Παζάρ­κου­λε και στο Ιψά­λα, καθώς και σε άλλες τοπο­θε­σί­ες», ανέ­φε­ρε η υπη­ρε­σία του ΟΗΕ, σημειώ­νο­ντας ότι οι συγκε­ντρώ­σεις μετα­να­στών αριθ­μούν  «από πολ­λές δεκά­δες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που φεύ­γουν από την Αδρια­νού­πο­λη (Εντιρ­νέ, βορειο­δυ­τι­κή Τουρ­κία) με σκο­πό να περά­σουν τα σύνο­ρα μεγά­λω­νε κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας καθώς αυτο­κί­νη­τα, ταξί και λεω­φο­ρεία έφθα­σαν στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη», σύμ­φω­να με τον επι­κε­φα­λής της απο­στο­λής του ΔΟΜ στην Τουρ­κία Λάντο Γκβιλάβα.

Ανέ­φε­ρε ότι ο ΔΟΜ δια­νέ­μει τρό­φι­μα και άλλα απα­ραί­τη­τα, όμως καθώς επι­κρα­τούν πολύ χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, τόνι­σε πως είναι «ανή­συ­χος για τους πιο ευά­λω­τους και εκτε­θει­μέ­νους» πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες. Λεω­φο­ρεία γεμά­τα με μετα­νά­στες που ήλπι­ζαν να τους αφή­σουν να μπουν στην Ευρώ­πη συνέ­χι­ζαν να φθά­νουν το βρά­δυ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρ­κία μισά­νοι­ξε τις πόρ­τες προς την Ευρώ­πη την Παρα­σκευή, απει­λώ­ντας να αφή­σει να περά­σει νέο κύμα προ­σφύ­γων και μετα­να­στών αν δεν εξα­σφα­λί­σει ενερ­γή υπο­στή­ρι­ξη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης στο μπρα ντε φέρ της με τη Ρωσία στη Συρία.

Στη διάρ­κεια της νύχτας, όμως, ξέσπα­σαν ξανά επει­σό­δια στην περιο­χή του Παζάρ­κου­λε, στο ύψος των Καστα­νιών του Έβρου, όπου πλέ­ον δημιουρ­γεί­ται καταυ­λι­σμός με χιλιά­δες ανθρώ­πους. Ανα­ρίθ­μη­τες ήταν οι προ­σπά­θειες να περά­σουν τα σύνο­ρα προς την Ελλάδα με τις ελλη­νι­κές δυνά­μεις του στρα­τού και της αστυ­νο­μί­ας να βρί­σκο­νται επί ποδός για να τους απο­τρέ­ψουν, ενώ δεκά­δες συλ­λή­ψεις έγι­ναν στη διάρ­κεια της νύχτας. Το πρωί της Κυρια­κής η πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου ‘Αμυ­νας ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί στον Έβρο για επι­τό­πια εκτί­μη­ση της κατάστασης.

Ο τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν διε­μή­νυ­σε χθες Σάβ­βα­το: «Τι κάνα­με χθες; Ανοί­ξα­με τις πόρ­τες. Δεν θα κλεί­σου­με τις πόρτες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο