Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: Το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν φονικότερο από το 2017 για τους μετανάστες στην Κεντρική Μεσόγειο

Το πρώ­το τρί­μη­νο του 2023 ήταν το φονι­κό­τε­ρο από το 2017 για τους μετα­νά­στες που επι­χει­ρούν τον διά­πλου της κεντρι­κής Μεσο­γεί­ου για να φθά­σουν στην Ευρώ­πη, με 441 νεκρούς, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο ΟΗΕ.

Ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ) εκτι­μά ότι ο απο­λο­γι­σμός των 441 θανά­των κατά το διά­στη­μα ανά­με­σα στον Ιανουά­ριο και τον Μάρ­τιο 2023 δεν απει­κο­νί­ζει την πραγματικότητα.

«Με 20.000 κατα­γε­γραμ­μέ­νους θανά­τους στην δια­δρο­μή αυτή από το 2014, φοβά­μαι ότι ο ρυθ­μός των θανά­των αυτών έχει γίνει κανο­νι­κό­τη­τα», προει­δο­ποιεί. «Οι καθυ­στε­ρή­σεις και τα κενά στις επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης που διε­ξά­γο­νται από τα κρά­τη κοστί­ζουν ανθρώ­πι­νες ζωές».

«Κατά την διάρ­κεια του σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου του Πάσχα, 3.000 μετα­νά­στες έφθα­σαν στην Ιτα­λία, δια­μορ­φώ­νο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των αφί­ξε­ων από την αρχή της χρο­νιάς στα 31.192 άτο­μα», σύμ­φω­να με τον ΔΟΜ.

Σύμ­φω­να με τον οργα­νι­σμό, οι καθυ­στε­ρή­σεις στην επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης απο­τε­λούν καθο­ρι­στι­κό παρά­γο­ντα σε του­λά­χι­στον έξι περι­στα­τι­κά από την αρχή του έτους, προ­κα­λώ­ντας τον θάνα­το του­λά­χι­στον 127 ανθρώ­πων από τους 441 του απολογισμού.

«Η πλή­ρης απου­σία αντα­πό­κρι­σης κατά την διάρ­κεια μίας έβδο­μης επι­χεί­ρη­σης διά­σω­σης κόστι­σε την ζωή σε του­λά­χι­στον 73 μετα­νά­στες», οι οποί­οι περι­λαμ­βά­νο­νται στον συνο­λι­κό απο­λο­γι­σμό, ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του ΔΟΜ στην οποία επι­ση­μαί­νε­ται ότι οι επι­χει­ρή­σεις έρευ­νας και διά­σω­σης των μη κυβερ­νη­τι­κών οργα­νώ­σε­ων έχουν δρα­στι­κά μειω­θεί κατά την διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων μηνών.

«Η συνε­χι­ζό­με­νη ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στην κεντρι­κή Μεσό­γειο είναι αφό­ρη­τη», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής του ΔΟΜ Αντό­νιο Βιτορίνο.

Το πρό­γραμ­μα «Αγνο­ού­με­νοι Μετα­νά­στες» του οργα­νι­σμού του ΟΗΕ ερευ­νά επί­σης πολ­λές περι­πτώ­σεις σκα­φών που αγνο­ού­νται ή στις οποί­ες δεν υπήρ­ξε κανέ­να ίχνος επι­ζώ­ντων και συντριμ­μιών και καμία επι­χεί­ρη­ση έρευ­νας και διά­σω­σης δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Περί τα 300 άτο­μα που επέ­βαι­ναν σε αυτά τα σκά­φη εξα­κο­λου­θούν να φέρο­νται ως αγνο­ού­με­να, σύμ­φω­να με τον ΔΟΜ.

«Η διά­σω­ση της ζωής στην θάλασ­σα απο­τε­λεί νόμι­μη υπο­χρέ­ω­ση για τα κρά­τη», τόνι­σε ο Αντό­νιο Βιτορίνο.

«Χρεια­ζό­μα­στε έναν προ­λη­πτι­κό συντο­νι­σμό των κρα­τών στις προ­σπά­θειες έρευ­νας και διά­σω­σης. Υπό το πνεύ­μα του κατα­με­ρι­σμού ευθυ­νών και αλλη­λεγ­γύ­ης, καλού­με τα κρά­τη να συνερ­γα­σθούν και να προ­σπα­θή­σουν να μειώ­σουν την απώ­λεια της ζωής κατά μήκος των μετα­να­στευ­τι­κών δια­δρο­μών», είπε.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο