Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: «Υγρός τάφος» η Ευρώπη για πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2021

Περισ­σό­τε­ροι από 3.000 μετα­νά­στες έχα­σαν τον περα­σμέ­νο χρό­νο την ζωή τους στην θάλασ­σα στην προ­σπά­θειά τους να φθά­σουν στην Ευρώ­πη, ανα­κοί­νω­σε ο ΟΗΕ.

«Από το σύνο­λο, 1.924 έχα­σαν την ζωή τους ή έχουν κατα­γρα­φεί ως αγνο­ού­με­νοι στα περά­σμα­τα της κεντρι­κής και της δυτι­κής Μεσο­γεί­ου, ενώ 1.153 έχα­σαν την ζωή τους ή έχουν κατα­γρα­φεί ως αγνο­ού­με­νοι στο πέρα­σμα από την νοτιο­δυ­τι­κή Αφρι­κή προς τις Κανά­ριες Νήσους» ανα­κοί­νω­σε η εκπρό­σω­πος της Υπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ για του Πρό­σφυ­γες Σαμπία Μαντού.

Το 2020, οι θάνα­τοι που είχαν κατα­γρα­φεί στους δύο αυτούς διαύ­λους ανέρ­χο­νταν σε 1.544.

«Το ανη­συ­χη­τι­κό είναι ότι από την αρχή του έτους, 478 επι­πλέ­ον άνθρω­ποι έχουν χάσει την ζωή τους στην θάλασ­σα ή αγνο­ού­νται», πρό­σθε­σε η εκπρόσωπος.

Σύμ­φω­να με την Υπα­τη Αρμο­στεία, η παν­δη­μία της Covid και το κλεί­σι­μο των συνό­ρων που την συνό­δευ­σαν είχαν συνέ­πειες στις μετα­να­στευ­τι­κές ροές, καθώς πολ­λοί άνθρω­ποι στρά­φη­καν προς τους δια­κι­νη­τές στην προ­σπά­θειά τους, παρά τις δύσκο­λες συν­θή­κες, να φθά­σουν στην Ευρώπη.

Η Σαμπία Μαντού επέ­μει­νε στο γεγο­νός ότι οι περισ­σό­τε­ρες διε­λεύ­σεις επι­χει­ρού­νται με υπερ­φορ­τώ­με­νες και σε κακή κατά­στα­ση φου­σκω­τές βάρ­κες, οι οποί­ες συχνά ξεφου­σκώ­νουν ή βυθί­ζο­νται κατά την διάρ­κεια του ταξι­διού που μπο­ρεί να διαρ­κέ­σει μέχρι και δέκα ημέ­ρες, όταν ξεκι­νά από χώρες της δυτι­κής ακτής της Αφρι­κής και κατευ­θύ­νο­νται προς τις Κανά­ριες Νήσους.

Πολ­λά από τα πλε­ού­με­να αυτά εκτρέ­πο­νται από τον δρό­μο τους ή εξα­φα­νί­ζο­νται χωρίς να αφή­σουν ίχνη, δήλω­σε η εκπρό­σω­πος της Υπα­της Αρμοστείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο