Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΗΕ: 184 κατά, 2 υπέρ του εμπάργκο των ΗΠΑ στο νησί της επανάστασης

Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών ενέ­κρι­νε το ψήφι­σμα “Ανά­γκη τερ­μα­τι­σμού του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού που επέ­βα­λαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής κατά της Κού­βας

Με μια ψηφο­φο­ρία τόσο ξεκά­θα­ρη όσο και σε άλλες ιστο­ρι­κές περι­πτώ­σεις, το ψήφι­σμα της Κού­βας κατά του απο­κλει­σμού εγκρί­θη­κε, στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, με 184 ψήφους υπέρ, 2 κατά (ΗΠΑ+Ισραήλ) και 3 απο­χές (Κολομ­βία, Ουκρα­νία και Βρα­ζι­λία).

Μετά τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ψηφο­φο­ρί­ας, ο Γραμ­μα­τέ­ας της ΚΕ του ΚΚ της Κού­βας και Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, δημο­σί­ευ­σε στο Twitter: 184 υπέρ, 2 κατά και 3 αποχές.
Έτσι αντι­δρά ο κόσμος στο αίτη­μα της Κού­βας. Ήδη 28 χρό­νια παγκό­σμιας απόρ­ρι­ψης του #Bloqueo.
Τα αρπα­κτι­κά δεν έχουν επι­χει­ρή­μα­τα. Τα μέλη της αλλη­λεγ­γύ­ης ενι­σχύ­ουν την υπο­στή­ρι­ξή τους. #EliminaElBloqueo #RemoveTheBlock.
Σε ένα δεύ­τε­ρο μήνυ­μα, πρό­σθε­σε: «Επι­στρέ­ψα­με και θα επι­στρέ­ψου­με στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του @UN_es, ενώ το #Bloqueo υπάρ­χει. Επει­δή σεβό­μα­στε τη διε­θνή κοι­νό­τη­τα, όσο η αυτο­κρα­το­ρία την αγνο­εί και δεν τη σέβε­ται. #EliminaElBloqueo ».

Το μέλος του ΠΓ του Κόμ­μα­τος και υπΕξ της Κού­βας, Bruno Rodríguez Parrilla δημοσίευσε:
«184 χώρες κατά του απο­κλει­σμού! Για άλλη μια φορά, από τα Ηνω­μέ­να Έθνη #ElMundoDiceNo στην επι­θε­τι­κό­τη­τα και τις ανε­πι­τυ­χείς πολι­τι­κές των ΗΠΑ κατά της Κούβας
Bandera de Cuba (σημαία της Κούβας).
Μια ακό­μη μεγά­λη νίκη για τον κου­βα­νι­κό λαό, για τη δικαιο­σύ­νη και για την αλήθεια.

Κατά τη διάρ­κεια της ομι­λί­ας του ενώ­πιον της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης, ο ΥπΕξ της Κού­βας κατήγ­γει­λε ότι οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έγι­ναν μέρος της παν­δη­μί­ας, σύμ­μα­χοι στον ασυ­νή­θι­στο αυτό πόλε­μο με την Επα­νά­στα­ση, εντεί­νο­ντας τον απο­κλει­σμό και προ­κα­λώ­ντας στη χώρα απώ­λειες περί­που 5 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων σε ένα μόνο έτος.
Ισχύ­ουν επί­σης τα περισ­σό­τε­ρα από 240 μέτρα που προ­ή­γα­γε ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ, — πολε­μι­κά μέτρα, κατα­διώ­κο­ντας υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας μας σε πολ­λές χώρες, εμπο­δί­ζο­ντας τη ροή εμβα­σμά­των σε κου­βα­νι­κές οικο­γέ­νειες και κατα­φέ­ρο­ντας βαριά πλήγ­μα­τα στον τομέα της αυτο­α­πα­σχό­λη­σης, καθώς και στα προ­γράμ­μα­τα οικο­γε­νεια­κής επα­νέ­νω­σης.
Η εκστρα­τεία του Δημο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος υπο­σχέ­θη­κε να αντι­στρέ­ψει τις ενέρ­γειες του Τραμπ, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων εκεί­νων που σχε­τί­ζο­νται με ταξί­δια, εμβά­σμα­τα και βίζες –αλλά τίπο­τε μέχρι στιγ­μής.
Η συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των Αμε­ρι­κα­νών υπο­στη­ρί­ζει την άρση του απο­κλει­σμού, των εμπο­δί­ων στα ταξί­δια και την ομα­λο­ποί­η­ση, δήλω­σε ο υπουργός.

Η ανθρώ­πι­νη βλά­βη είναι ανυ­πο­λό­γι­στη, δήλω­σε ο Rodríguez Parrilla, ο οποί­ος τόνι­σε ότι η ζωή καμιάς κου­βα­νι­κής οικο­γέ­νειας δεν ξεφεύ­γει από τις επι­πτώ­σεις αυτής της πολι­τι­κής.
Στην Υγεία, επη­ρε­ά­ζει την πρό­σβα­ση –πρα­κτι­κά αδυ­να­μία, σε τεχνο­λο­γί­ες, θερα­πεί­ες και φάρ­μα­κα από αμε­ρι­κα­νι­κές εταιρείες.

Η Κού­βα στη­ρί­χτη­κε στο δικό της προ­σω­πι­κό υγεί­ας και κινη­το­ποί­η­σε το επι­στη­μο­νι­κό της δυνα­μι­κό, ακό­μη και με τον απο­κλει­σμό και παρά τον απο­κλει­σμό. Έτσι, επε­σή­μα­νε, μπο­ρέ­σα­με να δημιουρ­γή­σου­με γρή­γο­ρα την υλι­κή βάση για τη ίαση αυτών που έχουν μολυν­θεί, εγγυώ­με­νοι δωρε­άν πρό­σβα­ση σε δοκι­μές PCR για την ανί­χνευ­ση του ιού, στα εργα­στή­ρια σε ολό­κλη­ρη τη χώρα και συνε­χή φρο­ντί­δα για τους ασθενείς.62 años de bloqueo económico de EE UU contra Cuba

Αυτή η προ­σπά­θεια του νησιού επέ­τρε­ψε να δια­τη­ρη­θεί μια πολύ χαμη­λή θνη­σι­μό­τη­τα της νόσου –από τις χαμη­λό­τε­ρες στον κόσμο και να ανα­πτυ­χθούν πέντε υπο­ψή­φιοι τύποι εμβο­λί­ων.
Ωστό­σο, ο απο­κλει­σμός των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών εμπο­δί­ζει τη βιο­μη­χα­νι­κή κλι­μά­κω­ση των εμβο­λί­ων COVID-19.
Στε­ρεί επί­σης από την εθνι­κή βιο­μη­χα­νία τις εισ­ρο­ές για την παρα­γω­γή τρο­φί­μων και προ­κα­λεί ταλαι­πω­ρία και άγχος ως απο­τέ­λε­σμα ελλεί­ψε­ων, κάτι ορα­τό στη μεγά­λη μάζα του λαού εν μέσω πανδημίας.

Πρό­κει­ται για μια μαζι­κή, κατά­φω­ρη και συστη­μα­τι­κή παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των του κου­βα­νι­κού λαού και συνι­στά πρά­ξη γενοκτονίας.
Ο υπΕξ κατήγ­γει­λε για άλλη μια φορά, προ­σθέ­το­ντας ότι πρό­κει­ται για έναν οικο­νο­μι­κό πόλε­μο από τα έξω, ενα­ντί­ον μιας μικρής χώρας που απο­στε­ρεί­ται –μετα­ξύ άλλων από ουσια­στι­κά έσο­δα όπως αυτά που προ­έρ­χο­νται από τον τουρισμό.

Και δεν είναι νόμι­μο ούτε ηθι­κό για την κυβέρ­νη­ση μιας υπερ­δύ­να­μης να προ­σπα­θεί να υπο­τά­ξει ένα μικρό έθνος προ­κει­μέ­νου να επι­βά­λει μια κυβέρ­νη­ση της αρε­σκεί­ας της
«Δεν επι­τρέ­πε­ται, είναι απα­ρά­δε­κτο, δε θα σας κάνου­με τη χάρη», είπε.
Δήλω­σε επί­σης ότι «είναι απα­ρά­δε­κτο να χει­ρα­γω­γούν τον κόσμο με την κατα­πο­λέ­μη­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας για πολι­τι­κούς σκοπούς»…
Εννέα ημέ­ρες πριν από την ανά­λη­ψη της εξου­σί­ας της τρέ­χου­σας κυβέρ­νη­σης, η διοί­κη­ση του Ντό­ναλντ Τραμπ συμπε­ριέ­λα­βε την Κού­βα στον κατά­λο­γο των κρα­τι­κών που στη­ρί­ζουν την τρο­μο­κρα­τία: Κανείς δεν μπο­ρεί να ισχυ­ρι­στεί ότι είμα­στε κρά­τος — τρο­μο­κρά­της.«Η θέση μας για την τρο­μο­κρα­τία είναι από­λυ­τη κατα­δί­κη για οποια­δή­πο­τε από τις πρα­κτι­κές και τις εκδη­λώ­σεις της».

Ο διπλω­μά­της ευχα­ρί­στη­σε ακό­μη μια φορά για τη διε­θνι­στι­κή αλλη­λεγ­γύη των φίλων της Κού­βας από δια­φο­ρε­τι­κά γεω­γρα­φι­κά μήκη και πλάτη.
«Παίρ­νου­με θάρ­ρος έχο­ντας την υπο­στή­ρι­ξη χιλιά­δων ανθρώ­πων σε όλο τον κόσμο που απαι­τούν μαχη­τι­κά το τέλος του απο­κλει­σμού του νησιού από τις ΗΠΑ».

«Εκ μέρους της χώρας μου, του αξιο­πρε­πούς και γεν­ναιό­δω­ρου λαού της, υπο­βάλ­λω προς εξέ­τα­ση το σχέ­διο ψηφί­σμα­τος, για την ανά­γκη τερ­μα­τι­σμού του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού που επέ­βα­λαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ενα­ντί­ον της Κούβας».

Δεί­τε επί­σης El bloqueo también es un virus, elimínalo –Το εμπάρ­γκο είναι ιός, κατάρ­γη­σέ τον
18 carteles que explican por qué #ElMundoDiceNo al bloqueo de EE. UU. contra Cuba (όλα όσα θα θέλε­τε να ξέρε­τε για το εμπάργκο)62 años de bloqueo económico de EE UU contra Cuba Llaman a movilizaciones internacionales contra el bloqueo

Σχε­τι­κά

  • Bruno Rodríguez: «Πρέ­πει να τερ­μα­τι­στεί ο οικο­νο­μι­κός, εμπο­ρι­κός και χρη­μα­το­οι­κο­νο­μι­κός απο­κλει­σμός που επέ­βα­λαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής κατά της Κού­βας» (+ Βίντεο)
  • Η ομι­λία παρα­λεί­ψε­ων του εκπρο­σώ­που των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στον ΟΗΕ (+ Βίντεο)
  •  Ζωντα­νά: Η Κού­βα παρου­σιά­ζει ένα ψήφι­σμα κατά του απο­κλει­σμού των ΗΠΑ στον ΟΗΕ (+ Βίντεο)
  • Η Κού­βα ενη­με­ρώ­νει την έκθε­ση κατά του απο­κλει­σμού που θα παρου­σια­στεί στα Ηνω­μέ­να Έθνη (+ PDF και βίντεο)

Πηγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο