Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οικογένεια 18χρονου Νίκου: Προκλητική η απόφαση μη προφυλάκισης των 7 αστυνομικών

Η οικο­γέ­νεια του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπά­νη που δολο­φο­νή­θη­κε στη φονι­κή κατα­δί­ω­ξη στο Πέρα­μα, εκφρά­ζει μέσω των συνη­γό­ρων της την οργή της για την από­φα­ση να αφε­θούν ελεύ­θε­ροι και χωρίς περιο­ρι­στι­κούς όρους οι επτά αστυ­νο­μι­κοί εμπλε­κό­με­νοι στην καταδίωξη.

Σε δήλω­ση που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα οι δικη­γό­ροι της οικο­γέ­νειας κάνουν λόγο για από­φα­ση-πρό­κλη­ση η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά, την ώρα που υπάρ­χουν απο­δει­κτι­κά στοι­χεία για τέλε­ση των αδι­κη­μά­των για τα οποία κατη­γο­ρού­νται οι αστυνομικοί.

Παράλ­λη­λα, ζητούν από την κυβέρ­νη­ση και την ΕΛ.ΑΣ. να θέσουν τους κατη­γο­ρού­με­νους σε δια­θε­σι­μό­τη­τα, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τους επι­κίν­δυ­νους για τη δημό­σια ασφάλεια.

Οι συνή­γο­ροι Ηλί­ας Γιαν­νό­που­λος, Θανά­σης Καμπα­γιάν­νης και Αλε­ξάν­δρα Καρα­γιάν­νη θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν συνέ­ντευ­ξη Τύπου το μεση­μέ­ρι της Παρα­σκευ­ής για την υπόθεση.

Δήλωση συνηγόρων οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη

«Η από­φα­ση μη προ­φυ­λά­κι­σης χωρίς κανέ­ναν περιο­ρι­στι­κό όρο των επτά αστυ­νο­μι­κών κατη­γο­ρού­με­νων για ανθρω­πο­κτο­νία και από­πει­ρα ανθρω­πο­κτο­νί­ας είναι προκλητική.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγ­μή που τα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία βοούν για την τέλε­ση των αδι­κη­μά­των αλλά και για την επι­κιν­δυ­νό­τη­τα των δρα­στών που γάζω­σαν τα άοπλα θύμα­τα με 36 του­λά­χι­στον σφαί­ρες και στη συνέ­χεια κατα­σκεύ­α­σαν τον ισχυ­ρι­σμό περί κιν­δύ­νου ζωής: η αλή­θεια είναι πως ούτε τραυ­μα­τί­ες αστυ­νο­μι­κοί τελι­κά υπήρ­ξαν (όπως ψευ­δώς ανέ­φε­ρε το Δελ­τίο Τύπου της ΕΛΑΣ) ούτε υπήρ­ξε κίν­δυ­νος ζωής που να δικαιο­λο­γεί χρή­ση οπλι­σμού, τόσο κατα­φα­νώς δυσα­νά­λο­γη και αλό­γι­στη. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι οι ομά­δες ΔΙΑΣ είχαν δια­βι­βά­σει στο κέντρο το γεγο­νός ότι κατα­διώ­κουν Ρομά (ηχη­τι­κό με τη φρά­ση «τρία άτο­μα μέσα, αθίγ­γα­νοι») και ότι παρα­βί­α­σαν ρητή εντο­λή απε­μπλο­κής από το Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων. Κατό­πιν τού­των, η ανθρω­πο­κτο­νία θα πρέ­πει να διε­ρευ­νη­θεί και ως ρατσι­στι­κό έγκλη­μα. Η ζωή των Ρομά δεν μπο­ρεί να έχει και δεν έχει υπο­δε­έ­στε­ρη αξία.

Σε κάθε περί­πτω­ση, το Αρχη­γείο της ΕΛΑΣ και η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει άμε­σα να θέσουν σε δια­θε­σι­μό­τη­τα τους κατη­γο­ρού­με­νους για κακούρ­γη­μα αστυ­νο­μι­κούς, όπως δύνα­νται εκ του νόμου, και να εξα­σφα­λί­σουν ότι αυτοί δεν θα επι­στρέ­ψουν στην υπη­ρε­σία, ένστο­λοι, ένο­πλοι και απο­λύ­τως επι­κίν­δυ­νοι για τη δημό­σια ασφά­λεια. Ούτως ή άλλως, η από­φα­ση της μη προ­φυ­λά­κι­σης δεν κρί­νει την ενο­χή ή την αθω­ό­τη­τα των κατη­γο­ρου­μέ­νων. Η ποι­νι­κή τους ευθύ­νη θα κρι­θεί στο δικα­στή­ριο που πρέ­πει να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί. Ζητά­με την από­δο­ση δικαιο­σύ­νης και θα τη διεκ­δι­κή­σου­με μέχρι τέλους».

Ηλί­ας Γιαν­νό­που­λος, δικη­γό­ρος, νομι­κός σύμ­βου­λος της «Ελλάν Πασ­σέ» και δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του Ν. Σαμπάνη,
Θανά­σης Καμπα­γιάν­νης, δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του Ν. Σαμπάνη,
Αλε­ξάν­δρα Καρα­γιάν­νη, δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του Ν. Σαμπάνη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: Παρα­σκευή 29 Οκτω­βρί­ου, 2μμ, Πανε­πι­στη­μί­ου 56, 1ος όρο­φος, στα γρα­φεία της Πανελ­λα­δι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας Ελλή­νων Ρομά «Ελλάν Πασ­σέ». Θα είναι παρού­σα η οικο­γέ­νεια του 18χρονου θανό­ντος Νίκου Σαμπάνη.

vivlio mpelogiannis

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο